2 minuty čtení

Elon Musk: "Shortování akcií by mělo být ilegální."

Elon Musk je dlouhodobým a zarytým kritikem všech spekulatnů a investorů, kteří shortují akcie (zejména pokud shortují Teslu). Nyní na svém Twitteru vyzval, aby bylo shortování akcií rovnou postaveno mimo zákon.

Muska k jeho tweetu vyburcovala zpráva, která vyšla v úterý ve Financial Times. Ta informovala o tom, že japonský Government Pension Investment Fund, největší svého druhu na světě, již nadále nebude v rámci svého portfolia v hodnotě 390 miliard dolarů dovolovat půjčování akcií pro shortování.

"Bravo, správná věc! Shortování akcií by mělo být ilegální," tweetnul #Musk.

Pokud chcete vsadit na to, že nějaký akciový titul bude klesat, musíte si nejdříve cenné papíry pro short půjčit. A zrovna Muskova Tesla má poměrně velký "fanklub" shortujících spekulantů, kteří věří, že společnost jednoho krásného dne zkolabuje a její akcie zamíří na úplné dno.

Současná celková short pozice proti akciím Tesly činí 9,505 miliardy dolarů. Celkem jde o 28,39 milionu akcií, neboli 21,22 % všech akcií společnosti. Ti, kteří proti výrobci elektormobilů sázejí, už letos nasbírali ztrátu ve výši 633 milionů dolarů a pokaždé, když akcie Tesly povyrostou, stávají se terčem Muskova posměchu.

Elonův tweet

Zrovna minulý měsíc poté, co #Tesla zveřejnila své Q3 výsledky a #akcie slušně povyrostly, se Musk s chutí pustil do manažera hedgeového fondu Davida Einhorna, který dlouhodobě proti Tesle sází a na podzim mu tak Muskova společnost přirozeně nadělila nemalou ztrátu. A Elon se mu nezapomněl důkladně vysmát.

Shortující spekulanti jsou však pro Muska nepřítelem číslo jedna mnohem déle. Loni v červnu Musk tweetnul, že shortující lidé "mají asi tři týdny čas, než jejich pozice explodují". A v listopadu 2017 Musk pro změnu v interview pro Rolling Stone řekl, že shortující spekulanti jsou "blbci, kteří chtějí, abychom zemřeli" a kteří se "neustále snaží vymýšlet falešné fámy a nafukovat jakékoli negativní fámy."

Pokud někdo shortoval akcie Tesly na začátku letošního roku, popravdě řečeno zase v takové ztrátě není. Akcie společnosti totiž zatím od ledna přidaly jen necelé procento.

Letošní vývoj akcií Tesly

Jaký je váš názor na shortování akcií?

#investovani #short 

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.