5 minut čtení

Neznámý Elon Musk - 10 překvapivých faktů, které jste možná nevěděli

Elon Musk je v současnosti pravděpodobně nejznámějším podnikatelem a vizionářem. Dá se říci, že ho zná celý svět, podobně jako kdysi i Steva Jobse. Díky Tesle a vesmírným vizím o něm slyšel fakticky každý. Jenže Elon Musk nebyl vždy živoucím Iron Manem, byl například také živořícím studentem.

Úspěšné testování raket dobývajících vesmír, zdárně dokončené podzemní dopravní trasy, vozidla jedoucí bez paliva atd. – to je dnešní Elon Musk, první člověk, který se rozhodl bez pomoci jiných dobýt a kolonizovat vesmír. Jeho pokrokové projekty z něj již za života udělaly legendu. Vyslovte jméno Elon a každý si vybaví lehce introvertního génia, který vede lidstvo určitým způsobem vpřed, podobně jako kdysi Bell, Tesla, da Vinci a další.

Jenže i Musk má za sebou běžnou lidskou minulost, která nebyla vždy podle jeho představ. Musel se poprat s následky šikany, čelil bankrotu a po některých nezdarech se málem psychicky zhroutil.

Detaily Muskova života jsou skutečně překvapivé a zajímavé, stejně jako jeho současné vize. Pojďte s námi tedy odhalit neznámou část života největšího vizionáře 21. století.

#1 Na škole byl šikanovaný

Když byl Elon Musk ještě žákem základní školy, stával se častokrát obětí šikany. Spolužáci se mu smáli, že je šprt a dávali mu svou nelibost více než jasně najevo. Každý týden, ba i den, měl malý Elon se svými nepřátelskými spolužáky potyčky. Jednoho dne Elona hodila partička výrostků ze schodů a ten jen zázrakem nepřišel k nějakému vážnému zranění. Nakonec skončil ,,jen“ v nemocnici v bezvědomí.

#2 Ve 12 letech udělal svůj první obchod

Místo plýtvání času s kamarády se Elon již na škole věnoval všemožným aktivitám, které ho nepatrně posouvali k tomu, čím se nakonec stal. Zavřený ve své domácí ,,laboratoři“ vytvořil hru nazvanou Blastar a následně ji prodal časopisu zabývajícím se výpočetní technikou. To bylo roku 1984 a mladý geek Elon utržil za svůj první obchod 500 dolarů.

#3 Přežíval z jednoho dolaru na den

Když se přesunul z rodné Jihoafrické republiky do Kanady, jako student to neměl vůbec lehké. Peněz nebylo nazbyt a dospívající Elon cestoval mezi svými příbuznými, kde i nocoval. Často tak žil u matčiných bratranců a musel si vystačit s jedním dolarem na den, za který si většinou koupil hot dogy a ovoce.

#4 Když budoval své impérium, téměř zbankrotoval

Dnes je Tesla brána jako jedna z nejpokrokovější technologických firem současnosti. Vždy tomu ale tak nebylo. Než se Muskova vize stala skutečností, trpěl nedokonalostmi svých výtvorů, které ho finančně zruinovaly. Veškeré finance z prodeje Paypalu se topily ve vývoji a Musk musel dokonce nějaký čas žít z půjček. Situace byla opravdu vážná během roku 2008, kdy SpaceX zachránila zakázka od NASA ve výši okolo 1,6 miliardy dolarů. Po podepsání kontraktu se prý Musk radostí rozbrečel. Dle jeho slov bylo toto období tím nejhorším rokem jeho života.

#5 Rád by očipoval lidské mozky

Tento vizionář v tichosti spustil i jeden tak trochu šílený projekt, resp. podnik, s názvem Neuralink. Rád by nechal lidem implantovat čipy do mozku za účelem vyhnutí se jakési hrozbě ze strany umělé inteligence. Aby ukázal na vážnost hrozby, roku 2015 spoluzaložil společnost OpenAI, která má za cíl pečlivě sledovat pokrok umělé inteligence, a zda tato inteligence neničí lidstvo.

#6 Je fanouškem komiksů

Elon je oddaným fanouškem sci-fi komiksů, především si oblíbil marvelovského X-Mena. Automatizovaní roboti v továrně Tesly nesou jména podle postav z této komiksové série – Wolverine, Iceman, Vulcan, Storm atd. Dokonce i Muskův syn Xavier byl pojmenován podle postavy Profesora X.

#7 Plat jeden dolar ročně

Ač je Elon Musk miliardář žijící v luxusu, jeho samotný roční plat v Tesle činí 1 dolar. Elon samozřejmě nepracuje již dávno kvůli penězům, a tak veškeré zisky a finance od investorů ihned používá na vývoj svých projektů a celkový chod technologického impéria. Podobné platové podmínky si nastavil kdysi i Steve Jobs nebo v současnosti Mark Zuckerberg.

#8 Stal se inspirací pro postavu Iron Mana

Hollywoodská veleúspěšná série Iron Man vychází sice z komiksů Marvel, ale samotná postava Tonyho Starka je volně inspirována Muskovým životem. Podle režiséra Jona Favreaua se hlavní herec Robert Downey Jr. několikrát setkal s Elonem Muskem, aby sledoval, jaké to je být skutečným Tonym Starkem, resp. Iron Manem.

#9 Je nekomplikovaným šéfem

Ač má Musk na své budoucí zaměstnance vysoké nároky a již při výběrových řízeních to vypadá spíše jako na vysokoškolské katedře, samotné základní požadavky na rysy zaměstnance jsou lehké. Konkrétně prioritou je prý nebýt ,,asshole“. Pokud tedy chcete pracovat například v Tesla Motors, zkrátka nesmíte být vůl, se kterým se komplikovaně vychází a spolupracuje. To je totiž podle Muska stěžejní věc v dobře fungujícím podniku, který silně táhne za jeden provaz.

#10 Není původním zakladatelem Tesla Motors

Kdybyste se ptali fanoušků Muska, kdo založil jeho společnost Tesla Motors, pravděpodobně by úplně otázce nerozuměli, resp. vás by nechápali. Většina si totiž myslí, že Musk je prvním mozkem stojícím za touto společností. Pravda je však jiná. Společnost roku 2003 založila dvojice Eberhard a Tarpenning – ač jsou Musk se společníky Straubelem a Wrightem bráni jako spoluzakladatelé.

Musk se dostal do představenstva Tesly až v roce 2004, kdy zainvestoval do společnosti svých necelých 8 milionů dolarů. Musk se tak stal hlavním investorem a roku 2008 se po změnách ve vedení stal konečně ředitelem.

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.