2 minuty čtení

Buffett s Gatesem by chtěli platit vyšší daně. Vyslyší je vlády?

Progresivní zdanění je nyní ve Spojených státech velkým tématem. Demokratičtí politici jako Bernie Sanders či Alexandria Ocasio-Cortez svými nekompromisními vyjádřeními neustále "přikládají pod kotel" a rozdělují tamní společnost na dva nesmiřitelné tábory. Ten jejich nyní získává výrazné posily.

Středně bohatý člověk, když slyší politiky mluvit o progresivním zdanění, většinou začne přemýšlet o emigraci, odklonu majetku a podobných věcech. Miliardáři však mají často širší záběr svého pohledu a nekoukají už jen na prospěch svůj, ale celé společnosti.

Tak nějak se dá vyložit aktuální postoj dvou veleúspěšných byznysmenů, Warrena Buffetta a Billa Gatese. Kromě toho, že jsou aktivními propagátory hnutí Giving Pledge, jehož členové do své smrti předají většinu svého majetku charitativním organizacím, postavili se nyní také za již zmíněné vyšší zdanění bohatých.

„Bohatí jsou vzhledem ke zbytku populace zdaněni nedostatečně.“

Warren Buffett

„Není pochyb o tom, že když od naší vlády chceme lepší vzdělávací systém a kvalitnější zdravotnictví, je potřeba na to získat peníze z daní. A je také jasné, že když chceme získat více peněz z daní, půjde to nejlépe u těch, kteří jsou na tom dobře,“ řekl v nedávném rozhovoru Gates.

A mezi ty, kteří by měli na daních odvádět více, nezapomíná Gates zařadit ani sebe.

„Měl bych platit vyšší daně. Zaplatil jsem už na daních více, než kdokoli jiný, celkově přes 10 miliard dolarů. Přesto si myslím, že vláda by měla od lidí v mé pozici požadovat mnohem vyšší daně,“ vyjádřil své přesvědčení bývalý nejbohatší muž světa.

Jednou z cest, jak toho docílit, je podle Gatese vyšší zdanění kapitálových příjmů, což by bohatým zdražilo jejich investice.

„Myslím si, že náš systém by mohl být mnohem progresivnější (tedy, že bohatí odvedou větší část),“ napsal Gates nedávno na Reddit. „Klíčem bude vyšší zdanění kapitálových příjmů, podobně, jako tomu je u klasickému příjmu ze zaměstnání, a navrácení daně z nemovitosti na hodnoty, na kterých byla v minulosti.“

Warren Buffett si zároveň nemyslí, že by v tomto názoru byli s Gatesem jediní, stejně tak nepředpokládá, že by podobné kroky měly za následek stěhování bohatých ze Spojených států.

„Lidé sem chtějí hlavně přicházet, ne odcházet. A vyšší daně na tom nic nezmění,“ říká přesvědčeně Buffett.

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Pokud by chtěli opravdu lepší školství a kvalitnější zdravotnictví, tak by okamžitě měli volat po ústupu státu do života každého člověka a nechat člověka volně a svobodně žít podle svých představ. Pouze skrze svobodnou vůli člověka, osobní zodpovědnost a vlastní osobní iniciativu lze něčeho lepšího dosáhnout. Nebo už někdo viděl na světě efektivní stát? Osobně si myslím, že nikdy neexistoval a ani existovat nebude. Čím větší daně, tím větší byrokracie, víc úředníků, víc voličů volající po silném státu a menší svobodě jednotlivce, jelikož lidé ve státním systému zapomínají výhody soukromého svobodného trhu. viz knížky Ludwig von Mises - Lidské jednání, či Murray N. Rothbach - Manifest svobody, či knížka Byrokracie.
    +3
    • Ámen! Kdyby sis měl vybrat jen jednu z těch knížek, kterou by sis vybral?
      0
    • Když bych měl vybrat jen jednu knížku, tak by to byl Murray N. Rothbach - Manifest svobody, jelikož jde srozumitelně a relativně stručně k jádru dění a to k jednání jednotlivce. Uvádí reálné historické případy pro porozumění. Ludwig von Mises se drží praxelogie a je složitější na porozumění, jak bere svět detailněji...
      0
  • Dávat státu více peněz, znamená, že stát více peněz i promrhá. Vůbec nejlepší by bylo prostě dát peníze na co chci, aby se zlepšilo. Zdravotnictví? Daruji peníze nemocnicím, založím neziskový spolek na darování, podpořím výzkum, cokoliv ale víme, že to půjde na 100% do toho, to samé u školství. Jestli něčemu z toho brání stát (darování peněz kamkoliv), tak na to by se měli zaměřit.
    +3
    • No tak asi naivně doufají, že stát bude tentokrát fungovat efektivně :)) Ale za na druhou stranu, v jejich pozici, co jiného má člověk říkat? Oni musí mluvit tak, aby dodávalo dojem snahy o lepší svět. A většina světa prostě slyší na progresivní zdanění.
      0
    • Tak podle toho, jak fungují výběrová řízení třeba v těch nemocnicích, by to dokázali pěkně promrhat i tam, ale jinak obecně souhlas, že by bylo efektivnější ty peníze posílat rovnou tam, kde jsou třeba.
      0
    • To je pravda. Na druhou stranu, čím méně sít v cestě, tím více peněz zůstane. Stále je možnost založit svojí organizaci, která bude zařizovat za nemocnice/školy to co potřebují a mít nad tím větší kontrolu. Ale chápu jejich snahu, aby se na tom podílelo co nejvíce bohatých lidí...
      0
    • Nebo třeba prostě Gates vidí, že i když má nadaci, přes kterou tečou miliardy, tak to nestačí, že je potřeba celospolečenská změna...
      0
  • Na jedné straně, čím více peněz se přerozděluje, tím více peněz se utrácí a ztrácí, na druhé straně stát v základních věcech prostě musí fungovat. Nikdo nechce "rovný komoušský socialismus", který rovný stejně nebyl, ale byť by se progresivní zdanění mohlo zdát nespravedlivé, tak stejně by se mohlo brát nespravedlivé odměňování za různé pracovní a výdělečné činnosti. Nemůže mít stejné příjmy člověk v obyčejném zaměstnání jako člověk na vysoké pozici či úspěšný podnikatel, ale jde o to jestli míra násobků odměňování není neúměrně rozevřená. Nůžky jsou rozevřeny čím dál tím více a to logicky vede ke zvyšující se nerovnováze. Pokud je někdo slušný, pracovitý člověk, tak by měl dosáhnout na základní věci a ten kdo se topí v penězích, ten si stejně násobně šťastnější život nekoupí. Když má někdo zdravotní či mentální postižení, tak to většina lidí chápe, ale i relativně zdraví člověk nemá každý ve vínku schopnosti a inteligenci vydělávat milióny. Jsou na světě místa, kde v nelidských podmínkách lidé v obrovské dřině vydělají pár dolarů měsíčně a jiní šmahem vydělávají stamilióny. Když to napíšu příkladově obrazně, tak ať si jeden vydělá na dovolenou u rybníku a jiný si zaletí do Karibiku, ale ať ten nejobyčejnější pracující může aspoň na tu dovču k rybasu mít. Svět nemůže být samozřejmě rovnostářský, ale také ne s brutálními rozdíly, které v konečně rovině vedou k destabilizaci systému. Toť jen tak obyčejně selsky popsáno.
    +1
  • Taky bych tak mluvil, kdybych měl 90 miliard dolarů :-)
    0