7 minut čtení

Tragický příběh zakladatele Victoria´s Secret, po prodeji firmy spáchal sebevraždu

Dlouho to vypadalo na klasickou americkou "success story". Roy Raymond, zaměstnanec v marketingovém oddělení firmy Vicks, si vzal půjčku a nastartoval byznys, který má dnes hodnotu několika miliard dolarů. Jenže pan Raymond udělal jednu osudovou chybu, která ho nakonec stála život.

Možná, že už jste ten příběh ve zkrácené verzi slyšeli z úst Justina Timberlakea ve filmu Social Network, kde ztvárnil postavu Seana Parkera. Ve scéně v klubu tento příběh vypráví mladému a s byznysem začínajícímu Marku Zuckerbergovi. Jednak mu tím chtěl představit svou přítelkyni, ale také mu tím chtěl ukázat, jakou chybu člověk může udělat, když podcení potenciál svého byznysu.

Dnes už víme, že Mark Zuckerberg potenciál Facebooku nikdy nepodcenil a díky tomu se dnes těší z majetku přesahujícího 50 miliard dolarů. To se však bohužel nedá říct o Royi Raymondovi.

Roy Raymond vystudoval podnikatelskou fakultu na Stanfordově univerzitě a tak bylo jen otázkou času, kdy se pustí do nějakého byznysu. Osudová chvíle přišla, když chtěl třicetiletý Roy koupit spodní prádlo pro svou ženu k jejich výročí…

Díra na trhu

Tehdejší obchody s dámským spodním prádlem jednoduše nebyly dělány pro muže, který se tak musel mezi dámami doslova prohrabávat v ramínkách a hromadách prádla. Pohledy prodavaček a ostatních zákaznic člověku také nedodaly nejlepšího pocitu. Logicky si tak muž v takovém obchodě připadal jako nějaký zvrhlík na lovu, než jako milující manžel, který chce své drahé polovičce udělat radost.

Roy byl z tohoto způsobu nákupu otrávený a tak se jako správně podnikavý člověk rozhodl, že s tím něco udělá. Vzal si čtyřicetitisícovou půjčku z banky a dalších čtyřicet tisíc mu půjčila jeho matka. S tímto základním kapitálem se pak vydal budovat svůj sen.

Pronajal si prostory v obchodním domě Stanford Shopping Center v kalifornském Palo Altu a otevřel zde svůj první obchod, který pojmenoval Victoria´s Se­cret. Jelikož chtěl, aby se tam příjemně nakupovalo nejen ženám, ale i mužům, zvolil luxusní viktoriánský styl s dřevěnými doplňky a jednotlivé kousky prádla nechal pečlivě vystavit, aby si je zákazník mohl v klidu prohlédnout.

Nepodcenil ani přístup svých prodavaček, které učil, jak se mají zejména k mužským zákazníkům chovat. Každý nakupující tak mohl očekávat ochotné a velmi diskrétní dámy, které jsou připraveny kdykoli poradit či pomoci s výběrem.

Americký sen

Roy velmi rychle zjistil, že objevil díru na trhu. Jeho obchod se stal vyhlášeným a s oblibou zde nakupovali nejen muži pro své manželky a přítelkyně, ale také samotné ženy, které si značku Victoria´s Secret doslova zamilovaly.

Během prvního roku dosáhla Royova firma obratu půl milionu dolarů. Nejen že díky tomu splatil své původní půjčky, ale mohl také investovat do expanze, s čímž samozřejmě vůbec neváhal.

Během následujících pěti let otevřel dalších pět butiků Victoria´s Secret a navíc rozjel katalogový prodej, což byl v té době obrovský trend přinášející nemalé příjmy.

Roy Raymond se vezl na vlně úspěchu a jeho firma dosahovala ročního obratu ve výši 6 milionů dolarů. Kromě samotných zákazníků si této vycházející hvězdy všimli také investoři a tak začali pomalu přicházet s nabídkami na investici.

Prodej firmy

V roce 1982 přišel za Royem poprvé Leslie Wexner, zakladatel módního konglomerátu The Limited. Ten nechtěl firmu koupit, nýbrž do ní chtěl pouze vstoupit jako investor. Roy však nechtěl o ničem takovém ani slyšet a Wexnera s díky odmítl.

