8 minut čtení

Co mají společného Jobs, Einstein a Zuckerberg? Tajemství, jak se stát opravdovou ikonou

Pokud se podíváte na všechny možné miliardáře, úspěšné manažery a další hvězdy byznysu, najdete mnoho společných vlastností - pracovitost, vytrvalost, inteligence...to jsou všechno rysy, které vás mohou dostat mezi elitu. Co vás však dostane do pozice opravdové ikony, o které si bude číst ještě několik dalších generací?

Albert Einstein, Steve Jobs, Mark Zuckerberg. Na první pohled byste možná marně hledali, co mají tito tři kromě celosvětového věhlasu společného.

Fyzik, zakladatel počítačové firmy a majitel sociální sítě, to nemůže být ani začátek vtipu, natož aby se v tom dalo najít nějaké společné tajemství fenomenálního úspěchu, říkáte si? A přece tam je.

Tito tři totiž mají základní mantru, která chybí mnohým z nás:

„Neztrácet čas“

Dokážete si představit Steva Jobse, jak ráno stojí u svého šatníku, probírá se nepřeberným množstvím sak a kalhot a přemýšlí jak k tomu nakombinovat obrázkové ponožky a kapesníček do saka? Alberta Einsteina, jak chodí každý den se svým kolegy do pěkné restaurace a dobrých pár minut si vybírá z jídelního lístku, na čem by si pochutnal? Marka Zuckerberga jak se každý páteční večer připravuje na party s kamarády plnou alkoholu a jiných neřestí v klubech po městě?

Pravda je taková, že Steve Jobs nosil jak známo stále to samé, Albert Einstein kvůli práci na svých teoriích často zapomínal jíst i spát a Mark Zuckerberg je už patnáct let šťastně zadaný, věnuje se své rodině a na žádné party nechodí.

Pokud se chcete u těchto tří osobnostní inspirovat a vydat se na cestu k nesmrtelnosti, následujte tato tři hlavní pravidla:

#1 Oblékání

Ano, představa Steva Jobse, jak postává u svého bohatého a barevného šatníku a vybírá si co na sebe, je velmi úsměvná. Ani Mark Zuckerberg takovému stylu nefandí, nejčastěji nosí šedé triko a k tomu džíny a sportovní tenisky. Když je zima, tak přidá mikinu s kapucí. Samotný zakladatel Apple byl velmi známý díky svému černému roláku, džínám a stále stejným šedým teniskám.

U Alberta Einsteina by se sice podle fotek dalo předpokládat, že mu móda, nebo alespoň střídání oblečení, nebylo cizí, opak je však pravdou. Einstein například nikdy nenosil ponožky, přišlo mu to zbytečné. A v dobách svých největších objevů, kdy se práci věnoval opravdu naplno, nenosil nic jiného, než šedé sako s vestou, což je vidět z mnoha jeho fotografií.

O tom, že Jobs, Einstein či Zuckerberg nikdy neztráceli čas oblékáním už bylo napsáno mnoho. Vždy to však byly pouze samostatné články a nikdy nebyly dány do celkové souvislosti s efektivním přístupem k životu. Pokud tedy budete nosit stále to samé, ale nepřizpůsobíte tomu i další pravidla, skončíte spíše jako místní podivín, než jako byznysová ikona.

Pokud však patříte mezi vášnivé fanoušky nakupování oblečení podle nejnovější módy a každé ráno vám dělá neskonalou radost, že můžete vybírat z tuctů obrázkových ponožek a barevných kapesníčků, měli byste se nad tím zamyslet. Možná vám to přijde jako maličkost, ale každá nutnost volby v životě snižuje kapacitu vašeho mozku pro další volby, které mohou být pro váš život opravdu rozhodující. Rozhodujte se každé ráno nad barvou ponožek a v pátek už nebudete mít sílu vybrat si mezi dvěma uchazeči o zaměstnání.

#2 Jídlo

Ani jeden z výše jmenovaných sice nešel do takového extrému, že by nejedl vůbec, to by asi nebylo prospěšné, ale jinak se zažitým standardům opět vymykali. Albert Einstein si sice dokázal najít čas na nějakou tu večeři či oběd ve společnosti kolegů či přátel, ale určitě to nebylo ničím pravidelným. V dobách svých největších objevů kolem první světové války často zapomínal jíst úplně, jak byl ponořen do práce. Na sklonku života se dokonce vydal cestou vegetariánství, přičemž přiznal, že po celý život měl problém jíst maso, ale nikdy neměl kuráž s tím skončit úplně.

