4 minuty čtení

Ranní zprávy 28.01.2020: Nachlazené burzy, spanilá jízda Alzy a zlato za 2000 USD?

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno, tak se to konečně podařilo. Trhy, které v posledních měsících neměly problém na základě pohádek růst do nebe, provedly kvapnou otočku a na základě nové pohádky o smrtícím viru, který si pro nás všechny jde, začaly zase kvapně klesat, a to včetně Pražské burzy. Jednu praktickou výhodu ta panika našinců, kteří, zdá se, dočasně vyměnili strach z migrantů za strach z koronaviru, má. Aspoň se snad konečně při nachlazení naučíme používat na veřejnosti roušky, když je teď každý druhý skupuje. Úspěšný den!

-----

Partnerem newsletteru je Zonky a jejich nová investiční služba Rentiér, díky které už nemusíte spořit, ale rovnou vydělávat. Chci vědět víc!

-----

Slova dne

„Prostřednictvím této investice udělá GM velký krok vpřed k naplnění naší vize zcela elektrické budoucnosti.“ - Mark Reuss, prezident GM

#GeneralMotors vyráží ve šlépějích Tesly. Americká automobilka chce investovat 2,2 miliardy dolarů dozávodu pro výrobu elektromobilů a dalších 800 milionů dolarů dát na projekty spojené s produkcí elektrických nákladních vozů. Nejvyšší čas.

-----

Číslo dne

29,300,000,000 Kč

#Alza jede! Lídr mezi českými e-shopy loni utržil 29,3 miliardy Kč bez DPH, což představuje meziroční nárůst o 17,6 %. Masivní růst o celých 69 % loni Alza zaznamenala v Maďarsku, kde se již stala 3. největším e-shopem v zemi.

-----

Vítěz a poražený

Vir Biotechnology +24.19 % (24.77 USD)

Kdo paniku okolo koronaviru aktuálně vítá, jsou biotechnologické společnosti, jež mají potenciál najít proti nové nemoci účinný lék. Jednou z nich je i #VirBiotechnology, jež má zájem najít lék pomocí své technologie přípravy monoklonálních protilátek

Wynn Resorts -8.06 % (123.89 USD)

Seznam včerejších poražených je díky obavám z epidemie obrovský. Největší procentuální ztrátu zaznamenala společnost #WynnResorts, jež provozuje kasína a hotely. V Macau například návštěvnost kasín kvůli viru o víkendu meziročně poklesla o masivních 80 %.

-----

Burza

#WallStreet má za sebou další den ve znamení "virových výprodejů". Investoři se obávají akcelerace šíření viru a s tím spojeného dopadu na růst světové ekonomiky. Čínského koronaviru se lekl i index #PX, který odepsal procento.

Pro více informací sledujte Investujeme.czFXstreet.cz či analytika Štěpána Křečka.

-----

Bleskově

V Česku loni ubylo podnikajících osob. Celkový počet podnikatelů klesl o 20 tisíc. Během posledních 5 let u nás každoročně přibývá zhruba 57 až 60 tisíc nových fyzických osob.

▶#Koronavirus žene vzhůru cenu #zlato. To se na úvod týdne přiblížilo hranici 1600 dolarů za trojskou unci a aktuálně se obchoduje nejvýše od roku 2013. Někteří experti mu díky paniky okolo šíření čínského viru věští dosažení ceny 2000 USD za trojskou unci.

 Výrobci luxusního zboží se obávají, že jim aktuální komplikace v Číně v klíčovou roční dobu mohou negativně ovlivnit prodeje. Akcie #LVMH ztratily 3,68 %, #Kering ubral 3,61 % a #Richemont 2,72 %. Všechny tři společnosti už minulý týden klesly o více než 5 %

▶E-shop na #dalnicniznamky vytvořený o víkendu dobrovolníky z řad programátorů pod taktovkou organizátora #TomasVondracek si během prvních 24 hodin fungování prohlédlo přes 170 tisíc lidí. Skvělá ukázka šikovných českých ručiček!

▶ Tuzemský operátor #O2 má za sebou úspěšný rok. Jeho příjmy stouply o 2 % na více než 38,7 miliardy korun. Počet platících zákazníků společnosti loni stoupl napříč všemi službami. Největší nárůst zaznamenala #O2TV (+100 tis.). 

Pro více zpráv ze světa byznysu sledujte účty IHNED.czE15.cz či Euro.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.