5 minut čtení

3 investice, nad kterými by žádný podnikatel neměl vůbec váhat

Autor těchto tří doporučení pomáhá zakládat a rozvíjet startupy. Sám je zakladatelem mentorské platformy pro vášnivé zakladatele startupů. Investovat do těchto tří oblastí doporučuje úplně každému podnikateli.

Dejme obchodní úspěch do matematické rovnice. Dostaneme součet jednotlivých malých vítězství a proher. Jinými slovy sečteme zisky a ztráty a dostaneme výsledek, který vyplývá z naší schopnosti nějak jednat. Schopnosti podniknout nějakou akci.

A každá naše akce je zase jistou formou investice s očekávanou návratností. Pravděpodobnost správného rozhodnutí, respektive investice s dobrou návratností, se zvyšuje se získanými znalostmi a zkušenostmi.

Tři základní investice, které dříve nebo později povedou k pozitivním výsledkům, doporučuje Abdo Riani, který byl krátce představen v úvodu. Nejde ani tak o investice finanční, jako spíše investice v podobě naší akce, kterou je nutné podniknout. A náklady jsou spíše časové než finanční.

 

1) Mluvte s budoucími zákazníky

Podnikatelé nevlastní své výrobky, nekupují si je. Jsou to zákazníci, kdo si produkty kupuje. Takže bez zákazníků by nebyl produkt. A bez produktu by nebylo podnikání. Z toho plyne, že zákazník je jedním z nejdůležitějších věcí v podnikání, možná tou nejdůležitější.

Abdo Riani tvrdí, že na základě svých průzkumů zjistil, že podnikatelé co nejvíce oddalují interakci se zákazníky. Obvykle ji odkládají prakticky až do vydání hotového produktu. Znát názory potenciálních zákazníků co nejdříve, ideálně ještě během vývoje, je ale klíčové pro úspěch, protože díky nim můžete získat na produkt nezaujatý názor, můžete odhalit mezery na trhu, definovat si výhody a nevýhody svého produktu, anebo prototyp někomu poskytnout k otestování, což vám dá další zpětnou vazbu.

Když už dopředu zapojíte své budoucí zákazníky, teoretické kupce vašeho produktu, minimalizujete riziko při spuštění produktu. Nejjednodušší způsob jak to udělat, je získat zpětnou vazbu a odhalit tak včas rizika, ale i konkurenční výhody, které vás produkt má. Vaši budoucí zákazníci vám dovedou říci, zda investovat do vývoje daného produktu nebo raději přesunout úsilí do jiné oblasti s větším potenciálem.

2) Budujte základnu fanoušků

Jednou z klíčových skupin ve vaší základně fanoušků by určitě měli být potenciální zákazníci. Nesmíte se ale omezovat jen na ně. Fanoušky mohou být partneři, investoři, mentoři a pak také obyčejní lidé, kteří si možná ještě neplánují produkt koupit, ale líbí se jim.

Jak takovou základnu vybudovat?

  • Ještě než s čímkoli půjdete na veřejnost (a to by podle doporučení číslo jedna mělo být brzy), mějte připravené své stránky a profily na sociálních sítích. Už od první interakce se zákazníky budete moci sbírat odběratele a fanoušky.
  • Pište hodnotný obsah, který buď předá nějakou informaci, nebo pobaví.
  • Udělejte s někým rozhovor – respektive nechte někoho, udělat rozhovor s vámi. V něm odpovězte základní důležité otázky ohledně vašeho podnikání. Publikovat můžete podcast, video nebo ebook.
  • Uspořádejte online diskusní akce, kde se probere téma, které souvisí s vaším produktem. Postupně můžete přejít i na offline akce a setkání, kam můžete pozvat klíčové osoby vašeho projektu a společně s dalšími zúčastněnými prodiskutovat zajímavá témata, jež lze nějak spojit s vaším produktem.

Takové iniciativy jsou jednou ze základních forem marketingu, které pomáhají budovat organický dosah vašeho brandu. Možná to neposune váš vývoj, možná zjistíte, že původní nápad úplně zabalíte, ale podobné aktivity vždy mohou přinést nové příležitosti.

3) Mějte svého mentora

Aby mentorství fungovalo tak jak má, musí mentor znát vás jako osobu, vaší společnost, vaše cíle, cíle vaší společnosti i pozadí fungování společnosti. Mnoho mentorů má znalosti a schopnosti k překonání a odstranění problémů svých klientů, ale dostatečně dobře je nepoznají a tak poskytnou jen obecná doporučení, aniž by věděli o silných a slabých stránkách svých klientů, o jejich firmě nebo produktu. Takové mentorství většinou končí špatně, protože nikam nevede.

Riani říká, že s hledáním mentora je to stejné jako s investory. Než investují, chtějí produkt a společnost poznat. Stejně tak vy byste měli chtít poznat mentora, ještě než začnete spolupracovat. A podle jeho přístupu poznáte, zda je pro vás ten pravý. A i když se nakonec na spolupráci nedomluvíte, může vám předat kontakt na někoho jiného nebo dát zpětnou vazbu k vašemu produktu.

Riani odkazuje na web, který podle něj dokládá, že podnikatelé vedení mentory dosahují hmatatelně lepších výsledků a příjmů. Říká, že mentor vám při nejlepším pomůže urychlit cestu k vašim cílům a při nejhorším vás bude stát nějaké peníze, ale pomůže vám neinvestovat do produktu, o který nebude zájem. Tím naráží na myšlenku, spojit mentora s budoucím zákazníkem a mít v jedné osobě mentora i zákazníka. Pak, i když by klasické mentorování nefungovalo, může pomoci obyčejný názor od potenciálního zákazníka.

#podnikatel #investice #osobnirozvoj #uspech #byznys #startup

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.