9 minut čtení

Jak se poprat s wealth effectem: Nejvyšší čas uvažovat o svých investicích komplexně

Rostoucí ceny aktiv vykouzlí úsměv na tváři nejednoho investora. Ten si rázem připadá bohatší a často tak mění zásady svého hospodaření a své finanční návyky. Tzv. wealth effect má sice pozitivní dopady na ekonomiku, investora však může ohrozit.

Dnešní článek bude pojat poněkud šíře, než je v investiční rubrice Warengo zvykem. Kromě světa investic a tradingu v něm totiž zabruslíme i do sféry osobních financí. Ačkoli se totiž tyto dvě oblasti mohou zdát mnohým čtenářům oddělené, úzce spolu souvisí a investor udělá jedině dobře, pokud se je naučí vnímat komplexně.

Faktem totiž zůstává, že k tomuto stylu myšlení zvláště začínající burziány nikdo nevede. Nedočtou se o něm v drtivé většině odborných knih, placené i volně přístupné semináře jej velkoryse vynechávají a jejich finanční či bankovní poradce si s ním příliš hlavu nedělá, neboť to sahá tak trochu nad rámec jejich běžných povinností ve vztahu ke klientovi.

Výsledkem je tak trochu schizofrenní situace, kdy v dobách krize investor vnímá svůj investiční kapitál (ať už uložený v pozicích či v podobě hotovosti na svém obchodním účtu u brokera) jako zcela oddělený od zbytku svých osobních, popřípadě rodinných financí. A naopak v období ekonomické a tržní konjunktury, kdy aktiva rostou a na obchodních účtech přibývají peníze, začne své investiční prostředky, které dosud spíše přehlížel, v mysli přičítat ke svým běžným příjmům. To může vést k utrácení skutečných peněz a snaze o zvýšení své životní úrovně.

Investor přitom zapomíná, že balík je sice ve výsledku pořád jenom jeden, ale jeho různé části mají své vlastní funkce. Finance určené na zhodnocení je potřeba takto brát a nezaměňovat je se spotřební částí rozpočtu. Jedině tak totiž může být investor ochráněn před negativními dopady tzv. wealth effectu (volně přeloženo jako efektu bohatství).

Jak se tedy s wealth effectem poprat a naučit se vnímat své investice komplexně?

Na Západě vědí své

V českém investičním prostředí zatím tento termín není tak známý, na západě už je to však velmi podstatné téma pro všechny začínající a méně zkušené investory. A vlastně někdy i pro ty zkušenější. Protože odolat je tak těžké!

Zjednodušeně řečeno se totiž jedná o situaci, kdy se finančním trhům daří, býčí nálada nabírá na síle, všeobecný optimismus roste a spolu s ním i hodnota portfolií investorů. Ve společnosti tak převládá pocit (či snad iluze?) zvětšujícího se bohatství.

Nicméně virtuální peníze přece jenom nejsou tím pravým ořechovým a tak dochází k přesunům finančních prostředků do hmotnějších ukazatelů zvyšujícího se společenského statusu. Investoři se jako mávnutím kouzelného proutku mění ve spotřebitele, upravují své finanční chování a s blaženým pocitem nakupují spotřební zboží. To samozřejmě vede k růstu tržeb a následně i marží obchodníků i výrobců, kteří tak mohou záhy vykázat daleko lepší kvartální výsledky než dříve. To povzbudí investory, vyžene ceny aktiv ještě výše a celý cyklus se opakuje.

Co je dobré pro ekonomiku, nemusí být dobré pro mě

Většina ekonomů by vám v tuto chvíli jistě potvrdila, že se jedná o veskrze pozitivní efekt, jemuž není možno mnoho vytknout. Naše západní ekonomiky jsou totiž založeny na silné domácí spotřebě a podobné situace jsou pro ně tedy životně důležité. V zásadě přitom mají pravdu, alespoň skrz tento „makro“ pohled.

Ovšem co je dobré pro ekonomiku, nemusí být již tak dobré pro individuálního investora. A to zvláště, nerozumí-li rozdílu mezi virtuálními a reálnými penězi, a pokud není schopen vnímat své finance jako celek tím správným způsobem. Pak pro něj totiž dopady této wealth iluze, pocitu vzrůstajícího bohatství mohou skončit v lepším případě pouze omezením možnosti dále investovat, v horším i poklesem životní úrovně.

Jak je možné, aby původně pozitivní efekt měl takto neblahé dopady? Jednoduše!

Řekněme, že dojde k růstu cen aktiv, která náš jedinec drží ve svém portfoliu. To rázem nabobtná, někdy třeba i o několik desítek procent, což způsobí slastné pocity rostoucího bohatství. Investor zkrátka začíná být úspěšný v naplňování svého cíle, což je potřeba sobě i ostatním demonstrovat. Právě zde často dochází k nebezpečné změně, kdy investor sice již zařadí svůj investiční účet do svého celkového jmění, bohužel však tím nejméně vhodným způsobem. Namísto, aby se pokorně radoval z navýšení kapitálu, které potenciálně znamená možnost investovat v budoucnu vyšší částky či nakupovat kvalitnější aktiva, zařadí růst svého bohatství do spotřební kolonky. Nedochází mu přitom řada úskalí, jež tato situace skrývá.

