9 minut čtení

John Gotti – pouliční zlodějíček, který se prostřílel do čela klanu Gambino

La Cosa Nostra patří k nejmocnějším a nejobávanějším zločineckým organizacím vůbec. Toto a mnohem více potvrdil v 80. letech i John Gotti. Šéf newyorské rodiny Gambino, který se do čela této mafie doslova prozabíjel.

Když se dospívající John Gotti potloukal se svými bratry po špinavých ulicí, nikdo nemohl tušit, jaké zvíře se z něho o několik desítek let později stane. Z chudých poměrů se prokradl a prostřílel až na samý vrchol organizovaného zločinu – do čela rodiny Gambino, jedné z nejmocnějších rodin spadající pod všemocnou La Cosa Nostra. Zatímco jedni umírali mučivou smrtí, on se svou rodinou inkasoval miliony dolarů.

Během dlouhého a téměř marného honu, kdy se FBI a vláda zoufale snažila nedotknutelného kmotra lapit, se mezitím usměvavý a spokojený John Gotti fotil s lidem, který ho až božsky miloval. Na jedné straně štědrý byznysmen, na druhé straně nelítostný zabiják, který se nebál nechat druhé rozřezat motorovou pilou.

Toto je John Gotti a jeho drsný příběh o vzestupu a pádu, který nakonec přišel díky té nejméně pravděpodobné o­sobě.

Dospívající šéf

Spolu se svými 12 sourozenci vyrůstá ve velmi chudých poměrech. S bratry tak de facto žije na ulici, kde si obstarává stravu nutnou k přežití. Pokud jde o školu, tu také zrovna nenavštěvoval tak, jak by bylo u dítěte hodno, raději trávil čas jako člen gangu.

S bandou loupili a kradli téměř cokoliv. Jako jednoho dne, kdy se s bratrem vloupali na stavbu, aby zde nakradli cement. Při spěchu zvrhnou pytle cementu na míchačku, která následně padne na Johna a rozdrtí mu prsty na noze. Za tuto malou chybu je malý John poznamenán doživotním kulháním.

Během dospívání se stále živí jako pouliční grázl, který se snaží vydělat jakoukoliv levárnou. Tedy až do doby, než potká svou budoucí ženu Victorii, která ho alespoň na čas změní. V roce 1962 se spolu ožení a postupně se jim narodí pět dětí. John zkouší pracovat jako řidič nákladního vozu, ale stále přemýšlí nad tím, jak uživit pět hladových dětí, když sotva uživí sebe a ženu.

Zpět ke kořenům

Rozhodnutí je jasné, musí se vrátit zpět na ulici, ta se o něho postarala již v dětství a postará se o něj i teď. Z Johna se tak stane člen mafiánského gangu.

John, jeho bratr Gene a další parta kumpánů si vyhlédnou parkoviště na letišti Idlewild, dnes letišti Johna Fitzgeralda Kennedyho, a zde zaparkovaná auta začnou krást. Je to lehký byznys, nikdo zde nehlídá a vozy jsou zde vystavené jako ve výkladní skříni. Z tohoto kšeftu si nakonec odnášejí vcelku velké množství peněz.

Gotti se namlsá a zatouží vydělávat ještě víc. Se svým parťákem Angelem Rugierem vymyslí plán – John se nechá zaměstnat u letecké společnosti United Airlines jako skladník, aby mohli společně krást přepravované zboží. Takto si přijdou například k 50 000 dolarů za uloupené bedny s cigaretami. Další desetitisíce inkasují za kradené luxusní oblečení. Peníze se jen hrnou, ale pouze do únoru roku 1968, kdy jsou po dvou letech řádění lapeni.

Od soudu si následně vyslechne nepříjemný rozsudek – tři roky natvrdo. Po propuštění z Lewisburgské věznice se opět začlení do kšeftu mafiánské rodiny. John již není mladíkem, který se spokojí s vykrádáním skladů nebo kradením vozů, chce víc. Stane se cílevědomějším a chce postoupit až na vrchol klanu.

Příležitost, která se neodmítá

Šance na prokázání schopností nastane ve chvíli, kdy je unesen Emanuel Gambino, synovec proslulého kmotra Carla Gambina. Za únosem stojí James McBratney a jeho irský gang. Než dojde k předání výkupného, Emanuel se snaží uprchnout a McBratney nelítostně mladého Gambina popravuje salvou ze samopalu. Jeho tělo poté nechá odvést na skládku, kde je pohozeno jako pytel odpadu. Zničený boss Gambino si žádá tvrdou pomstu a Gotti ví, že může McBratneyho najít a získat si zasloužený respekt.

Po dlouhém shánění informací vypustí falešnou zprávu, že je pod Gambinem nespokojený a chce se bosse zbavit. To se dostane k samotnému McBratneymu a ten se rozhodne z Johna udělat spojence. 22. května 1973 se s McBratneyem potkají v baru Snoope a konspirují, jak se Gambina zbavit. V jednu chvíli vstane jistý muž a vytasí policejní odznak. McBratney se nejprve lekne, ale pak si uvědomí, že jde vlastně jen o policii, a tak se dále nevzrušuje. V tom vyskočí Gotti a tasí zbraň, než stačí McBratney zareagovat, svalí se s kulkou v hlavě na podlahu. Falešný policista byl ve skutečnosti Gottiho kumpán a McBratney jim tak skočil do opravdu smrtelné léčky. Gambino je tímto činem ohromen a Gottimu tak ani nevadí, že je za tuto ,,nenápadnou“ akci odsouzen ke čtyřem letům vězení.

