4 minuty čtení

Jeden z největších kritiků Tesly vsadil proti automobilce a spálil se, Musk si neodpustil provokaci

Miliardář a manažér hedgeového fondu Greenlight Capital David Einhorn patří k největším kritikům automobilky Tesla a dlouhodobě sází na pokles jejich akcií. Po zveřejnění Q3 výsledků jeho fond utržil nemalou ztrátu a Musk si neodpustil popíchnutí.

Online slovní přestřelka mezi Muskem a Einhornem trvá již nějaký ten pátek a #Musk v pátek zahájil její další kolo, když na Twitteru otevřeným dopisem zareagoval na dřívější Einhornův komentář osočující jej z podvodu. V dopise akcionářům fondu #GreenlightCapital totiž jeho manažér o CEO automobilky prohlásil, že "všeobecně akceptovanou realitou se zdá být skutečnost, že Elon Musk je nad zákonem."

Ve své reakci Musk Einhorna oslovil jako "pana jednorožce" (#Einhorn je německý výraz pro jednorožce) a prohlásil, že jeho dopis obsahoval "řadu falešných obvinění". Neodpustil si také vyjádření lítosti nad tím, že "jednorožcův" fond nyní zaznamenal velké ztráty kvůli svým shortovým pozicím na Tesle.

"Je pochopitelné, že se snažíte zachovat si tvář před svými investory vzhledem k tomu, jaké ztráty jste od Tesly utrpěl po úspěšném třetím čtvrtletí, zejména když se vám v posledních letech vůbec nedařilo a hodnota aktiv pod vaším vedením spadla z 15 na 5 miliard dolarů. Soucítíme s vámi," napsal nepochybně s ironickým úsměvem, Musk.

 

A jako by to nestačilo, slíbil Musk poslat svému kritikovi kraťasy, přičemž použil termín "short shorts", což je jeho popíchnutí, který Elon s chutí používá pro investory, kteří vsázejí na pokles jeho společnosti. Musk je ostatně znám jako někdo, kdo nemá problém veřejně na své kritiky reagovat a pouštět se s nimi na Twitteru do křížku. Pokud své slovo dodrží, nepůjde o první krabici "krátkých kraťasů" a trenýrek, které Einhorn od Muska obdrží.

Jednu krabici už od něj dostal loni v srpnu a sarkasticky mu za ně na Twitteru poděkoval:

 

Nyní však Musk svému velkému kritikovi "nabídl olivovou větev", když jej pozval do továrny automobilky #Tesla, aby se o společnosti mohl dozvědět víc a dodal: "Jsem si jistý, že by naše investory potěšilo, kdybyste se o Tesle trochu vzdělal."

Einhorn odpověděl také otevřeným dopisem, ve kterém pozvání přijal s tím, že návštěva továrny určitě bude zábava. Požádal však Muska, zda by jeho exkurze mohla začít v Buffalu (zde sídlí výrobní linka Tesly na solární panely, které v poslední době zrovna nesbírají pozitivní PR).

Napětí mezi oběma miliardáři trvá již několik let. Einhornův fond Greenlight Capital dlouhodobě drží velkou short pozici na akciích Tesly. Minulý měsíc však Muskova automobilka zveřejnila nečekaně pozitivní výsledky za letošní třetí kvartál a skončila místo ztráty v zisku, který analytici vůbec neočekávali. Akcie společnosti v reakci poskočily o 30 % a Greenlight utrpěl velkou ztrátu.

Einhorn v dopise investory uklidňoval, že i přes ztráty způsobené akciemi Tesly je meziroční výnos jeho fondu 24 % (index S&P meziročně vyrostl o 22 %). Faktem ale zůstává, že společnost pod jeho vedením v posledních letech ztratila více než polovinu své hodnoty, a to především kvůli velkým shortovým pozicím, které Einhorn zaujal proti velkým technologickým společnostem, jako je například #Amazon či #Netflix.

Ani opakované neúspěšné burzovní spekulace jej však neodrazují od pravidelné kritiky Muska, kterého považuje za podvodníka a jeho styl vedení za přinejmenším kontroverzní. I proto již veřejně vyzval k jeho odstranění z pozice #CEO automobilky. Takhle zdálky to vypadá jako neúspěšný investor trucující nad tím, že se společnosti, kterou ve velkém shortoval, daří. Je zajímavé, že podobně ostře Einhorn nenadává Bezosovi nebo Hastingsovi...

#aktuality #akcie #short

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.