10 minut čtení

6 psychologických triků, jak ovládnout své ztráty a stát se vyrovnaným investorem

Ztráty tvoří nedílnou součást investování. Přesto se s nimi velká část obchodníků jen těžko vyrovnává. Výsledkem je nejednou vznik nezdravých psychických návyků, které investora ničí a neumožňují mu posunout se vpřed. Jak s tím bojovat?

Nikdo je nemá příliš v lásce. Jsou i tací, kteří se jich přímo děsí a dělají vše pro to, aby se jim vyhnuli. Často přitom jednají impulsivně a výsledek je pak ještě horší, než byl původně.

Červená čísla na investorských účtech, doprovázená klesajícími grafy celkového stavu portfolia, zkrátka nikdy nevypadají hezky. Jsou synonymem neúspěchu, ztraceného času, obětované příležitosti a někdy i symbolem nerealizovaných snů o svobodě a finanční nezávislosti. Alespoň tak je většina především začínajících, ale i řada již pokročilých investorů, vnímá.

Co když je však tento přístup spíše sebenaplňujícím se proroctvím a právě neschopnost snášet ztráty vede k poraženectví a pouze prohlubování celkové finanční krize daného investora? Co když neochota postavit se minusovým částkám čelem zabraňuje uvědomit si některé zásadní pravdy o investování a nalézt chyby ve vlastní strategii?

Prakticky každý úspěšný investor by toto tvrzení potvrdil. Nuže, jak si tedy vypěstovat zdravý přístup ke ztrátám a analyzovat poselství, které nám poskytují?

Zakopaný pes je v hlavě

Čtenáři Warengo již jistě mnohokrát četli o vlivu psychiky na úspěšné obchodování. Čistá mysl, srovnaná hlava a zdravý přístup k riziku doplněný o schopnost snášet i méně příjemné chvilky jsou zkrátka zásadními atributy profitabilního investora.

Možná i to je důvod, proč se aktivnímu investování věnuje tak malé procento lidí a ještě méně z nich se stává profesionály. Většina naopak po pár měsících a či letech z branže odchází o několik tisíc dolarů či eur lehčí, zato však se zlomeným sebevědomím a tlustým stohem knih o investování či získaných certifikátů z drahých školení.

Jak tedy docílit toho, aby se čtenář posunul z početné množiny neúspěšných a nešťastných „utápěčů peněz“ ve spokojeného obchodníka s úsměvem na tváři a prémiovou platební kartou v kapse?

Odpovědí může být několik psychologických triků, které investorům umožňují vycvičit a udržet si pozitivní nastavení mysli i v době kumulujících se ztrát. Především si pak udržet víru ve svůj obchodní systém a zvolenou strategii skrz pochopení jejích silných a slabých stránek. Podívejme se na ně nyní blíže:

1) Ztráty jsou tu, smiřte se s nimi

Tento bod už jistě kdekomu bude znít jako klišé a svým způsobem bude mít pravdu. Jenže navzdory neustálému opakování řada investorů zkrátka odmítá vnitřně pochopit fakt, že investování v sobě obsahuje určitý prvek náhody a jako takové vždy produkuje ztráty. Nikdo totiž není schopen přesně analyzovat trh s jeho složitostmi, ani odhadnout psychické nastavení všech jeho účastníků.

Nakupování aktiv je tak prací s pravděpodobností, při níž se výsledek nikdy nerovná 100 %. Zkrátka ztrácet jako investor tu a tam vždy budete – je to přirozené, normální a jiný způsob neexistuje. Jde pouze o to mít více tref do černého než minutí, popřípadě dosahovat vysokého zhodnocení u ziskových obchodů a pouze drobných ztrát, aby ve výsledku bylo dosaženo kladného zůstatku na obchodním účtu.

2) Získejte širší perspektivu

Ztrácíte peníze, ve vašich přehledech a statistikách se to v uplynulém období hemží červenými čísly. Jste neúspěšní? Možná právě naopak! Důležité totiž je na své investice pohlédnout z relevantního časového rámce, respektive získat patřičný odstup a nadhled, který umožní přesnější analýzu výsledků. Totiž fakt, že nyní ztrácíte, ještě neznamená, že je vaše strategie chybná či přestala náhle fungovat. Krátkodobá období propadů nalezneme u všech ziskových obchodních systémů a prakticky se jim nelze vyhnout, jakkoli nepříjemná mohou být.

Pokud tedy přemýšlíte nad úspěšností svého obchodování, zařaďte své neúspěšné období do delšího časového horizontu. Jak červená čísla vypadají nyní? Stále jsou tak děsivá? Pravděpodobně ne. Pokud tedy například zaznamenáte dva ztrátové měsíce za sebou v jinak ziskovém roce, jedná se o důvod k radosti a nikoli k pesimismu!

Samozřejmě závisí na celkovém poměru, nicméně přirozená inklinace člověka k vyvozování fatálních závěrů z povětšinou pouze nejnovějších výsledků je něco, co si úspěšný trader nemůže dovolit!

3) Kontext trhu je klíčový

Zde plynule naváži na předchozí. Každý obchodní přístup totiž vykazuje dobré a špatné výsledky v rozličných situacích. Například strategie postavené na vychytávání počátků dlouhodobějších trendů budou přinášet perfektní výsledky v době konjunktury, nicméně v období tržní nejistoty a pohybu cenových grafů do strany od nich nic zářného nečekejte.

