8 minut čtení

3 nejčastější startupové chyby, kterým se musíte vyhnout

Každý podnikatel a každý startup je unikátní, stejně tak jejich začátky i konce. Při hlubší analýze se však dá objevit několik společných rysů pro ty firmy, které na trhu neuspěly. My vám přinášíme tři nejčastější, kterým je potřeba se vyhnout, pokud chcete zvýšit svou šanci na úspěch.

Nikdy nechce zkrachovat, to je vcelku logické. A nikdo na to ani příliš nemyslí, když rozjíždí svou novou firmu. Na začátku je každý plný nadšení, snů a adrenalinu, natož aby v hlavě zbývalo místo pro nějaký strach či obavy.

Jenže velké sny a nadšení často nemusí stačit k tomu, aby člověk vybudoval velký a úspěšný podnik. Na cestě totiž čeká mnoho nelehkých překážek, které mohou nadějný startup potopit, zejména, pokud se jedná o začínajícího podnikatele, který ještě nezná tak dobře systém.

Dali jsme dohromady 3 základní oblasti, ve kterých nejen začínající, ale i ti zkušenější podnikatelé často osudově chybují. Pokud si tyto informace a rady v nich obsažené vezmete k srdci, mnohonásobně tak zvýšíte svou šanci na finální úspěch.

#1 Špatné hospodaření s penězi

Firemní finance jsou velmi ošemetnou záležitostí a mnoho začínajících podnikatelů s tím má problémy. Zejména pak ti klasičtí vizionáři, kteří následují svou vášeň a chtějí trhu dát to nejlepší, co dokáží.

Jenže spravovat firemní peníze není nic vizionářského ani jinak zábavného, proto to tito podnikatelé tak často a osudově přehlížejí. Vzpomeňme na Steva Jobse, kterého neuvážené nakládání s firemními financemi skrze investice do projektů stálo místo ve vlastní firmě.

Podnikatel tedy musí mít buď vrozenou pečlivost, která zajistí, že si bude vše pečlivě řídit skrze excel a aplikace na správu financí a nebo již předchozí, často nemilou zkušenost, která mu jasně ukázala, že bez zodpovědné správy financí to nepůjde. Jinak se jedná o loterii s velmi nejistým výsledkem.

Často to však není jen o tom mít v excelu správně zaznamenané své příjmy a výdaje. Důležité je také dlouhodobé finanční plánování (jakkoli finální čísla vypadají jinak) a schopnost předvídat (jakkoli je něco takového nemožné).

A nedílnou součástí rozvoje firmy jsou samozřejmě investice. Pokud nebudete správně investovat, těžko firma poroste, ba naopak, spíše to opět povede k zániku. Ovšem rozhodnout se, kam investice nasměřovat, to není nic jednoduchého. Kolik peněz dát do marketingu? Kolik do vývoje produktu? Kolik do zaměstnanců?

Všechny tyto otázky jsou pro každou firmu velmi individuální a neexistuje na to univerzální recept. Další dva body tohoto seznamu vám však v mnohém napoví. Tak či tak, špatná správa financí a investic už přivedla k bankrotu mnoho firem a jedná se pravděpodobně o nejčastější důvod konce projektu.

Jak tomu předejít:
I když vám finanční plánování nikdy nevonělo, minimálně v začátku se mu nevyhnete. Nejjednodušší je, když si k sobě na pomoc najdete šikovného účetního, který má třeba i nějaké startupové zkušenosti a je schopen v mnohém poradit. Řešením také může být přímo společník, který bude spíše analyticky zaměřený a o finanční plánování se rád postará.

Ať už zvolíte jakoukoli cestu, jako zakladatelé byste měli mít vždy po ruce minimálně jednoduchou excelovskou tabulku, ve které budete mít nejen historické finanční výsledky, ale také predikce pro budoucí období, optimálně rok dopředu s pravidelnou aktualizací.

„Nebojte se neúspěchu. Stačí vám jen jedna trefa.“

Drew Houston

#2 Špatná práce s lidmi

Pokud má vaše firma dostatečně růst, najímaní kolegů a zaměstnanců se nevyhnete. Jenže to, co v časopisech jako Forbes vypadá jako jedna velká legrace, se může pro mnoho podnikatelů stát doslova noční můrou. A pro firmu osudovým posledním hřebíčkem do rakve.

Pokud totiž vidíte na fotografiích ze startupů skupiny vysmátých mladých lidí, kteří kolem sebe mají pohovky, fotbálky, kulečníky a bůhví co ještě, mohli byste se mylně domnívat, což se často děje, že stačí dát dohromady partu fajn lidí a ono se to nějak samo udělá. Nic není vzdálenější realitě!

