9 minut čtení

Introvert - jeho stránky

Introvert

15 povahových rysů introvertů, kterým většina lidí nerozumí

Introverti mají jisté způsoby chování, které mohou ostatní považovat za zvláštní. Když se zeptáte introverta, jestli je to dobré, možná se nad tím zasměje.

Být introvertem může být dar, záleží však na tom, koho se ptáte. Extrovertům připadá introvert jako podivín. Zato introvert má k tomu, co dělá, moc dobrý důvod.

Je mnoho věcí, které lidé o introvertech vůbec netuší. Dokonce ani introvert možná neví, že ostatní dělají totéž, dokud si o tom nepřečte.

Na tomto místě přinášíme několik neznámých faktů o introvertech.

1. Rozveselují se sami

Občas dávají přednost vlastní společnosti. Mají rádi své nápady, snění, tvoření, čtení, sledování filmu, odpočinek a občas upřímně rozesmějí sami sebe.

Rozesmějí i vás, ale jen v případě, kdy se cítí natolik příjemně, aby se s vámi podělili o svůj humor. Introverti jsou rodilí komici, což do značné míry vysvětluje, proč si všímají věcí, kterých si jiní všimnou jen zřídka.

2. Aby si dobili baterky, potřebují být sami

Aby si introverti dobili baterky, potřebují být sami. Lidé jich často považují za společensky nemotorné, plaché a nudné. Ale asi nic nemůže být vzdálenější pravdě.

Váží si skutečných vztahů a vedou dlouhé, hloubavé rozhovory. Nejsou plaší, ale chtějí se vyhýbat interakcím, které nemají smysl.

To je důvod, proč nechtějí mít spoustu přátel jen proto, aby je měli. Potřebují být sami, neboť být s množstvím lidí a čelit jim je vyčerpávající.

3. Mají rádi i nemají rádi lidi

Na lidech mají rádi to dobré, poznávají, jací skutečně jsou, a v jejich společnosti se cítí příjemně, když nemluví. Rádi poznávají jejich skutečnou stránku.

Co nemají rádi jsou falešní lidé, vyžívání se v drbech a pomluvách, rozhovory o počasí nebo čemkoli jiném, co nevede k vytváření lepšího zítřka.

Tento dvousečný meč utváří svět neustálého zvažování, do které kategorie lidé patří. Introvert si klade otázku: „Měl bych tě poznat, nebo nel?“  Introvert si rychle uvědomí, s kým se chce přátelit a s kým ne.

4. Přáli by si, aby jiní milovali stejně hlubokou láskou jako oni

Jelikož introvert hodně přemýšlí a záleží mu na skutečných vztazích, miluje hlubokou láskou. Velice často se stává, že introvert miluje svého partnera více než partner miluje jeho.

Říká se, že introvert se obvykle dá dohromady s extrovertem, což vysvětluje, proč introvert miluje svého partnera více.

O svém partnerovi často přemýšlí, chce ho lépe poznat a pochopit, proč je takový, jaký je, a vymýšlí hlouposti jen aby mu lahodil.

5. Loajalita je pro ně moc důležitá

Když introvert vynaloží námahu, aby vás poznal, tak pro něj hodně znamenáte. Introverti neberou přátele na lehkou váhu, což znamená, že do vás investují hodně času, lásky, laskavosti a podobně.

Chtějí být u vás a být skutečnými přáteli, což znamená, že byste je neměli od sebe odhánět, bagatelizovat jejich přátelství ani jim ubližovat.

To znamená, že když si proti sobě poštvete introverta, hluboce se ho to dotkne. Své přátele si vybírá moudře. Pokud máte přítele introverta, má vás rád a nesmírně si vás váží.

6. Nemají rádi neočekávané návštěvníky

Nemají rádi nic neočekávaného, zejména neočekávané návštěvy. Svůj čas mají rozplánovaný na minutu přesně. Vědí, co mají dělat. Nemají rádi rozptylování.

Celý den mají důkladně naplánovaný. Když je navštívíte bez ohlášení, narušíte jim všechny plány.

Možná ani nemají energii nebo nejsou připraveni někoho vidět. Za každou cenu se vyhněte neohlášeným návštěvám.

7. I když tak vypadají, nemusí to ještě znamenat, že se nudí

Introvert se dokáže bavit a nemusí přitom poskakovat dokola. Ve skutečnosti se jen zřídka nudí, neboť po většinu času je zabraný do svých myšlenek.

Před nudou ho chrání vlastní myšlenky. Introverti jsou tvůrčí typy, které získávají energii a soustředěnost ze sólových činností. Buďte si jisti, že se nenudí.

Mohou být nevýslovně vzrušeni, a přitom nehybně sedět a vy ten rozdíl ani nepoznáte.

8. Rádi tráví čas se svými dětmi, ale i oni potřebují přestávku

Každé dítě má jinou osobnost, což znamená, že může být i extrovert.

Pozorovat extroverty při činnosti a sledovat interakce lidí může být zábavné, i přesto introvert potřebuje čas o samotě, bez dětí, aby si dobil baterky.

