2 minuty čtení

Investorům dochází trpělivost, žádají Zuckerbergův konec v čele Facebooku

Akcie sociální sítě Facebook se za poslední čtyři měsíce propadly o celých 40 % a tak se logicky začínají výrazněji ozývat investoři. Ti jsou nespokojeni nejen s výkonem akcií, ale zejména s tím, jak k celé situaci přistupuje vedení samotného Facebooku.

Celých 200 miliard dolarů za poslední čtyři měsíce upsal Facebook ze své hodnoty. Souměrně s tím se zmenšil také majetek jeho zakladatele Marka Zuckerberga o celých 30 miliard dolarů. To však není tím hlavním, co dnes musí čtyřiatřicetiletého zakladatele nejpoužívanější sociální sítě trápit.

Zuckerberg je už od chvíle, co Facebook založil ve svém pokoji na koleji Harvardu, jeho neomezeným vládcem. Zastává jak pozici CEO, tak i pozici předsedy představenstva a je v podstatě neodvolatelný. Díky držení 60 % akcií s hlasovacím právem si může teoreticky dělat co chce a nikdo s tím nic nezmůže.

To se však přestává líbit investorům, kteří už nechtějí sledovat, jak jim akcie Facebooku oslabují portfolio. Volají tedy čím dál výrazněji po tom, aby bylo téma změny předsedy představenstva projednáno na další valné hromadě v roce 2019. Nezávislý předseda představenstva by podle nich umožnil, aby se potřebné změny děly rychleji.

Facebook čelí v letošním roce několika významným problémům a jak se investoři domnívají, nepřistupuje k jejich řešení dostatečně efektivně. Z jedné strany na Facebook tlačí vlády několika států, aby se jim zpovídal v oblasti ochrany uživatelských dat a šíření fake news, ze strany druhé Facebooku pomalu utíkají uživatelé na jiné aplikace.

Minulý měsíc Facebook oznámil nejenom horší příjmy a snížení času, který uživatelé na této sociální síti každý den tráví, ale také očekávání vyšších nákladů spojených s ochranou dat v roce 2019. A to samozřejmě nejsou informace, které by investoři slyšeli rádi.

„Facebook pomalu ztrácí důvěru a pokud s tím chce něco udělat, bude muset přijít radikální změna. Jejich PR situaci očividně nezvládá a nestačí k tomu, aby svět v důležitých otázkách uklidnili,“ říká k situaci odborník na digitální technologie Daniel Newman.

Mark Zuckerberg však otázky ohledně svého konce v čele představenstva rezolutně odmítá, jako v tomto rozhovoru pro CNN z minulého týdne:

Hodnocení: +5
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.