3 minuty čtení

Čeho se bojí Zuckerberg? Znovu odmítl vypovídat před mezinárodní komisí

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg opět nevystoupí před nejvyšší mezinárodní komisí složenou z pěti představitelů zahraničních parlamentů. Zamítavý postoj zaslal Facebook tomuto výboru v reakci na snahu vyšetřit podezřelé aktivity týkající se možných dezinformací a vměšování se do voleb. Po již několikátém Zuckerbergově odmítnutí dostavit se k dotazování tak logicky vyvstává otázka - snaží se před světem Facebook něco zatajit?

Zuckerberg nejprve odmítl výzvu k slyšení z rukou Damiana Collinse, člena britského parlamentu, a Boba Zimmera, kanadského zákonodárce. Později byl CEO Facebooku opětovně vyzván k náhradnímu slyšení, když se ke společnému vyšetřování ještě podepsali zástupci Austrálie, Argentiny a Irska.

Rebecca Stimson z britského Facebooku v odpovědi uvedla, že již v dopise ze dne 2. listopadu bylo psáno, že "Pan Zuckerberg není schopen dostavit se k slyšení v Londýně dne 27. listopadu a posílá svou omluvu.“ Dále se nechala slyšet, že Facebook bude rád spolupracovat na vyšetřování možného zásahu do voleb a šíření falešných zpráv. Jaký je Zuckerbergův důvod neúčasti na vypovídání v dopise nestálo. Rovněž nebyl uveden důvod, proč se zakladatel Facebooku např. nenechá vyslýchat přes videohovor.

Mezinárodní výbor se logicky cítí uražen a jeho předsedající Damian Collins slíbil vyvinout na Zuckerberga ještě větší tlak a dodal: "Dopis od Facebooku je opět obrovským zklamáním. Věříme, že Mark Zuckerberg má důležité odpovědi týkající se otázek ohledně porušení zákona o ochraně dat a toho, proč společnost neudělala více při identifikaci a zakročení proti známým dezinformačním zdrojům, které byly převážně z Ruska.“

Britská komise již mezitím spustila na sociálních sítích kampaň, která má strhnout lavinu, která nakonec Zuckerberga donutí spolupracovat. Taktéž i další země se už začaly zajímat o zapojení do vyšetřování.

Předseda vyšetřující komise Collins na závěr dodal, že z celého Zuckerbergova postoje k situaci se zdá, že má opravdu co skrývat a že bude neustále trvat na termínu 27. listopadu, aby vyšlo vše najevo.

Zuckerberg pod tlakem

Facebooku odchází miliony uživatelů, vysocí činitelé volají po bojkotu a Zuckerberg se přesto vyhýbá konfrontaci, aby alespoň trochu napravil reputaci po fiasku při výslechu před americkým Kongresem z dubna letošního roku. Zuckerberg se tehdy nechal slyšet, že obrovské zneužití dat firmou Cambridge Analytica se nebude opakovat a že za vše bere jednoznačně zodpovědnost a postará se o nápravu.

Realita je však bohužel taková, že Zuckerberg hraje s více než dvěma miliardami uživatelů hry, ve kterých jasně dokazuje, že Facebook už není tím mladým sexy startupem, který se nechce kazit reklamami (jak trefně říká Zuckerberg ve filmu Social Network), ale naopak dospělým korporátem, který myslí hlavně na zisky pro investory.

Po skandálu s Cambridge Analytica se začalo více a více spekulovat, zda se Facebook vědomě či nevědomě zapojil do Brexitu a amerických prezidentských voleb. Jeho síla je už tak obrovská, že může dnes ovlivnit výsledek v podstatě čehokoli, snad kromě výsledků sportovních utkání.

Tak či tak, čím déle se bude zakladatel Mark Zuckerberg vyhýbat konverzaci s vládními představiteli, tím bude tlak na něj i na samotný Facebook sílit. A nakonec to odnesou právě ti investoři, na které dnes Facebook tolik myslí.

Hodnocení: +5
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.