6 minut čtení

Jak se připravit na recesi 2020? Názory finančních poradců

Chystá se finanční krize? Pokud si to myslíte, nejste sami. Když si zadáte „recese 2020“ do Googlu, vybafne na vás 75 milionů výsledků. Obava z toho, že se blíží recese, rozhodně není nepodložená. Shoduje se na tom i většina expertů.

23. prosince odborník na ekonomiku a podnikání Bill Conerly napsal pro Forbes článek s titulkem „Co by mohlo způsobit recesi v roce 2020“. Vyjmenoval následující potenciální příčiny:

  • přetrvávající problémy v obchodu s Čínou,
  • zpomalení ekonomiky v Číně a Evropě,
  • plochá křivka globální průmyslové výroby,
  • brexit,
  • přísnější měnová politika ze strany Federálního rezervního systému,
  • prudké změny cen ropy,
  • vysoké dluhy občanů.

Když se podíváme na současnou situaci, zjistíme, že koronavirus nám umožnil udělat si „fajfku“ skoro u všech těchto příčin krize. Ekonom Lukáš Kovanda už 14. března avizoval, že můžeme recesi v Česku čekat zhruba na 75 %. Dovolím si říct, že v současné chvíli je to už jasné téměř na 100 %. A to i v případě, že by se pandemie koronaviru zvládla třeba do konce května a ekonomika by se mohla vrátit do plného provozu.

Recese 2020 bude. Jak se na ni připravit?

V první řadě bychom neměli podléhat trudomyslnosti. Myslíte na to, že vaše investiční portfolio schytá ránu, že přijdete o peníze, že může přijít o práci nebo o živnost či podnikání. Média vám jen přidávají. Vědí totiž, že strach prodává. Jakmile zjistíte, že se blíží pohroma, chcete víc informací. Média budou přesycena tragickými scénáři, to se vsaďte (jako by už teď nebyla).

Ale právě tomu se musíte vyhnout. Ze všeho nejdřív se zhluboka nadechněte. Namísto propadání strachu si vytvořte plán. Plán, který obstojí, ať se stane, co se stane.

„Příliš mnoho času všichni trávíme obáváním se příští recese,“ říká finanční poradce Tom Diem. „Namísto toho myslete na hojnost, pokud chcete svou kariéru posunout dále, zvláště jste-li na managerské pozici. Ve chvíli, kdy bude strach nejsilnější, budete mít rozeslaná CV a navázané pozitivní kontakty s několika HR manažery.“

Investování je běh na dlouhou trať

Pokud investujete, musíte si přes nutkavou potřebu zbavit se všech akcií udržet nadhled. Investování je běh na dlouhou trať. Musíme to mít na paměti v recesi, stejně jako v období expanze nebo konjunktury. 

Jak říká Warren Buffet:

„Pokud si neumíte představit, že byste nějaké akcie vlastnili deset let, nepomýšlejte na to, že byste je vlastnili byť jen pouhých 10 minut.“

Recese je přirozenou součástí ekonomiky a neměla by mít dopad na vaši dlouhodobou strategii.

„Nejlepší způsob, jak se připravit na recesi, je úplně ten samý, jako jak se připravit na expanzi nebo jakýkoliv jiný scénář,“ říká finanční poradce Russ Thorton. „Měli byste mít plán osobních financí a držet se ho. 

Jistě, budete muset své plány přizpůsobit okolnostem a budete muset reagovat na nastalou situaci, ale tato přizpůsobení by měla být z velké části zapříčiněná změnami životních okolností. Ani finanční plán, ani vaše rozhodnutí by neměly být ovlivněny současnými událostmi – ať už je recese, nebo není.“

Strategie, které vám pomohou přežít recesi 

Je možné vytvořit strategii, která odolá vnějším vlivům? I koronaviru? Ano. Pomohou vám s tím tyto tipy od finančních poradců:

1. Splaťte dluhy

Dluhy jsou problém i v ekonomickém rozkvětu, ale v období recese, kdy můžete čelit tomu, že přijdete o práci nebo hodnota vašich investic prudce klesne, se mohou velmi rychle stát noční můrou.

