6 minut čtení

Jak se starat o srdce

Srdce - prevence infarktu

Srdeční selhání ročně postihne až dvě stě tisíc Čechů a v hromadném součtu na něj každý rok zemře více lidí než na rakovinu. To jsou dostatečně alarmující čísla pro to, abychom se prevenci onemocnění srdce a cév věnovali více. Čemu byste se měli vyhnout? 

Celodennímu sezení

Americká studie, kterou vydala Americká asociace onemocnění srdce a cév, ukázala na děsivou věc, tedy alespoň pro ty, kteří celý den sedí v kanceláři. Podle ní totiž lidé, jenž denně sedí pět a více hodin, mají dvojnásobně vyšší riziko toho, že u nich dojde ke srdečnímu selhání. Jasně, měnit práci za něco, při čem budete více aktivní, často není možné. Ale můžete riziko eliminovat tím, že budete dělat takové malé zlepšováky pro vaše zdraví. Třeba že každou hodinu byste se měli zvednout a na pět minut se jít projít. To vám totiž pomůže udržet tepny pevné a pružné, takže jimi bude bez problémů protékat krev. Mimo práci byste se pak měli snažit být aktivní. Přílišné pití totiž může vést k vysokému krevnímu tlaku, mrtvici, ale i obezitě – což všechno zvyšuje riziko onemocnění srdce.

Častému pití alkoholu

Je v pořádku, když si dáte občas skleničku vína, ale čím méně toho vypijete, tím více své srdce budete chránit. Týká se to zejména tvrdého alkoholu. Na druhou stranu jsou zastánci, kteří věří, že pár deci vína denně naopak napomáhá k dlouhověkosti. Jedním z těchto zastánců je i kardiochirurg Jan Pirk, který tvrdí, že tři až čtyři deci vína denně jsou v pořádku. I v tomto případě tedy platí spíše pravidlo – všeho s mírou. Pokud se vyhnete ostatním rizikům, dvojka jednou za čas není nic špatného.

Stresu

To se sice lehce řekne a hůře splní, ale pravidelný stres jen zasévá rány vašemu srdci. Při stresu se totiž uvolňuje do těla adrenalin, což dočasně ovlivňuje fungování těla – zvyšuje srdeční frekvenci a krevní tlak. Po nějaké době tak může dojít k poškození krevních cév v srdci a tím se zvýší riziko srdečního záchvatu, ale i mrtvice. Pokud jste si vědomi, že se do stresových situací často dostáváte, zkuste alespoň minimalizovat následky. Tedy podělte se o své problémy s ostatními, tím se uklidníte rychleji, než když to v sobě budete dusit. Pravidelně cvičte, protože fyzická aktivita vám pomůže uvolnit psychické napětí. Naučte se plánovat dny dopředu. Pokud si všechny činnosti dopředu naplánujete, spíše se vám bude dařit předcházet stresu a potížím.

Nadměrnému solení

Nadměrný příjem sodíku může vést k vysokému tlaku, který je jedním z rizikových faktorů srdečního onemocnění. Držet se dál od solničky není takový problém, horší to je se skrytou solí, kterou si často ani neuvědomujeme. Dejte si tedy pozor na zpracované potraviny včetně konzervované zeleniny, polévek, omáček, mražených potravin, fast foodu a slaných pochutin. Podle Světové zdravotnické organizace bychom měli přijmout maximálně dva gramy sodíku denně, což je méně jak pět gramů soli denně. Přičemž kávová lžička se rovná zhruba osmi gramům soli.

Nedostatku spánku

Představte si, že vaše srdce je stroj, který pracuje nonstop po dobu několika desítek let. Tvrdě každý den musí vykrývat situace, do kterých ho vy dostáváte. Proto i váš kardiovaskulární systém potřebuje odpočinek. A toho se mu dostává při spánku, a to během první fáze. Poté se lehce zvedne tlak a srdeční tep, v závislosti na tom, co se vám zdá, a poté opět klesnou během fáze REM. Všechny tyto změny během noci podporují zdraví vašeho srdce a cév. Dlouhodobý nedostatek spánku pak vede k vysoké hladině kortizolu a adrenalinu i během klidových fází, což má stejný vliv, jako kdybyste byli dlouhodobě ve stresu. Ideální doba spánku je 7 až 8 hodin denně.

Jak své srdce chránit?

Jestli si chcete udržet zdravé srdce, musíte dbát na prevenci. Kromě toho, čemu se vyhnout, je také důležité udělat něco navíc. Hodně toho udělá strava, do svého jídelníčku byste každý den měli zařadit ovoce a zeleninu, naopak se vyhnout příjmu nezdravých tuků. Ty vyměňte za zdravé, nenasycené, které jsou naopak pro vaše zdraví prospěšné. Hlídejte si váhu, protože lidé s obezitou mají vyšší riziko onemocnění srdce a cév. Více hrozí vysoký krevní tlak, cholesterol, ale i infarkt. A v neposlední řadě je důležité se zbavit závislosti na kouření, které ucpává tepny.

Nechte se změřit

Cévy stárnou společně s celým organismem. Čím jsou starší, tím jsou méně pružné, snáze se v nich ukládají látky z krve a časem vytvoří tzv. aterosklerotické pláty. Lidé s tuhými cévami mívají vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou infarkt nebo cévní mozková příhoda, lidově zvaná mrtvice. Problém je, že u některých jedinců stárnou cévy rychleji, než by odpovídalo jejich věku. Ti mají pak zvýšené riziko těchto onemocnění i ve věku, kdy na podobné trable zpravidla ani nepomýšlejí.

Abyste měli přehled o tom, jak na tom jste, můžete si nechat změřit svůj cévní věk v síti Alphega lékáren. Měření je nebolestivé a neinvazivní, probíhá podobně jako měření krevního tlaku.

Více informaci a seznam lékáren, kde právě probíhá měření, najdete zde.

Cévní věk si v Alphega lékárnách může změřit kdokoliv starší osmnácti let, s výjimkou pacientů s kardiostimulátorem a těhotných žen.

Kdo by se měl objednat? Na měření by se měli objednat zejména ti, kteří jsou vystaveni alespoň jednomu z níže uvedených rizikových faktorů:

• zvýšený krevní tlak

• zvýšená hladina krevních tuků (hlavně triglyceridů a LDL cholesterolu)

• obezita, diabetes II. typu

• kouření, nadměrná konzumace alkoholu

• genetická dispozice (některý z rodičů prodělal infarkt či mozkovou příhodu)

• období po přechodu u žen, zvláště u těch, které měly dříve nižší krevní tlak

Hodnocení: +2
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.