3 minuty čtení

Recenze knihy: Poslední přednáška

Knižní trh je zasycen nespočetným množstvím publikací na téma osobního rozvoje, návyků pro dosažení disciplíny, time-managementu apod. Všichni tyto manuály vlastníme. Život ale nejsou jen poučky a taktické kroky. Je to taktéž utrpení a nevyhnutelný konec - je to drsné, ale jisté. Jistota smrti pak zůstává tím nejsyrovějším motivátorem k dosažení čehokoliv.

Randy Pausch byl uznávaným profesorem informatiky na Univerzitě Carnegie Mellon. Během kariéry spolupracoval s těmi nejprestižnějšími firmami, jakými byl Google či Electronic Arts. Profesor Pausch zemřel v roce 2008 ve věku nedožitých 48 let na rakovinu slinivky břišní. Před svou smrtí ale stihl ,,sepsat“ jednu z nejsilnějších motivačních knih.

Když Randymu Pauschovi diagnostikovali rakovinu slinivky břišní, najednou zatoužil zanechat určitý odkaz, jen ještě netušil jaký. Po této drsné diagnóze začal Randy docházet na ozařování, které bohužel nezabíralo, a tak se rozhodl, že si nakonec splní poslední sen – zanechá tedy odkaz svým malým dětem, milované ženě a ostatním lidem.

,,Jestli něco opravdu chceš, pak se nikdy nevzdávej.“ – Randy Pausch

Tento ,,projekt“ nazval Poslední přednáška. Série přednášek se nesla ve smyslu překonání nepřízně osudu a boje s překážkami. Profesor Pausch promlouval především o plnění si dětských snů. V neposlední řadě o pokoře před životem, o lásce, o touze žít a života si užívat. Studenti byli přednáškami hluboce zasaženi a začali je nahrávat a poté umisťovat na Youtube.

Tyto hluboké přednášky objevil i redaktor Wall Street Journal Jeffrey Zaslow a dostal nápad sepsat myšlenky jako knihu. Měsíce ozařování se na Randym Pauschovi ale neblaze podepsaly, naprosto vysílen musel své myšlenky diktovat téměř výhradně z postele.

Samotná kniha je složena ze 61 krátkých pasáží, které mají za cíl oslavovat život a probudit ho v nás na maximum. Místy jde o vtipně podané moudrosti člověka, který prozřel a všechno konečně pochopil. Randy nás provádí pomyslnými cihlami, tedy překážkami, které se ale dají jakkoliv překonat a zbortit.

Kniha je plná hlubokých otázek, které vás donutí jít do největšího nitra a vytáhnout i tu nejnepříjemnější realitu na povrch, poté ji rozpitvat na kousky a vzít si to nejdůležitější pro sebe na další cestu životem. Kniha je depresivní, moudrá i filosofická a rozhodně, pokud ale nejste bez emocí, se vás něčím dotkne. Najdete zde moudré názory, jak si nedělat hlavu s druhými, jak myslet ve velkém, jak si jít za svým nebo jak dosáhnout odpuštění či žít každou chvíli jako o život.

Jestli chcete opravdu nakopnout, cítit pozitivní zuřivost, která vás navrátí do života, pak si tuto knihu přečtěte. Možná se díky ní vrátíte k dodělání svého velkého projektu nebo splnění si snů. V případě, že se nebojíte takto radikální cesty k motivaci, kniha Poslední přednáška je pro vás ideální.

Všichni již tratíme a ještě ztrácet budeme. Ale pak, když ztratíme své blízké a milované, pak bude na projevy lítosti již pozdě. Možná je čas na chvíli přestat číst biografii Elona Muska a ponořit se do trochu jiné knihy o ,,osobním rozvoji“. Poslední přednáška je skutečné kniha života, která si zaslouží místo v knihovně mezi top publikacemi.

Hodnocení Warengo: 10/10

Poslední přednáška (orig. The Last Lecture)
Autor: Randy Pausch
Vydává: BETA Dobrovský
Čas čtení: 3 hodiny

Hodnocení: +6
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.