2 minuty čtení

Leadership: Archetyp dítě. Taky ho máte v týmu?

Máte spolupracovníka, kterému je třeba padesát. Říkáte si: "Dospělý člověk, ten by měl být zodpovědný, však už zkušenosti má." Realita? Potřebuje pomoc. Stále a dokola. Pořád se mu jeho vedoucí nevěnuje dostatečně, pořád všeho málo.

Potřebuje povzbudit, pohladit a především potřebuje pozornost! Neustále.

Cokoliv, co se dělá, musí být pro něj. Cokoliv, co se dělá týmově, mu musí dělat dobře a musí se v tom cítit dobře. Pokud buduje tým, tak proto, aby se cítil v bezpečí své smečky a aby mu smečka něco dávala.

Co to znamená?

Člověk, i když je dospělý či starší, se mentálně mohl zastavit na úrovni dítěte. Může být výkonný, může říkat líbezná slova typu: "dělám to pro ostatní, záleží mi jen na druhých", ale emoční skutečnost je JINÁ.

S čím má problém? 

Přijmout zodpovědnost a zpětnou vazbu. V zásadě chce práva a nechce povinnosti. Na povinnosti z jeho strany je docela háklivý.

Co se týče pocitů, cítí se opuštěný a sám. silnou potřebou pozornosti a péče. Také má silnou potřebu patřit do nějaké skupiny/tlupy/smečky/komunity. Potřebuje tým (smečku, rodinu), který mu dává pocit bezpečí a jistoty.

Cítí se být závislý na rodičích a má pocit, že bez nich to nezvládne. Ve svém vedoucím hledá rodiče, který se má o něho starat a pomáhat mu – je to přeci povinnost každého rodiče (myslí si)!

Vidíte v tomto archetypu nějakého svého spolupracovníka nebo kolegu? Není se čemu divit, tento jev je velmi běžný.

Proč tomu tak je?

V dětství se mu nedostávalo pozornosti, a tak si tento nedostatek přenáší do dospělosti či dokonce stáří. 

Co s tím?

Učit zodpovědnost, nastavovat zrcadlo a to vše pomocí otázek. Je velmi běžné, že dítě bude "kolem sebe kopat", nadávat a bude "chtít zpátky své hračky". Je potřeba ho nechat projít těžkými fázemi (nezachraňovat ho!) a naučit ho nést důsledky svých činů. Je to náročné, ale je to součást cesty jak z dítěte udělat dospělého člověka.

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.