Ať už jde o kreditku, půjčku, leasing nebo jiný druh zadlužení, čím více z nich se vám podaří pokrýt, tím lépe. Pokud nemůžete splatit všechny své dluhy, splaťte tolik, kolik dokážete. Čím menší budete mít závazky, tím silnější bude vaše finanční pozice.

2. Hotovost je klíčová

Potřebujete mít volné finanční prostředky ze dvou důvodů:

  • pro případ krizové situace,
  • abyste mohli nadále investovat.

V recesi je mnohem pravděpodobnější, že se dostanete do nouzové situace, kdy budete potřebovat rychle hotovost. Pokud budete mít dostatečný nouzový fond, nebude to pro vás problém. Díky tomu si pojistíte, že případný malý finanční problém zůstane vždy jen malým a nepřeroste v neřešitelnou blamáž.

Pokud nejste schopni našetřit dost peněz, existuje pár způsobů, jak toho dosáhnout: přestaňte nakupovat, začněte prodávat věci, které nepotřebujete, zrušte předplatné a služby, které nepotřebujete a ujistěte se, že všechny tyto ušetřené peníze přesunete do nouzového fondu – nebo je investujete.

3. Nepřestávejte investovat

Když se akciové trhy začínají otřásat v základech, lidé panikaří. Je pochopitelné, že se hodně investorů snaží vše prodat a vyměnit za hotovost, ale podle expertů je to ta nejhorší možná strategie.

Pokud jste například v důchodu nebo jste přišli o práci, dává to smysl, ale dokud stále pracujete, musíte myslet na budoucnost a nepřestat investovat. Proto je tak důležité mít volnou hotovost. Protože pokud ji máte, máte si za co koupit aktiva za nízké ceny.

„Nejlepší investiční strategie pro recesi je mít malé nebo žádné dluhy, mít hotovost a odvahu na to koupit aktiva za nízké ceny,“ říká finanční poradce Anthony Montenegro. 

Vezměme si takový index S&P 500. V roce 2008 ztratil 36 % hodnoty, ale v roce 2009 jeho cena stoupla o 26 %. Pokud byste do něj investovali v roce 2008, mohli byste v následujících letech svůj kapitál poměrně slušně zhodnotit.

4. Budujte svá „intelektuální aktiva“

Tento bod spočívá ve zlepšování dovedností a získávání nových kvalifikací. Když přichází recese, nejlepší strategie, jak si udržet práci, je neustále se v ní zlepšovat. Musíte zkrátka dělat to, co zvýší vaši hodnotu na trhu. Ať už jde o certifikát, online kurz nebo titul.

5. Vydělávejte si něco bokem

V období pandemie se nabízí především online byznys. Pokud se vám podaří vydělávat si něco bokem, budete schopni diverzifikovat vaše zdroje příjmů a díky tomu budete mít větší pocit bezpečí. Je možné, že začnete na pár stovkách za měsíc, ale nakonec to můžou být měsíčně tisíce. A pokud přijdete o práci, víte, že neskončíte na ulici.

Nebojte se recese

Recese je vždy jen dočasná, není důvod panikařit. Namísto toho svou energii, čas a úsilí věnujte činnostem, které vás přiblíží k cíli. Podívejte se na to, co se na akciových trzích stalo po roce 2008 a začněte se podle toho chovat. Ignorujte novinové titulky a začněte plánovat.

Máte zájem komentovat, lajkovat nebo přidat svůj vlastní článek? Registrujte se na Warengo teď hned!

#investovani #kapital #finance #penize #investice #akcie #recese #krize #covid19 #koronavirus #pandemie

Hodnocení: +21
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Jednoduche a presne, suhlasim so vsetkymi 5 bodmi. Len co 2008 kriza a potencionalna depresia 2020 su dva rozlicne scenare. Treba rozmyslat nad moznou hyperinflaciou, nad novymi financnymi stimulami, nad digitalizaciou papierovych a kovovych fiat penazi a samozrejme nad krechkostou dovery v system. (Ci uz Europsky, Americky alebo kludne aj Cinsky...). Bohuzial nie som schopny predpovediet vysledok vsetkych aktualnych problemov, ktorych je viac ako pred 12timi rokmi.
    +3