3 minuty čtení

Jak překonat pracovní krizi? Zastavte se na 15 minut a pište

Určitě tuto situaci znáte. Pracujete na nějakém projektu a v jednom okamžiku se doslova zaseknete. Jako by mozek zničehonic vypnul a odmítal spolupracovat. Co v takovou chvíli udělat?

Zrádnost těchto situací spočívá v tom, že často končí nesmyslným klikáním po obrazovce monitoru, přecházením ze stránky na stránku nebo dokonce prokrastinací v podobě sociálních sítí. Vy přitom víte, co byste měli dělat, ale mozek z nějakého neznámého důvodu stávkuje.

Proč se tak děje?

Důvodů může být samozřejmě mnohem více, než jeden univerzální, často se však děje proto, že se v předchozí době ve vaší mysli nashromáždilo příliš velké množství myšlenek, které nyní ve vašem podvědomí vytváří chaos a chtějí se dostat na povrch. Mohou to být myšlenky vzniklé v rámci předchozí práce na projektu, obavy z práce budoucí nebo klidně i myšlenky na osobní život.

Pokud všechny tyto myšlenky budete držet uvnitř „pod pokličkou“ a budete se stále utrápeně snažit zaměřit svou pozornost na rozdělenou práci, skončí to tím, že budete naprosto neproduktivní a v depresi z toho, že se nikam neposouváte.

Co s tím?

Snaha potlačit vnitřní hlasy a pokračovat v rozdělané práci opravdu nikam nevede. Vy proto musíte zvolit opačnou taktiku, tu jedinou, kterou si vaše mysl v tu chvíli opravdu žádá.

Vytáhněte své myšlenky na povrch a utřiďte je

Je to velmi jednoduché, ale až neuvěřitelně funkční. Jakmile se přistihnete v oné nepříjemné situaci, okamžitě zaklapněte notebook, vypněte telefon a jděte někam, kde budete mít klid. S sebou si vezměte diář a propisku, jako jediné nástroje.

Jakmile si najdete své klidné místo, otevřete diář a pište. Vyhraďte si na tuto aktivitu 15 minut. To stačí k tomu, abyste ze své mysli vytáhli všechny myšlenky, které se v ní neuspořádaně honí, a zapsali si je na papír.

Nejdříve všechny myšlenky zapište tak, jak vás budou napadat. A následně je rozhoďte třeba podle Eisenhowerova principu.

Tím docílíte toho, že se na situaci dokážete podívat z nadhledu a zároveň si vzhledem k plánovanému cíli utřídit priority. Díky tomu se po návratu k práci budete schopni opět naplno soustředit. A co víc, budete se cítit plni energie, a to si ani nemusíte dávat kávu.

Je to jednoduché a 100% funkční, zkuste to!

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.