8 minut čtení

7 moudrých rad Warrena Buffetta, které byste si měli vzít k srdci

Tisíckrát opakovaná pravda - jestli chcete být nejlepší, potom se bez výhrad musíte od těch nejlepších učit. Pokud jde o investování nebo bohatství obecně, není snad povolanějšího než čaroděje z Omahy - Warrena Buffetta.

V Omaze narozený Warren Edward Buffett je mnohými považován za jednoho z nejúspěšnějších investorů historie. Se jměním téměř 90 miliard dolarů patří stabilně již dlouhé roky mezi nejbohatší osoby planety.

Jeho výroky, proslovy nebo novinové články vždy nabídnou nějakou moudrost, ze které si lze něco vzít. Buffettovy skvělé rady a myšlenky oceňují nejvyšší státníci, podnikatelé či další úspěšní lidé, a proto je určitě oceníte i vy.

Pokud jste tedy otevřeni radám zkušenějších, vezměte si k srdci těchto jeho 7 dobrých rad:

Trpělivost

Bez trpělivosti se člověk lehce ocitne na pokraji šílenství. Jak jinak chcete vytrpět ty dlouhé chvíle čekání na průlomový okamžik, který vám má přinést úspěch? Nebo jak dokážete zvládat těžké začátky? Uspěchanost a netrpělivost přináší jen zmatky a chaos, v horším případě vám silně rozhodí psychiku. Podle některých studií trvá až 5 let, než začne být firma zisková nebo docílí průlomu na trhu. Tak dlouhé období nejistoty jde bez trpělivosti zvládnout opravdu těžko.

,,Nehledě na úžasný talent nebo vynaložené úsilí, některé věci si zkrátka žádají čas. Nemůžete vyprodukovat dítě během jednoho měsíce tím, že otěhotníte 9 žen."

Investujte do sebe

Nejlepší investicí zůstane vždy investice do sebe sama. Každá dovednost si žádá investovaný čas, a kdo z toho investovaného času získá nejvíce? Vy! Každý se chodí bavit a utrácí zbytečně peníze? Udělejte opak – ušetřete čas a peníze – peníze investujte např. do kurzu rozšiřujícího určité znalosti, které nutně potřebujete pro dosažení vyšší mety. Pokud jde o čas, ten nikdy nedostaneme, proto ho investujte ideálně do vzdělání, resp. budování lepšího já.

,,Představte si, že vlastníte vůz, který budete muset mít celý život. Samozřejmě o něj budete dokonale pečovat, budete měnit olej častěji než je vůbec třeba, budete řídit dokonale opatrně atd. Teď ale vezměte v úvahu, že máte jen jednu mysl a jedno tělo. Na ten život je musíte připravit, pečovat o ně. Během času můžete svoji mysl vylepšit. Hlavní aktivum jedince je on sám, proto se udržujte a vylepšujte."

Přečtěte všechno

Knihy jsou vědění a vědění je moc. Jsou studnicí ohromné moudrosti a znalostí. Díky knihám se i naprosto zavrhovaní jedinci naučili něčemu, co jim nakonec přineslo bohatství. Ne nadarmo se o inteligentních lidech říká, že jsou sečtělí. Každá kniha obsahuje názor někoho, kdo si již prošel tím, co vás teprve čeká. Nebo zná to, co potřebujete vědět.

Stačí věnovat každý den hodinu čtení něčeho praktického a za rok z vás může být znalec v kdysi zcela neznámém oboru. Knihy jsou mimo to perfektním nástrojem k udržování mozku v kondici. Realita jasně ukazuje, že díky čtení mozek tak snadno nezakrní a může se vám vyhnout např. Alzheimerova nemoc nebo i další neurodegenerativní onemocnění.

,,Ve věku 10 let jsem přečetl v knihovně v Omaze snad každou knihu o investování, některé i dvakrát. Potřebujete si naplnit mysl různými protichůdnými myšlenkami a rozhodnout se, které vám dávají větší smysl. Potom do toho musíte skočit – vezměte malý obnos peněz a udělejte to po svém. Brzy si určitě uvědomíte, jestli vám to sedí, nebo ne. Ale čím dříve začnete, tím lépe.“

Plaťte nejdříve sobě

Jedna z dalších klasických rad – vždy a z každé částky si odlož něco stranou. Investoři a byznys matadoři radí alespoň 10%. A proč to? Tak například si naakumulujete za rok obnos potřebný k první menší investici. Nebo si nastřádáte na vzdělání, nový byt, nový automobil atd. Ideálně vám to poslouží jako zlatá rezerva pro případ ztráty zaměstnání nebo onemocnění.