Introverti jsou skvělí rodiče. Jsou schopni odpovědět na otázky záhad života, jsou trpěliví, nesmírně milují své děti a je s nimi zábava. Jen jim dopřejte být trochu o samotě a budou v pořádku.

9. Jednou za čas potřebují vypadnout

Introverti nemají rádi být po celou dobu sami. Jednou za čas potřebují vypadnout a vidět něco nového. Rádi si zajdou na kávu, ale nemají rádi povrchní přátelství a mělké rozhovory.

Poté, co si někam vyrazí, potřebují být znovu sami. Po několika dnech poustevnictví jsou opět připraveni vyjít ven.

10. Chování vyžadující pozornost je rozčiluje

Nemají rádi být středem pozornosti a rozčiluje je, když si lidé na něco hrají, jen aby si získali pozornost.

Je to trochu ironie, neboť introverti jsou velcí myslitelé a je toho mnoho, co mohou lidi naučit. Jen nemají rádi, když se na ně upírají všechny pohledy.

Díky svému důvtipu jsou vynikající řečníci. Po projevu však neradi mluví s lidmi z davu.

11. Když nevědí, kdo jim volá, nezvedají telefon

Občas nezvednou telefon, když nevědí, kdo volá. Nejde o nic osobního, ale to, že právě nechtějí mluvit, může mít několik příčin. Možná něco řeší a potřebují o tom přemýšlet.

Možná se věnují nějakému projektu, nebo jen právě nemají náladu na dlouhý rozhovor. Nemusí zvednout telefonát, když není plánovaný.

Také nesnášejí mělké řeči, a tak pokaždé, když je to možné, se vyhnou třicetiminutovému rozhovoru o zelenině.

Raději pošlou textovou zprávu, což zabere pár minut, než by mluvili po telefonu, protože by to trvalo podstatně déle. Když převezmou váš hovor, berte to jako velký kompliment.

12. Obvykle vás nesoudí

Introvert je tichý, je dobrý pozorovatel a obvykle zabraný do svých myšlenek. Když jsou introverti na veřejnosti, obvykle se rozhlížejí kolem sebe.

Druhé pozorují možná proto, aby viděli, co se děje. Občas je to zábavné. Jindy zjišťují, co se odehrává. To vede extroverty k názoru, že jich potají soudí.

Ve většině případů to není pravda. Jen zřídka se stává, že introverta k tomu přivádí nějaké chování a v takovém případě je možné, že někoho posuzuje.

Introvert však na tyto věci neplýtvá energií a na rozčilující chování rychle zapomíná.

13. Je snadné je rozptýlit

Mít příliš mnoho podnětů není pro introverty dobré. Rádi pracují v tichém prostředí, daleko od jiných. Rozptylují je určité zvuky, jako jsou kapající vodovodní kohoutek, nerytmický buchot a celá řada zvuků, které jdou na nervy.

Uklidňující zvuky jim nepřekážejí. Rozptylovat je může i pohyb v jejich zorném poli.

Rozptylují a znervózňují je lidé, kteří na nich zírají, nebo jim stojí za zády. Když introvert něco dělá, nestůjte za ním.

14. Nemají špatnou náladu

Introvert obvykle nad něčím přemýšlí. Dělá to celý den. Mozky introvertů jsou v neustálém chodu. Když někdo vidí introverta, nevyhnutelně si vytvoří názor, že má špatnou náladu.

Nic nemůže být dále pravdě. Pokud se zeptáte introverta, zda je šťastný, obvykle vám řekne, že ano.

Pokud se s nějakým introvertem seznámíte a považuje vás za skutečného přítele, půjde o jednoho z nejzajímavějších lidí, s jakými jste si kdy povídali.

15. Občas dokážou být duší zábavy

To neznamená, že tou duší zábavy nutně musí být. Mohou to dělat ze zdvořilosti, protože chtějí být dobrými hostiteli, nebo to dělají kvůli nějakému jinému závazku.

Introvert má schopnost bavit lidi. Ale ne vždy se mu to chce. Musí se k tomu nutit, protože to z něj nevychází přirozeně, což je důvod, proč si váží opravdového přátelství a skutečných rozhovorů.

Abyste zabavili dav na nějakém večírku, musíte mluvit o triviálních věcech a uchylovat se k povrchnímu materiálu. To vyžaduje okázalá gesta a přehnané grimasy. Introvert je schopen toho všeho, ale dělá to s nechutí.

Závěr

Důležité je uvědomit si, že nemůžete říkat, že „všichni“ introverti nebo extroverti dělají to nebo ono. Možná zjistíte, že některý z uvedených rysů máte i vy.

Radujte se ze všeho, co vás dělá jedinečnými. Jak introverti, tak extroverti umí být úžasní lidé. S introvertem však musíte mít trpělivost, pokud chcete zjistit, co se v něm skrývá.

A čekat se vyplatí. Možná vás jejich „podivínství“ pobaví.

 

 

Hodnocení: +3
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.