6 minut čtení

Konec Apple v Rusku? Putinova vláda chce mít své obyvatelstvo pod kontrolou stejně jako Čína

Nové nařízení má zakázat prodej chytrých zařízení, která nemají alternativní ruské aplikace k těm systémovým. Údajně jím chce vláda "ochránit" místní obyvatele před vlivem západního světa.

Kdybych podnikal v Rusku v oblasti technologií, tak bych si zřejmě trhal vlasy z toho, co vláda zase vymýšlí. Na druhou stranu být vývojářem aplikací, tak bych asi jásal, protože by na obzoru bylo velké množství nových potenciálních uživatelů.

Nový zákon

Stačí málo a začne platit nové podstatné omezení, které se na ruském trhu dotkne mnoha světových výrobců technologií. Zákon by měl platit od července příštího roku. K tomu, aby vstoupil v platnost, je potřeba, aby ho schválila horní komora parlamentu. Následně už bude stačit jen podpis prezidenta Vladimira Putina. Údajně ale už v obou případech jde jen o nutné formality.

 

Pokud dojde ke schválení parlamentem a k podpisu Putina, bude na ruském území platit zákaz prodeje chytrých zařízení, která nemají alternativní aplikace od ruských vývojářů k těm systémovým. Porušení zákazu bude trestáno pokutou až 3135 dolarů za každé prodané nezákonné zařízení. V případě opakovaného porušení zákazu může dojít i k plošnému zákazu daného výrobce v celém Rusku.

Pro přístroje se systémem Android to asi příliš mnoho neznamená a výrobci si nad tím tolik hlavu lámat nebudou, ale pro Apple to může mít dalekosáhlé následky. Zákon by se měl vztahovat nejen na telefony, ale i na tablety, televize a další chytré přístroje. Zůstaneme ale u telefonů a zkusíme vysledovat následky, které by to mohlo mít.

Chytré telefony (iPhony ale i telefony s Androidem) mají při zakoupení od výrobce soubor předinstalovaných aplikací pro základní práci s telefonem. Jde o úkony jako prohlížení internetu, odesílání a přijímání emailů a další. Takové aplikace ale poskytuje přímo výrobce/vývojář daného operačního systému a většina běžných uživatelů proto nemá důvod používat jiné aplikace. To se ale ruským zákonodárcům nelíbí a požadují, aby výrobci do přístrojů na ruském trhu instalovali alternativní řešení od domácích vývojářů.

Apple se k této ruské novince zatím oficiálně nevyjádřil, ale nemusí být vyloučeno, že zvedne kotvy a Rusko opustí. Kdyby totiž nedošlo na iPhonech k žádné změně, jednoznačně by se jejich prodej příští rok v červenci stal v Rusku ilegálním.

Argumenty pro

Jeden ze spoluautorů zákona, Oleg Nikolajev, se k navrhovanému zákonu vyjadřuje tak, že když si lidé koupí elektronické zařízení, jsou v něm již nainstalované aplikace, na jejichž základě lze dojít k mylnému závěru, že k nim domácí alternativy neexistují. Proto chce, aby vedle těchto předinstalovaných, většinou západních, aplikací byly v nabídce i ruské alternativy a každý uživatel měl právo si vybrat.

Podle vyjádření Nikolajeva pro BBC je účelem nové legislativy posilování a podpora rozvoje ruských technologií. A každý uživatel si navíc může vybrat, zda se spokojí s aplikacemi od výrobce, nebo ne.

Argumenty proti

Asi každému logicky smýšlejícímu člověku musí být jasné, že tady jsou v sázce osobní údaje a sledování uživatelů. Když Rusko může dát na listinu nežádoucích organizací Člověka v tísni, tak mě už nic nepřekvapuje. V každém případě Apple považuje soukromí svých zákazníků za klíčový aspekt svého marketingu, takže je těžké představit si, že by Rusku dovolil tak podstatný zásah do svého operačního systému.

Rusko se snaží vytvořit vlastní a nezávislý internet. Například v roce 2016 Rusko zablokovalo přístup na LinkedIn. Ruské internetové stránky musejí mít servery na ruském území a data o uživatelích, kteří takové stránky navštíví, musí poskytovatel uchovávat nejméně půl roku. A hádejte, kdo má k takovým datům přístup. Ano, vláda.