Jak však měsíce plynuly, Roy začal přemýšlet, jestli už náhodou jeho byznys nedosáhl svého vrcholu. Butikům se sice dařilo a vydělávaly, ale co když to nebude trvat věčně? Co když třeba přijde krize a celý byznys zkrachuje? Roy začal uvažovat nad všemi možnými negativními událostmi, které by ho mohly potkat.

Ke konci roku se Roy rozhodl, že bude nejlepší firmu úplně prodat, vzít si své peníze a pustit se do něčeho dalšího, kde najde mnohem větší potenciál. Spojil se tedy znovu se zástupci The Limited a ti souhlasili s odkupem celé firmy.

Cena? 4 miliony dolarů. Roy se cítil jako vítěz a s klidem předal otěže své firmy novým majitelům, sám se pak vydal hledat nová podnikatelská dobrodružství.

Globální fenomén

A dá se říci, že lepšího majitele si firma Victoria´s Secret nemohla přát. The Limited viděli, narozdíl od Roye, potenciál, který se v celém konceptu skrýval a rozhodli se masivně investovat do expanze.

Během dalších dvou let otevřela firma desítky nových butiků po celých Spojených státech a stala se opravdovým fenoménem. Svůj původní sortiment, zahrnující pouze spodní prádlo a noční košilky, pak rozšířila o parfémy, plavky, kosmetiku a vše, co mohou muži svých drahým polovičkám darovat.

Za ty pouhé dva roky už firmu Victoria´s Secret odborníci ohodnocovali na astronomických 500 milionů dolarů, tedy 125× více, než za kolik ji Roy Raymond na konci roku 1982 prodal. Dnes už se bavíme o ceně kolem 20 miliard dolarů!

Ze značky Victoria´s Secret se stal globální fenomén, všechny světové modelky sní o tom, že se stanou „Andílky“ Victoria´s Secret, ženy sní o dárku s logem Victoria´s Secret nejen pod vánočním stromkem. Každoroční módní přehlídka Victoria´s Secret Fashion Show je dnes už kultovní událostí, kterou v hlavním vysílacím čase přenáší na obrazovky několik televizních stanic.

Konec Roye Raymonda

Zatímco Victoria´s Secret zažívala nebývalý rozmach, Roy na tom byl přesně opačně. Po svém odchodu z firmy se díky získaným penězům snažil rozjet hned několik nových byznysů, ale jeden po druhém postupně krachovaly. Když navíc Roy viděl, jak se jeho dřívější firmě daří, upadal do čím dál větších depresí.

Jak mu krachoval jeden projekt za druhým, Roy postupně přicházel o peníze vydělané prodejem Victoria´s Secret. A nakonec nejen že o všechny tyto peníze přišel, ale kvůli novým projektům se výrazně zadlužil. Aby vůbec měl co jíst, musel si znovu půjčit od své matky.

Deprese byly čím dál silnější a Roy postupně ztrácel chuť do života. Bylo mu teprve 46 let, když se 26. srpna 1993 rozhodl skočit z mostu Golden Gate Bridge. Tím skončil život člověka, jehož firma dodnes dělá radost tolika lidem. Kdyby se tehdy s The Limited domluvil jen na investici, mohl dnes být 71letým spokojeným miliardářem a módní ikonou.

Roy už svůj osud bohužel nezmění, ale pro všechny ostatní podnikatele je v něm obrovské ponaučení, aby nikdy nepodceňovali potenciál své firmy a vždy si udrželi alespoň malý podíl co nejdéle.

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • rozpoznat potenciál firmy je vždy nejdůležitější moment při rozhodování jak jít dál. Chybou bývá i tříštění zájmů firmy nebo "sponzorování" neziskových činností - tzv. co když to bude časem fungovat.
    +1
  • V tom filmu to zase tak tragicky nevyznívalo. Tohle je o dost smutnější pojetí.
    0
  • Když si člověk vezme, jak dneska mohl být v pohodě. Hodně smutný
    0
  • Špatně zakončenej americkej sen.
    0