4 minuty čtení

Ranní zprávy 4.12.2019: Kolik milionů budeme díky Babišovi vracet, nové vedení Alphabet a Trump zaříkávač trhů

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno, je fascinující, jak úspěšně dokáže americký prezident Donald Trump hýbat trhy. Stačí jedna věta a celá Wall Street se poslušně vydává jedním směrem. Druhý den stačí další větou naznačit opak a investoři ihned pochodují opačným směrem. Zejména nynější obchodní válka tuto prezidentovu moc ukazuje ve zcela jasném světle. Jsou ale ti, kteří na trzích skáčou podle toho, jak Trump zrovna píská, ziskoví? Úspěšný den s Warengo!

-----

Partnerem newsletteru je Bavard Languages, specialista na kvalitní jazykové a studijní pobyty v zahraničí. Chci vědět víc!

-----

Slova dne

„Alphabet je nyní stabilní a Google i Other Bets operují v podstatě jako nezávislé společnosti. Je proto přirozeně čas zjednodušit naši strukturu vedení. Nikdy jsme neměli zájem držet se za každou cenu rolí v managementu, pokud si myslíme, že existuje lepší způsob, jak společnost vést. A Alphabet a Google už nadále nepotřebují dva CEO a prezidenta.“  - Larry Page a Sergey Brin

#LarryPage oznámil, že opouští svou pozici v čele společnosti #Alphabet. Nahradí jej #SundarPichai, který tak nově jako CEO povede nejen Google, ale i jeho mateřskou společnost. 

-----

Číslo dne

235.000.000 - 451.000.000 Kč

Česká media se předhánějí v tom, kdo přinese přesnější informace o závěrech auditu Evropské komise týkajícího se střetu zájmů Andreje #Babis. Dle #DenikN ČR bude muset z dotací vrátit 451 mil. Kč, dle #Infocz půjde o 235 mil. Kč. Každopádně prý stamilióny.

-----

Vítěz a poražený

Roku +6.29 % (144.63 USD)

#Roku se po více než 15% pondělním propadu rychle oklepalo. Býkům dodala odvahu k levnému nákupu analytická společnost #Needham, která zvedla svou cílovou částku akcií streamingové společnosti z dosavadních 150 na 200 dolarů.

Apple -1.78 % (259.45 USD)

Akcie #Apple znervózněly poté, co prezident Trump oznámil možné prodloužení obchodní války s Čínou i zavedení nových cel na čínské zboží, které vstoupí v platnost 15.12. Do ztrát se v reakci propadl celý polovodičový sektor.

-----

Burza

Index #SP500 klesal stejně jako ostatní akciové indexy #WallStreet i třetí den v řadě. Investory zklamal prezident #Trump, který prohlásil, že možná obchodní dohodu s Čínou odloží až za prezidentské volby, které proběhnou příští rok v listopadu. 

Pro více informací sledujte Investujeme.czFXstreet.cz či analytika Štěpána Křečka.

-----

Bleskově

Česká republika má nový největší fastfoodový řetězec. Dlouholetého vládce #McDonalds předběhlo #KFC, které otevřelo již svou 105. pobočku v ČR. 37 z nich se přitom nachází jen v Praze.

▶ Hodně nepovedený #BlackFriday za sebou má švédská společnost #Foreo. Kvůli jednoho ze svých produktů omylem cenu snížila o 97 %, načež si jej koupilo přes 38,000 zákazníků. Ztráty firmy dosáhly v přepočtu přes 230 milionů korun.

#Evropskakomise vyšetřuje technologické giganty #Facebook a #Google. Zajímá ji především to, jak společnosti sbírají a následně využívají #data o svých uživatelích. Google již dříve na popud #EK na třech antimonopolních pokutách zaplatil v EU 8,2 miliardy eur.

Televizní stanice #Prima spustí příští rok v dubnu svůj nový kanál #CNNPrimaNews. Ten bude vysílat z jednoho z nejmodernějších televizních studií v Evropě, které se nyní dokončuje v nových studiích televize v Praze Na Vinici.

▶ Sídlo koncernu #Volkswagen ve Wolfsburgu zažilo další policejní razii. Vyšetřovatelé, kteří se stále zabývají skandálem #dieselgate, si údajně chtěli posvítit na novou verzi motoru, kvůli kterému před 4 lety celá kauza vypukla.

Pro více zpráv ze světa byznysu sledujte účty IHNED.czE15.cz či Euro.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.