Vždy tedy při své analýze vašeho neúspěchu začněte tím, že jej porovnáte s celkovým kontextem a náladou na burze. Vývoj mezinárodních událostí, domácí ekonomické i politické krize, chování centrálních bank… to vše může tu a tam proměnit i robustní přístup v nefunkční mechanismus. Počítejte s tím a v případě potřeby zkrátka přestaňte obchodovat, dokud se „mraky nepřeženou“.

4) Úskalí money-managementu

Každé seriózně pojímané investování je především o správném nakládání s penězi. Jejich řízení je totiž spíše vědou než na první pohled nepříliš složitou dětskou hrou. Nicméně i zde existuje několik základních pravidel, při jejichž dodržování můžete výkon svého portfolia výrazně zlepšit.

Bod číslo jedna zní přitom jasně – neztrácejte zbytečně peníze! Jak si ho vyložit? Nezbytným předpokladem pro vytváření zisků je minimalizace ztrát. To neznamená, že byste se jim dokázali vyhnout! Podstatné je držet jejich výší při zemi, tedy ztrácet malé částky. I dlouhá série takovýchto malých ztrát vás pak příliš neohrozí a zanechá vám na účtě dostatek kapitálu pro chvíle, kdy se vám začne dařit.

Zvažte tedy používání stop-lossů a pečlivě přemýšlejte o věcech jako je risk-reward ratio (RRR) – tedy poměr mezi velikostí průměrné ztráty a zisku. Ten by měl být minimálně 2:1, ideálně však vyšší, aby vám ziskové obchody snadno vykompenzovaly dosažené ztráty.

5) Nebojte se kombinovat

Ztráty mají tu úžasnou funkci, že dokáží naprosto přesně určit situace, při níž se vaší obchodní strategii prostě nedaří, období, kdy je slabá a nelze od ní příliš očekávat. Co z toho vyvodit? Je třeba přístup zcela překopat? Povětšinou nikoli. Stačí pouze více kombinovat.

Pokud tedy máte svůj trendy vyhledávající systém, jenž vám v období pohybů do strany (konsolidací trhu) produkuje chabá čísla, zkuste jej doplnit dalším, jehož nastavení naopak umožní i v těchto složitých chvílích sbírat kladné zářezy (například na nižším časovém rozpětí). Ideálně dosáhnete stavu, kdy se oba systémy budou vykrývat ve svých slabinách a vy si tak udržíte stoupající ekvity křivku.

Jedná se již samozřejmě o složitější investiční alchymii, vyžadující hlubší analytické schopnosti, nicméně výsledky stojí za ty hodiny námahy.

6) Backtestujte

Pamatujte, že nikdy není pozdě uznat chybu a začít znovu. Pokud tedy opravdu cítíte, že ztrát je příliš a dosahují nesnesitelných výšek, pak se nezdráhejte své investování přerušit a pustit se do hlubší analýzy neúspěchu vašeho systému. Jednoduše řečeno, backtestujte!

Získat dnes historická data o vývoji cen akcií, futures kontaktů či měnových párů dnes již nepředstavuje nic složitého ani finančně náročného. Obstarejte si tyto údaje a vyzkoušejte na nich znovu svoji strategii. Čím delší období, tím lépe. Pomalu a pečlivě si zaznamenávejte potenciální obchody a následně je vyhodnoťte.

Jedná se logicky o dost časově náročnou práci, pokud člověk zvolí čistě manuální přístup. Dobrou zprávou však je, že řada analytických softwarů je dnes při troše programování schopna tuto práci vykonat za vás a poskytnout vám instantní výsledky. Na druhou stranu však přicházíte o zdánlivě neproduktivní „civění“ do grafů, z něhož však nejednou vzejdou vcelku geniální myšlenky, které vám automatická analýza zkrátka neodhalí. Nezdráhejte se proto svým analýzám věnovat klidně i celý volný víkend, může vám to doslova změnit život.

Nebezpečné snění

Tolik tedy několik základních triků, jak vylepšit svoje investiční výsledky pomocí proměny přístupu k logicky nepříjemným ztrátám. Nutno ovšem poznamenat, že i tyto dobře míněné rady mohou narazit na jedno z nejnebezpeč­nějších úskalí psychologie obchodování – nerealistické sny!

Většina investorů či spekulantů přichází se svojí kůží na trh především proto, aby razantně zlepšila své finanční postavení a užila si trochu více z lákadel kapitalismu. Na tom rozhodně není nic špatného, ostatně už charismatický Gordon Gekko z filmu Wall Street (1987) vehementně zastával názor, že „Greed is good“. Problém ovšem nastává v situaci, kdy tyto sny a představy zkrátka nejdou ruku v ruce se schopnostmi obchodníka, jeho kapitálem či všeobecně možnostmi finančních trhů.

Pokud začátečník s nízkým kapitálem řekněme 3000 USD očekává, že se s minimální námahou do roka stane byť i korunovým milionářem, je těžce pomýlen. Toto nesprávné psychické nastavení a nepřiměřená očekávání mu přitom mohou způsobit nesnesitelnou bolest, jakmile se objeví ztrátová období a on například po půl roce zjistí, že namísto milionů vykazuje jeho účet minusové částky.

Pokora a opravdu výrazně zdrženlivý přístup jsou pro úspěch v investování zásadní. Ostatně jedná se o podnikání jako každé jiné, přičemž každý rozumný byznysmen počítá s tím, že jeho podnik třeba i první tři roky bude prodělávat, než se vzmůže a vydělá mu na kořenovým dřevem obkládanou luxusní kancelář.

#investor #investovani #strategie #psychologie #mysl #sebekontrola

Hodnocení: +32
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.