Mark Zuckerberg je naopak vegetariánem už několik let. Jak sám prohlásil, bude jíst pouze maso ze zvířat, která si sám uloví, což se v podstatě rovná vegetariánství. A být vegetariánem samozřejmě znamená další zvýšení efektivity, protože výběr jídel se podstatně zúžuje, Mark navíc jako klasický mladý podnikatel často jí u sebe v kanceláři. Aby neztrácel čas.

A Steve Jobs, to je kapitola sama pro sebe. Jak známo, byl přísným veganem a to takovým, že i jeho zaměstnanci se báli kolem něj chodit v kožených botách. Jobs zkoušel různé diety a v mladším věku byl například frutariánem, což je forma diety, při které člověk jí pouze ovoce, ořechy, semena a jiné plody. Prostě vezmete nějaké to ovoce či hrst ořechů a jedete dál, žádná ztráta času. Jeden čas zkoušel být dokonce pouze na mrkvové výživě, ale moc to nefungovalo a ve chvíli kdy začal Jobs doslova oranžovět, diety zanechal.

Neříkáme, že máte přestat jíst. Naopak, vyvážená strava vám dodá to, co pro správné fungování svého těla a mozku potřebujete. Ale zkuste se zamyslet nad tím, jakým způsobem se stravujete. Několikahodinové vysedávání v restauraci při obědě a večeři vás může stát drahocenný čas, který bude chybět vašemu byznysu. Zkuste si přes den pomáhat dnes již snadno dostupnými nutričními nápoji a menšími svačinkami, které vás udrží nasycené, ale plné energie po celý den.

#3 Akce s přáteli

Jak již bylo zmíněno výše, Mark Zuckerberg je už od svého raného mladí šťastně zadaný a volný čas věnuje své rodině. Nemá tedy potřebu chodit s přáteli po akcích a každý víkend vyspávat kocovinu. Neznamená to však, že by Mark úplně vypustil přátelé ze svého života. Zařídil se však efektivně a většinu setkání pořádá ve svém domě v Palo Altu, který Markovi a všem hostům poskytuje dostatek komfortu.

Steve Jobs měl naprosto stejný přístup, udržoval kontakt pouze s několika přáteli a spíše se soustředil na rozvoj firmy, takže se potkával spíše s důležitými zaměstnanci či obchodními partnery. Pokud se chtěl s někým potkat, zejména v pozdější letech to dělal ve svém domě taktéž v Palo Altu či na procházkách kolem sídla firmy.

A Albert Einstein? Ten zašel možná úplně nejdál a udržoval kontakt pouze s opravdovými kapacitami světa fyziky, chemie, psychologie a inženýrství. Na jeho narozeninách byste potkali osobnosti jako Marie Curie, Erwin Schrodinger či Max Planck. Einstein šel v efektivitě osobního života dokonce tak daleko, že si vzal za ženu vlastní sestřenici, nikdy spolu však raději neměli děti.

Recept pro vás? Své přátelé vybírejte moudře a bavte se s nimi rozumně, pozvěte je k sobě, kde máte klid na konverzaci a můžete si ze společného setkání odnést co nejvíc. A když už to náhodou přeženete s alkoholem, nebude vás to stát zbytečně „majlant“ a navíc se nemusíte ploužit domů přes celé město.

+ ikony neřeší okolí

A jeden bonus navíc. Pro opravdový úspěch je potřeba zamknout doma své ego, přestat se zabývat cizími lidmi a soustředit se pouze na to opravdu důležité. Ani Jobse, ani Einsteina a ani Zuckerberga nikdy nezajímalo, co si o nich myslí jejich okolí. Nepotřebovali se nikdy nikomu zalíbit, možná mimo jejich vlastních žen. Jakékoli názory či připomínky okolí však dokázali vždy jednoduše odfiltrovat a nevnímat. Nemuseli tak přemýšlet nad dalšími zbytečnostmi, které by je zdržovaly.

Pokud tedy neustále přemýšlíte nad tím, co si o vás myslí ten a ten, nebo jste rozrušeni z poznámky vaší kolegyně ohledně trička, které jste na sobě měli včera, změňte to. Neřešte okolí, neřešte jejich názory, pakliže nejsou přínosným podkladem pro rozvoj vašeho byznysu, a soustřeďte se už jen a pouze na to důležité.

Buďte efektivní v oblékání, buďte efektivní v jídle a buďte efektivní v přátelství, to je opravdový recept na to stát se byznysovou ikonou.

Hodnocení: +3
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.