Předně je třeba si uvědomit, že „digitální peníze“, myšleno zisky v dosud otevřených pozicích, nikdy nelze brát za definitivní, dokud je nesměníte zpět do tvrdší měny. Zvláště u volatilnějších aktiv se ceny mohou měnit velice rychle, a co před několika dny byl krásný profit, může být dnes po otevření burz nemilá ztráta.

Pokud tedy dojde nešťastnou náhodou k tomu, že burzián toto nepochopí a nárůst hodnoty investičního portfolia si vysvětlí jako zelenou pro plnění svých snů, může se dostat do potíží. Snadno se mu totiž může stát, že v rámci navýšení osobní spotřeby promrhá příliš mnoho fyzických prostředků, přičemž následně zjistí, že není schopen je doplnit zisky z burzy.

Někdy stačí málo – učme se money managementu

Jak se tedy vyhnout negativním dopadům wealth effectu na osobní finance? Jednoduše řečeno, jak se „nezbláznit“ z vlastního investorského úspěchu a neohrozit tak svoji budoucnost? Jako užitečný pomocník může posloužit několik základních pravidel money managementu, která vychází z komplexního vnímání oběhu peněz.

Virtuální peníze nejsou opravdové

Tedy ony opravdové jsou, nicméně disponovat s nimi investor může až poté, co svá aktiva prodáte a směníte za „běžné peníze“. To je potřeba brát v potaz při všech finančních kalkulacích. A to zvláště držíte-li volatilní nebo třeba méně likvidní druhy aktiv.

Finance tvoří jeden velký balík, každá jeho část má ale svou jedinečnou funkci

Přestože má investor často přirozený sklon vnímat zainvestované peníze odděleně od svých soukromých financí, opak je pravdou. Vše tvoří jeden celek a při svém chování by toto měl reflektovat! To ovšem neznamená, že si růst investiční části svých financí vyloží jako signál k oproštění se od svých finančních pravidel a navýší neužitečnou spotřebu. Funkce jednotlivých součástí celkového balíku nelze bezmyšlenkovitě měnit – a obzvláště ne v neprospěch investiční části.

Vše vyžaduje komplexní myšlení

Toto fakticky dále rozvíjí předchozí bod. Pro efektivní správu vlastních financí je potřeba uvažovat komplexně a na základě toho činit všechna i sebemenší rozhodnutí. Pokud sice cena aktiv roste, nicméně investor popustí uzdu svým běžným spotřebitelským návykům, ve výsledku může velice rychle zchudnout.

Trocha podnikatelského uvažování neuškodí

Povětšinou se toto rozebírá u zájemců o podnikání, nicméně investiční portfolio je prakticky takovou drobnou živností. Tudíž pokud bude burzián uvažovat o nákupu jakýchkoli nových věcí, ideálně při tom zaujme podnikatelský přístup! Opravdu toto potřebuji? A jakým způsobem to dokáže zlepšit můj byznys? Jedná se o aktivum, které mi pomůže zlepšit mé výsledky? Pokud ne, má co do činění se zbytečným výdajem.

Držení se svých investičních i výdajových pravidel je svaté

Dobře nastavený investiční plán je naprostým základem úspěchu na finančních trzích. Investor musí mít jasno, jak svá aktiva vybírat, nakupovat, spravovat a jakým způsobem a kdy se jich zbavovat. Rovněž je třeba mít jasno, jak zacházet se zisky – vybrat nebo reinvestovat? Podobný plán by však měl mít i pro svůj domácí budget, přičemž není vyloučeno, aby se oba vzájemně podporovaly. Například tak, že si investor každý měsíc umenší svoji spotřebu a ušetřenou částku pošle raději do investic. Díky tomu je schopen průběžně a nenásilně navyšovat svůj kapitál. Je to takové složené úročení na steroidech. Nicméně ať už si do svých plánů zanese cokoli, je naprosto nezbytné, aby se jich držel.

Je to o komplexitě

Tolik tedy několik zásadních myšlenek k tématu wealth effectu, který v mikrosvětě jednotlivce není prakticky ničím jiným než neschopností zvládat vlastní emoce. Že se přitom jedná o základní předpoklad pro úspěch nejenom na finančních trzích ale i v běžné kariéře přitom jistě netřeba zdůrazňovat.

Dávejte si tedy pozor, jak uvažujete o svých penězích a snažte se myslet komplexně. Jedině tak totiž bude vaše „wealth“ opravdu reálně růst.

#wealtheffect #finance #osobnifinance #penize #majetek #bullmarket #investor #strategie #psychologie #tipy #osobnirozvoj

Hodnocení: +20
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.