4 minuty čtení

Ranní zprávy 03.12.2019: Babišův audit, Trumpovy cla a vánoční ozdoby s tématikou Osvětimi na Amazonu

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno, opět slušný blázinec. Trump nám zase nečekaně rozhazuje cla, Amazon prodává vánoční dekorace s motivy z Osvětimi a Babiš z auditu EK, který ho prý má definitivně usvědčit ze střetu zájmů, dělá další kampaň. Pravdou je, že ať už na našeho současného premiéra máte jakýkoli názor, výsledky auditu jej s velkou pravděpodobností jen utvrdí. Úspěšný den s Warengo!

-----

Partnerem newsletteru je Bavard Languages, specialista na kvalitní jazykové a studijní pobyty v zahraničí. Chci vědět víc!

-----

Slova dne

„Považuji za neuvěřitelné, že se Evropská komise vyjadřuje k zákonu, který byl speciálně napsán proti Babišovi. Z pohledu komise je to asi konečný audit, ale z pohledu České republiky to určitě neznamená, že to bude akceptovat Proč si myslíte, že Evropská komise má patent na rozum.“

Andrej #Babis nadále odmítá #audit Evropské komise, který údajně říká, že se nachází ve středu zájmů. Včera prohlásil, že ho rozhodnutí EK nezajímá, protože pro něj není dostatečnou autoritou a nemá vykládat české právo.

-----

Číslo dne

48,1

Trhy včera překvapil nečekaný pokles aktivity amerického průmyslu. Index #ISM klesl z listopadových 48,3 na 48,1 bodu i přesto, že analytici očekávali odraz vzhůru na 49,2 bodu. Index klesl již 4. měsíc v řadě.

-----

Vítěz a poražený

United States Steel Corp. +4.19 % (13.67 USD)

Donald #Trump zavedením cel na #ocel a #hlinik z Argentiny a Brazílie zlepšil náladu americkým ocelářským společnostem, kterým rázem ubyla konkurence. Rostly proto i další jako AK Steel či Fortescue Metals.

Roku -15.15 % (136.07 USD)

#MorganStanley včera snížil svůj rating pro streamovací společnost #Roku s odůvodněním, že se kvůli přesycenosti streamingového trhu zřejmě její příjmy a zisk v příštím roce zhorší.

-----

Burza

#WallStreet zaznamenala druhý den v řadě ztrátu. Trhy opět ovlivnil zejména prezident #Trump, který nečekaně obnovil cla na dovoz oceli z Jižní Ameriky, konkrétně z Brazílie a Argentiny. Negativní zprávy přineslo i zhoršení indexu #ISM (viz. výše).

Pro více informací sledujte Investujeme.czFXstreet.cz či analytika Štěpána Křečka.

-----

Bleskově

#Statnirozpocet se na konci listopadu velmi přiblížil schodku 40 miliard, který letos vláda očekává. Za 11 měsíců je hospodaření státu ve ztrátě 38,6 miliardy Kč, což je nejhorší výsledek od roku 2014.

▶ Cena #kava včera vyrostla na nejvyšší hodnotu za posledních 12 měsíců. Globální nabídka je letos mírně ochuzena o export z Kostariky, která vyváží zhruba o třetinu méně svých vyhlášených kávových zrn než loni.

▶ #Rusko uvedlo do provozu první #plynovod vedoucí do Číny s názvem Síla Sibiře, který dle prezidenta #Putin posune obchodní vztahy s Čínou na novou úroveň.

#Amazon musel řešit delikátní problém. V jeho nabídce se totiž objevily "vánoční ozdoby" s fotografiemi koncentračního tábora #Osvetim. Na skutečnost na Twitteru mimo jiné upozornil i Auschwitz Memorial. Prodejce následně předměty stáhl z prodeje.

#Cina zavádí nová pravidla pro všechny, kdo si budou chtít pořídit nové telefonní číslo. Nově budou Číňané při registraci čísla muset podstoupit také sken obličeje. Vláda rozhodnutí zdůvodňuje snahou "chránit" své občany v kyberprostoru.

Pro více zpráv ze světa byznysu sledujte účty IHNED.czE15.cz či Euro.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.