5 minut čtení

Recept na úspěch: Conor McGregor a jeho miliardový zákon přitažlivosti

V irském Dublinu je typicky chladné počasí, na parkovišti stojí oprýskané auto a v něm přepočítává Conor McGregor svou ,,výplatu,“ resp. kalkuluje, jak naloží s dávkami pro nezaměstnané, které právě dostal. Ano, takto žil dnes již legendární šampion UFC před několika lety. Jak se stalo, že z kluka na podpoře tak rychle vzešel šampion dvou váhových kategorií, který je chodící značkou a továrnou na miliony dolarů?

Většina se shodne na tvrdé dřině a odhodlání, což je skutečně pravda, ale jen do určité míry. Sám McGregor několikrát prohlásil, že za vším je také kniha Tajemství od Rhondy Byrne, resp. zákon přitažlivosti.

,,Jestliže máte v hlavě jasný obraz toho, co se má stát a čistou víru, že se to za každé situace stane, pak to nic nezastaví. Je to určeno k tomu, aby se to stalo. Je to perfektní.“ – Conor McGregor

Tajemství Rhondy Byrne vyšlo v roce 2006 jako kniha a také jako dokument. V dokumentu byly známé osobnosti jako např. John Assaraf, který se z ulice dostal k ohromnému majetku nebo Jack Canfield, autor série knih Slepičí polévka pro duši, který stejně jako Assaraf přednáší o osobním rozvoji. Všichni úspěšní v dokumentu mluvili prakticky jen o velké síle zákonu přitažlivosti.

Tajemství se stalo doslova fenoménem a našlo si obří základnu fanoušků, kteří chtěli objevit toto tajemství bohatství a pochopit zákon přitažlivosti.

Koncept zákonu přitažlivosti v podání Rhondy Byrne nebyl žádnou novinkou, jen byl chytře propagován a vlastně se autorka trefila do správné doby. Samotný zákon přitažlivosti se začal mezi lidmi šířit pravděpodobně během začátku 19. století po vydání knihy s názvem As a Man Thinketh, kterou sepsal lehce duchovní formou James Allen. Hlavní myšlenkou zákonu přitažlivosti je to, že cokoliv si dokážete ve své mysli představit, to můžete do svého života také přitáhnout. Každodenní opakování a představování si již dosaženého okamžiku štěstí je zásadní.

Stačí pozitivní vizualizace, vidět své cíle již splněné a poté podniknout specifické kroky naproti cílům. Klasickými obhájci zákonu přitažlivosti byli otci osobního rozvoje: Andrew Carnegie, Napoleon Hill, Earl Nightingale, Jim Rohn a další. S myšlenkou zákonu přitažlivosti si také hrál Einstein, Pablo Picasso nebo Henry Ford.

,,Představivost je vším.“ – Albert Einstein

I v případě Tajemství se našli skeptici, kteří celou věc prohlašovali za podvrh a tahání peněz z kapes. Nicméně zákon přitažlivosti je, dalo by se říci, určitým placebem. Dr. Joseph Murphy to vlastně nazýval autosugescí. Neustálé opakování cíle a víra v dosažení tohoto cíle způsobí, že se mysl naprogramuje zcela přesně na úspěch a vy podvědomě podnikáte kroky, které vás k cíli dovedou. Ne nadarmo Ralph Waldo Emerson řekl, že jste to, na co celý den myslíte.

Toto dokonale ilustruje případ dalšího autora knih a speakera Joea Dispenzy, který po nehodě na kole málem ochrnul a po 6 měsících začal znovu bez potíží chodit. Stal se boží zázrak? Ne. Dr. Joe Dispenza si každý den představoval, jak opět chodí a jezdí na kole, a tím si přitáhl zdraví zpět do života.

,,Cokoliv si lidská mysl dokáže představit a čemu dokáže uvěřit, toho lze dosáhnout.“ – Napoleon Hill

Když se ale podíváte na příklad Conora McGregora, je až neuvěřitelné, jak u něho nakonec zákon přitažlivosti zafungoval. Tehdy, když byl McGregor na podpoře, dostal od své sestry Erin právě knihu Tajemství, která konceptu uvěřila a chtěla takto ,,podsunout“ štěstí i svému bratrovi. Conor si zpočátku z Tajemství stále utahoval, ale nakonec pod nátlakem stále současné přítelkyně Dee Devlin povolil a dal Tajemství šanci v podobě opakovaného sledování filmu.

Něco hluboko uvnitř Conora nahlodalo a začal pomalu v zákon přitažlivosti věřit. S partnerkou si proto začali např. vizualizovat volná parkovací místa na přeplněném parkovišti u obchodního domu. Podle partnerky Dee Devlin se snažili přivolat si každou maličkost.

Conor McGregor se začal stávat sebevědomějším a prohlásil, že se brzy dostane do UFC, kde bude šampionem – a hle – stal se vůbec prvním šampionem UFC ve dvou váhových kategoriích. Vizualizoval si, jak si dekádu neporažený Jose Aldo naběhne v prvním kole na jeho pěst – opět se tak stalo, rovnou po 13 vteřinách. Při sledování TV, kde byl rozhovor s Floydem Mayweatherem, McGregor řekl svému trenérovi Kavanaghovi, že jednou bude s tímto proslulým boxerem bojovat a jak to dopadlo, to víme. Conorův zákon přitažlivosti opět zapracoval a dopřál mu následně celosvětovou popularitu a více než 2 miliardy korun. Vůbec poprvé v historii se v ringu utkali dva zcela odlišní bojovníci.

Sám majitel UFC Dana White pronesl něco ve smyslu, že když vidíte, jak tomu Conor věří, pak během chvíle věříte také.

To zní až jako z filmu, když si uvědomíme, že McGregor mohl někde v baru se sklenkou zapíjet minimální výdělky. Dnes je tento sportovní vzor taktéž příkladem pro ty, kteří pokládají zákon přitažlivosti za cosi směšného nebo až moc přeceňovaného. A co vlastně samotný super šampion McGregor řekl o zákonu přitažlivosti?

,,Tohle je zákon přitažlivosti. Když jsou si vizualizujete budoucnost v době, kdy jsou věci v pořádku, tak je to úsilí snadné. Co ale není jednoduché – vizualizovat si to dobré, když se věci komplikují. Tohle bylo to, čeho jsem byl schopný. Představovat si pořád to správné i během maximálního vypětí, když tohle dokážete, pak přesně takhle za vás dokáže zákon přitažlivosti pracovat.“

Jako důkaz, že McGregor opravdu následoval své sny, se můžete podívat na toto starší video:

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.