4 minuty čtení

Evropský konkurent Uberu už odvezl 25 milionů zákazníků a je prý na dobré cestě k zisku

Estonský startup Bolt se podle svého CEO ve většině zemí, kde operuje, začíná dostávat na nulu a někde už dokonce vydělává. Jak se mu daří dosahovat ziskovosti, se kterou má Uber stále obrovský problém?

CEO startupu Bolt Markus Viling na začátku týdne v interview potvrdil, že jeho společnost je v zisku - nebo téměř v zisku - na dvou třetinách trhů, kde aktuálně operuje.

Společnost byla založena v roce 2013 pod názvem Taxify a letos přejmenována na Bolt. Do dnešního dne má již na kontě 25 milionů zákazníků a půl milionu řidičů v celkem 35 zemích napříč Evropou a Afrikou (od roku 2015 služba funguje i v Praze).

Letos v červnu s jí podařilo znovu začít fungovat v Londýně, kde se již jednou pokoušela rozjet svůj byznys v roce 2017. Avšak město jí tehdy licenci pro provozování své alternativní taxislužby odebralo a celá expanze tak skončila fiaskem.

Nyní už však Bolt uspěl a jeho šéf si zatím nemůže výsledky v hlavní britské metropoli vynachválit - od června už společnost nasbírala 1,5 milionu pasažérů a 30 tisíc přihlášených řidičů. Tento úspěch se nyní pravděpodobně ještě znásobí poté, co Uber minulý týden kvůli řadě svých pochybení o svou licenci přišel. Americká společnost v Londýně má 3,5 milionu uživatelů a 45 tisíc řidičů a chce se proti rozhodnutí úřadu Transport of London odvolat. Pokud to nedopadne, bude muset své místo na trhu uvolnit konkurenci a Bolt je více než připraven případnou šanci využít.

Nadějný jednorožec

V tuto chvíli je Bolt stejně jako Uber oficiálně ztrátový. Příjmy startupu loni dosáhly 80 milionů eur, přičemž skončil ve ztrátě 61 milionů eur. Villig však tvrdí, že se jeho společnosti podařilo snížit své ceny i procentuální komise, které strhává řidičů a je dnes z pohledu nákladů "nejefektivnější alternativní taxislužbou na světě".

Zda se společnosti jako celku podaří dostat do zisku, nyní podle Villiga "záleží především na tom, jak rychle chceme expandovat. Londýn a spoustu dalších podobně velkých trhů vyžaduje obrovskou vstupní investici, aby se podařilo přilákat dostatek řidičů a pasažéry. Pokud bychom naši expanzi nyní zastavili, příští rok bychom se dostali na nulu," dodal sebevědomě CEO Boltu.

Ve svých 25 letech je Villig jedním z nejmladších zakladatelů evropské společnosti, která se může pochlubit titulem jednorožec. A v příštím roce chce valuaci své společnosti vytáhnout ještě mnohem výše než k 1 miliardě dolarů.

Bolt aktuálně jedná s investory a chystá se na další kolo financování, ve kterém by startup rád získal na další rozvoj více než 90 milionů eur. To přichází jen 4 měsíce poté, co společnost od svých stávajících investorů získala na rozvoj dalších téměř 60 milionů eur.

Obrovský zájem investorů

"Investoři se dnes na trhu dívají především na to, která společnost má udržitelný byznys model a má nejlepší šanci dosáhnout zisku," říká Villing, který dodal, že jeho společnost v posledních měsících zaznamenala "obrovský zájem ze strany investorů."

Mezi investory Boltu se již dnes řadí například čínská alternativní taxislužba Didi Chuxing, spoluzakladatel TransferWise Taavet Hinrikus nebo německá automobilka Daimler. Mezi potenciálně významné investory, kteří aktuálně mají o Bolt zájem, patří například banka Goldman Sachs.

"Pro nás jako společnost to znamená, že máme skvělou pozici zaměřit se plně pouze na práci a zajistit, že našim klientům a řidičům dodáme tu nejlepší možnou hodnotu," říká Villing, který po úspěšném zavedení značky v Londýně dle svých slov nyní plánuje expandovat dále do Británie, například do Manchesteru či Liverpoolu.

"Naší strategií vždy bylo, že začínáme v hlavním městě, které je většinou největší příležitostí a zároveň s sebou přináší ty největší komplikace. Jakmile se nám podaří vše vyřešit a stabilizovat, pokrčujeme do menších měst," vysvětlil Villing.

Bolt je jednou z mnoha dopravních společností, které se aktuálně ve světě snaží nabourat dominanci Uberu. Nelze proto předpokládat, že i přes velký zájem investorů a ambiciózní plány bude jeho budoucnost 100% růžová. Už v lednu například na londýnský trh s taxislužbami plánuje vstup další konkurence v podobě indické společnosti Ola, jejímž investorem je stejně jako v případě Uberu SoftBank.

#investovani #startup #doprava #alternativnitaxi #bolt #taxify #uber #markusvilling #londyn #softbank #ola

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.