Budování začínající firmy je jedna velká a velmi náročná jízda a pokud v zádech nemáte miliony od investorů, což v začátku opravdu nedoporučujeme, parta vysmátých lidí hrajících fotbálek pro vás bude spíše přítěží, než vítanou posilou.

Nutno také zmínit, že zaměstnanci jsou poměrně nákladnou položkou a pokud byste práci s nimi jakkoli podcenili, může to firmu srazit na kolena. Mladé firmy často dělají tu chybu, že si najmou zaměstnance v domnění, že to samo o sobě podpoří růst firmy, ale už nedohlédnou na to, aby tento zaměstnanec odváděl v rámci své odměny odpovídající činnost.

Jak tomu předejít:
Pokud novou firmu zakládáte se společníky, můžete najímání prvních zaměstnanců oddalovat poměrně dlouho. Pakliže má každý ze společníků na starosti jinou oblast vašeho byznysu, jste schopni při maximálním nasazení i několik prvních měsíců fungovat pouze v tomto složení.

Pokud startup zakládáte sami, budete se pravděpodobně po posilách poohlížet o něco dříve. Přesto byste měli být v této fázi opatrní a pro začátek volit zejména externí spolupracovníky, kteří nezatíží firemní rozpočet a je možné s nimi spolupráci kdykoli ukončit. Tato flexibilita je na začátku extrémně důležitá.

Ať už se jedná o externího spolupracovníka nebo full time zaměstnance, vždy byste ho měli najímat s tím, že máte jednak přesně spočítané náklady a k tomu úměrně připravenou činnost, které by se měl ve vaší firmě věnovat. Zároveň se koukejte po srdcařích, kteří zbožňují váš produkt a byli by schopni pracovat klidně i zadarmo.

„Hoňte se za svou vizí, ne za penězi.“

Tony Hsieh

#3 Špatná práce s trhem

I když budete perfektně pracovat s firemními penězi a zaměstnance najímat jako podle příručky pro dokonalý nábor pracovníků, nemusíte to k vytouženému úspěchu stačit. Pořád ještě zbývá třetí oblast, která už nemálo podnikatelům nekompromisně sebrala jejich sen.

Firma totiž není jen o tom, co je uvnitř, ale také o tom, co je vně. Pokud budete mít skvělý tým a ještě lepší produkt, ale nepochopíte základní zákonitosti trhu, nemáte šanci uspět.

Firmy často selžou už na začátku v tom, že neodhadnou přesně poptávku trhu. Což není vůbec nic neobvyklého a naštěstí je při dostatečné flexibilitě možné svůj produkt či službu trochu upravit a napasovat ji na přání zákazníků. Mnoho firem však slepě postupuje stále kupředu a začne mohutně investovat do marketingu, ačkoli je zřejmě, že jejich produkt úplně přesně neodpovídá tomu, za co jsou zákazníci ochotni zaplatit.

Ještě horší je, když firma ani do onoho marketingu neinvestuje a pouze doufá, že ji zákazníci objeví sami. Případně vyčlení malý budget na PPC kampaně, ale to opravdu není nic zlomového. Věřte tomu, že vaše konkurence (která vždy v různých formách existuje) bude vždy aktivnější, vždy kreativnější, vždy viditelnější.

Jak tomu předejít:
Rada je v tomto případě velmi jednoduchá. Musíte co nejrychleji najít první zkušební uživatele vašeho produktu, čím více, tím lépe. A na těchto uživatelích testovat jeho kvalitu. A samozřejmě potenciální zájem o něj. Když si vytvoříte malou skupinu prvních věrných ambasadorů, začne se vaše jméno šířit více směry. Využijte k tomu náš článek Jak získat prvních 100 zákazníků.

Vytvořte funkční systém pro práci se zákazníky. Vaším cílem by měly být natolik excelentní zákaznické služby, že ani potenciální zákazníky už nenapadne dívat se po někom jiném. A nejen na začátku je velmi důležitá komunikace. S každým, kdo přijde s vaší firmou do styku, mluvte o tom, co byste měli zlepšit a na čem zapracovat. Jedině díky tomu můžete svůj byznys stále posouvat kupředu

„Nápad je ta jednoduchá část. Implementace ta náročná.“

Guy Kawasaki

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Říkám to už dlouho, statistiky ukazují, že téměř 30 % nových firem zkrachuje kvůli špatnému řízení financí. Předejít problémům lze relativně jednoduše, přistoupit k řízení financí aktivně a zaměřit se na důkladnou kontrolu cash flow a reálné finanční plánování = aktivní řízení financí je nejčastější krok k zabránění krachu. V CAFLOU® máme CAFLOU akademii, kde o řízení firemních peněz vzděláváme formou článků, případových studií, příkladů viz https://www.caflou.cz/caflou-akademie a už se chystá i "1. CAFLOU cash flow workshop - Jak chytře řídit cash flow" (30.8. v Praze a bude to zdarma)
    +1