Jestli vám onemocní někdo blízký a vy budete jediný z rodiny, kdo bude moci situaci nějak vyřešit, uvidíte, jak bylo to po málu šetření více než účelné. Na každého jednou dojde a pak můžete pouze litovat, že jste potřebné finance propili nebo utratili za telefon, který je tak akorát luxusním těžítkem.

,,Neukládejte si to, co vám zbude po útratách, ale utrácejte to, co vám zůstane po ušetření.“

Dělejte, co vás baví

Většina z nás má to štěstí, že se můžeme svobodně rozhodnout, jaké zaměstnání budeme vykonávat. Pokud nejsme pro něco kvalifikovaní, pak stačí kvalifikaci zvýšit právě investicí do sebe, resp. rozšířením vzdělání a schopností. Dnešní doba nabízí nekonečné možnosti, jak se realizovat, a je jen na nás a troše štěstí, abychom dosáhli na pozici, kterou chceme – a je vlastně nepodstatné, jestli je tím myšleno být nejlepším pumpařem nebo byznysmenem. Každý vidí spokojenost jinde, hlavně dělat právě to něco, co nás duševně nesžírá.

,,Měli byste dělat to, co milujete, nehledě na to, zda za to dostanete zaplaceno. Dělejte to, co máte rádi. Peníze pak přijdou samy. Jste bohatí, když pracujete v prostředí lidí, které máte rádi. Peníze vyděláte v případě, že jste energičtí a inteligentní. Současná společnost nechává chytré lidi o něco usilující vydělat na hodně slušné živobytí. Vy tak nebudete výjimkou.“

Mějte skvělé kouče a věřte svým instinktům

Pro většinu z nás by měli být těmi nejlepšími učiteli naši rodiče. Ne vždy tomu ale tak je. Každý se rodí jiný a ne každý názor se shoduje s naším pohledem na danou věc. Pokud se ale rozhodnete pro úspěch, pak si najděte mentora nebo kouče, který vás vezme pod ochranu a pomůže vám na cestě za vaším cílem.

Pokud nikoho takového neznáte, nebo si ho nechcete zaplatit, pak zkuste následující – sepište si seznam pěti jmen, velikánů, ke kterým vzhlížíte, a nakupte si jejich knihy. Poslouchejte, co říkají, co dělají, jak se rozhodují. Těchto pět mistrů se stane vašimi pomyslnými mentory, každodenními rádci na cestě za úspěchem. Představte si, že každá kniha je osobním dopisem jen pro vás a budete se cítit opravdu nepokořitelní.

,,Ve svém otci jsem měl skvělého učitele pro život. Ale ve smyslu profese mi byl skvělým učitelem Ben Graham. Měl jsem štěstí, že jsem od něho dostal v tak brzkém věku potřebné základy. A pak jsem doslova poslouchal jen jeho, nikoho jiného jsem nevnímal. Každé ráno jsem se zadíval do zrcadla a zrcadlo se mnou vždy souhlasilo. A tak jsem šel ven a dělal jsem přesně to, v co jsem věřil, že mám udělat. Nejsem tak ovlivněn tím, co si ostatní myslí.“

Uvědomit si neznalost je moudré

Všichni jsme ovládáni svým ješitným egem. Stačí, aby se nás někdo něčím dotknul a hned bychom dotyčného zavrhovali. Někteří to umí ovládat a někteří bohužel ne. Ti, co se podvolí svému egu, nakonec končí sami, i kdyby byli na vrcholu světa. Nepřiznání si vlastních chyb je jedna z nejhorších věcí, které na sobě pácháme. Škodíme svému zdraví a dokonce své kariéře. Přitom stačí být dostatečně moudrý a mít silný charakter, který si uvědomí své určité nedostatky.

Nikdo není dokonalý a hrát si na to, že jsme, je cestou k velkému pádu. Pokud jde tedy např. o cestu k úspěšnému investování nebo obecnému bohatství, pak musíme být vůči svým chybám a neznalostem více než otevření.

,,Není nic špatného na neznalém investorovi, který si to uvědomí. Problém je, když jste neznalý investor, který si myslí, že ví všechno.“

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Mě vždycky fascinovalo, kolik toho tenhle člověk stihne ke své práci přečíst! Sám se považuju za silného čtenáře, ale Warren, to je jiná liga! :-D
    +1
  • Nevíte někdo jestli je teď zase někde k dispozici přehled jeho aktuálních investic? Mám pocit že to zveřejňuje kvartálně
    0
  • Buffett je šéf B-)
    0