Po propuštění se stane událost, která jasně ukazuje, jak chladný a nemilosrdný Gotti ve skutečnosti byl. Když si během prosluněného dne roku 1980 hraje jeho syn Frank na ulici okolo jejich vily, je shodou náhod sražen vozem souseda Johna Favary. Malý Frank na následky zranění umírá a Gottiho žena Victoria musí utišit nekončící bolest – po Johnovi žádá tu nejvyšší oběť. John Favara tak jednoho dne zčistajasna a nadobro zmizí.

Teflon Don

Gotti je vyšetřován, ale marně. Již po několikáté odchází nedotčen trestem – díky podobným únikům si tak získává označení Teflon Don. Podle povrchu, na kterém nic neulpí. Média se o Gottiho zajímají víc a víc. Jsou tímto novodobým kmotrem fascinována. Svým vystupováním před lidmi a tiskem jim připomíná Al Caponeho. Z obyčejného grázla se tak stává uhlazený elegán v oblecích od Brioniho. Vypadá jako úspěšný šéf firmy, což vlastně byl, jen tak trochu jiné firmy. Pořádá charitativní akce, sponzoruje sportovní kluby, v Queensu se tak stává ohromným miláčkem a hrdinou.

Postupem času Gotti se svým gangem stabilně roste, rodina si jeho činů cení a je tak jisté, že se jednoho dne stane bossem, jen mu v cestě k úplnému vrcholu překáží jeho současný šéf Paul Castellano. Gotti je nelítostný zabiják a každý, kdo mu přijde do cesty, skončí v jeho pomyslném mlýnku na maso. Paul Castellano je přesný opak. Nechá samozřejmě zabíjet, ale drží se zásad a spíše se prezentuje jako čestný obchodník. Zabíjení se mu určitým způsobem nelíbí.

Proslulá vražda á la Rusové

Castellano je podle Gottiho zbabělec, protože se mj. nechce odvážit vstoupit do lukrativního obchodu s drogami. V Gottim zajiskří myšlenka na odstranění samotného vůdce nejsilnější mafiánské rodiny. Mezi ostatními mafiány se ujistí, že ho v případě odstranění velkého Paula podpoří.

To se stane a Paul Castellano je tak zavražděn po příjezdu před svou oblíbenou restauraci Sparks Steakhouse na Manhattanu. On i jeho věrný kumpán Bilotti jsou roku 1985 nemilosrdně popraveni trojicí Rusů, jak popsali svědci střelce podle typických ,,čepic“. Gottimu se povedl skutečně zajímavý kousek, tři stejně oblečení pistolníci se po vraždě rozutekli a svědci tak vůbec nevěděli, kdo byl útočníkem. Celou situaci sleduje z auta i Gottiho pravá ruka Sammy Gravano.

Po odstranění Castellana je už Gotti skutečně velké zvíře a pro ostatní velká hrozba, a tak nenese za neschválenou vraždu šéfa žádné následky.

Konec nedotknutelného

Zlom, resp. faktický pád, nastává počátkem roku 1990. Policie díky nashromážděným důkazům provede zátah na velkého bosse a jeho bandu, aby čelili obvinění z vražd, lichvy, loupeží atd.

Během výslechů na svou stranu FBI přetáhne Gottiho pravou ruku Gravana, který si chce zachránit krk. Z puštěných nahrávek slyší, jak nelichotivě se o něm jeho boss vyjadřuje a uvědomí si, že celá hra na rodinu je jen velká lež. Následující Gravanovo vyprávění o vraždách a dalších Gottiho šílenostech samotnému bossovi zlomí krk. Na světlo světa se dostane také informace o zmizení souseda Johna Favara – na příkaz Gottiho byl unesen a rozřezán motorovou pilou.

Porota je nekompromisní a shoduje se ve všech bodech obžaloby jednoznačně na Gottiho vině. Konec Gottiho nakonec nastává 23. června 1992, kdy je soudcem Gasserem odsouzen a už tak ví, že se z vězení živý nedostane. Gottimu nepomohlo ani na téměř tisíc jeho zastánců před budovou soudu, kteří zde skandovali, že je John Gotti hrdina a že je falešně obviněn.

Do věznice v Marionu putuje už jen jako John Gotti, běžný vězeň. Několikrát je zde dokonce napaden. Roku 1998 se Gottimu náhle zhorší zdravotní stav a je mu posléze diagnostikována rakovina hrdla. Během následujících měsíců je těžce nemocný John Gotti převezen do Zdravotního centra pro federální vězně ve Springfieldu, kde tráví zbytek ,,života“. Dne 10. června 2002 John Gotti rakovině podléhá a pozůstalí po obětech jeho řádění konečně cítí zadostiučinění, že je chladnokrevný boss Gotti mrtev a před smrtí si také vytrpěl své.

Gottiho honosného pohřbu se účastní nespočet členů rodiny i obyčejných lidí, pro které byl novodobým Robinem Hoodem. John Gotti je po velkém obřadu uložen vedle svého syna Franka, hrobník rakev zahází hlínou a udělá tak tečku za obdobím jednoho z nejznámějších mafiánských bossů nové doby.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Film o Gottim s Travoltou: https://www.youtube.com/watch?v=e3cabEqPVTU
    0
    • hodnocení ucházející, ale už jen kvůli tomu příběhu to bude stát za vidění
      0
    • To prave nevim, v komentarich hodne pisou, ze nejaka starsi verze je lepsi. Tahle by to mela byt, dokonce je na YT cely film: https://www.youtube.com/watch?v=tLTW3E4Kpyc
      +1
    • super tip, díky!
      0