Můžeme tedy očekávat, že ruské aplikace by měly snahu sledovat uživatele na každém kroku. A pak sesbíraná data poskytnout vládě. Vypadá to, že by se Rusko brzy mohlo dočkat podobně extrémní situace, jaká panuje v Číně.

 

Rusko ve stopách Číny

Čína pochopitelně chce být ve všem napřed a je tomu tak i ve sledování jednotlivých občanů. Trochu děsivé je to, že to veřejně přiznává a plánované plošné sledování všech uživatelů je tak trochu jako z nějakého filmu zachycující vzdálenou budoucnost.

Čína chce už v roce 2020 spustit plošné sledování všech 1,4 miliardy Číňanů a spolu s tím uvést v platnost „sociální kredit“. Na základě dat z milionu bezpečnostních kamer, sociálních sítí, úředních záznamů nebo i z mobilních telefonů bude umělá inteligence vyhodnocovat chování lidí.

Kdo se dostane na černou listinu (což je velmi snadné, stačí spáchat dostatečný počet přestupků), bude mít problém koupit letenku, cestovat veřejnou dopravou, získat lepší práci, dát děti na školu, vybírat z bankomatu atp. 

Na černou listinu se dostane každý, komu se výrazně zhorší sociální kredit. Vzhledem k tomu, že takové trestné body budou udělovány za mnoho různých věcí, budou se všichni obyvatelé muset mít neustále na pozoru. Jde například o pochopitelné věci jako nezaplacení daní nebo pokuty. Ale třeba také o přecházení na červenou nebo venčení psa bez vodítka či kouření v nekuřácké zóně, anebo zveřejňování „fake news“.

To vše by asi bylo pochopitelné, ale problém nastává ve chvíli, kdy by hodnocení měly ovlivňovat koníčky, rodinné poměry, finanční stabilita a teď pozor. Třeba i oblíbenost a hodnocení v práci. Nebo to, zda člověk upřednostňuje místní zboží před dovezeným. A vzhledem k tomu, že v Číně se nesmí vyjadřovat politické názory kritizující vládnoucí stranu, i za to budou přirozeně trestné body.

Všechny faktory hodnocení zatím nejsou známé, ale z uvedených informací jasně vyplývá, že je to „krásný“ nástroj na kontrolu nepohodlných obyvatel. Nabízejí se i další otazníky jako třeba bezpečnost dat a podobně, protože uvedený systém už se nějakou dobu používá v testovacím režimu a údajně si už nyní někteří lidé platí hackery za to, aby jim uměle zvýšili jejich hodnocení.

#aktuality #rusko #zakaz #apple #technologie #alternativa #zapadnisvet #regulace #omezeni

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Zachytil jsem zajímavé (děsivé?) informace o systému centrálního řízení MHD a dopravy vůbec, který v posledních několika letech vybudovali v Moskvě. Pokud jsem to správně pochopil, podařilo se jim splnit si sen každého autoritářského režimu – přes jistou míru svobody, kterou místní mají, je pro ně velikým problémem dostat se na režimem nechtěné demonstrace. Přesněji řečeno, pokud se někde má konat demonstrace, nebo se začne srocovat dav, dojde k z minuty na minutu prakticky k vymazání dané oblasti z mapy spojů MHD a omezí se také příjezdové trasy veškeré další dopravy, což notně komplikuje logistiku občanů na takové místo. Fakticky to způsobí minimalizaci účasti těch méně angažovaných, protože se tam prostě pěšky nevydají, a i díky tomu je účast na demonstracích dostatečně malá a zvládnutelná. To vše by mělo být možné především díky rozsáhlému kamerovému systému, špičkovém využití moderních technologií a umělé inteligence, ale hlavně díky „virtuálním“ linkám MHD, které mají jakoby pevnou trasu, ale lze ji okamžitě změnit. Máte k tomu někdo nějaké podrobnější informace?
    0
    • O Moskvě takové informace nemám. V Číně je to jak jsem psal v článku. Lidé s nižším sociálním kreditem si nemohou koupit například letenku nebo v extrémnějších případech i cestu MHD. Takový postih se údaje během testovacího provozu (v roce 2018) dotkl 6 milionů lidí. A více obecně - nedůvěryhodné chování - prý bylo zjištěno u 14 milionů lidí. Že by se dělo něco takového, co popisujete, je dosti zajímavé a opravdu i děsivé a stálo by to za samostatný článek, ale momentálně k tomu žádné informace bohužel nemám. Jen vím, že v Rusku je možné všechno, takže bych tomu i věřil.
      0