3 minuty čtení

Recenze knihy: Od nuly k jedničce

Pokud jste založili nebo se teprve chystáte založit novou firmu, lépe řečeno startup, mělo by pro vás být téměř povinností přečíst si knihu od jednoho z nejuznávanějších startupových investorů světa.

Peter Thiel je opravdovou investorskou legendou. Byznysmen s německými kořeny stál u zrodu hned několika miliardových firem, namátkou můžeme zmínit #PayPal, #Facebook či #Palantir. Všechno společnosti, které výrazně měnily svět kolem sebe.

A pokud bychom se podívali detailně na první zmíněnou firmu, ta dala vzniknout hned několika dalším miliardovým podnikům, například #SpaceX, #Linkedin, #YouTube či #Yelp. Ne nadarmo se zaměstnancům v PayPal dodnes přezdívá "PayPalová mafie". Thiel jednoduše dokázal ve firmě vytvořit (nikoli sám, samozřejmě) takovou kulturu, která nejenom že udělala z PayPal miliardovou firmu (koupil ji #eBay za 1,5 miliardy dolarů), ale zároveň umožnila založení hned několika dalších takových společností. 

Není tak žádných pochyb o tom, že Peter Thiel se ve světě byznysu umí pohybovat, a proto byla podnikatelská veřejnost velmi pozorná, když v roce 2014 vyšla jeho kniha "Od nuly k jedničce". Ta shrnuje poznatky, které nasbírali studenti Stanfordovy univerzity při Thielových přednáškách. Thiel samotný vznik knihy inicioval a dohlédl na to, aby se ke čtenářům dostaly ty nejdůležitější rady a informace.

Když vám řeknu, že jsem knihu přečetl během osmi půlhodinových jízd metrem, jistě vám to dá první signál o povaze tohoto útlého díla. Přečtení celé knihy (nebo lépe řečeno knížky) skutečně nezabere více než čtyři hodiny a pokud se něco dá přečíst při jízdě metrem, nejedná se o nijak náročnou četbu na přemýšlení. 

Přesto nemohu říci, že by knize chyběla hloubka. Thiel dokáže jít ve svých úvahách k jádru věci bez zbytečné omáčky. Možná i proto je tak úspěšným investorem - dokáže rychle oddělit podstatné od nepodstatného. Čtenář díky tomu nemusí dlouze přemýšlet nad autorovými myšlenkovými pochody a okamžitě ví, co si zapamatovat.

"Na jaké důležité pravdě se s vámi shodne jen velmi málo lidí?" To je v podstatě nosná myšlenka celé knihy, protože podle Thiela nejsou tolik významné firmy, které jen kopírují a vylepšují, ale ty, které dokáží najít úplně novou cestu, která doposud zůstávala všem ostatním skryta. Tyto firmy tak posouvají celou ekonomiku a díky své inovativnosti zároveň získávají výsadní, v podstatě monopolní, postavení.

S tím se dá nepochybně souhlasit, protože pozice Googlu či Facebooku dnes vypadají opravdu neotřesitelně. Na druhou stranu jsem v knize našel několik věcí, ve kterých se s Thielem určitě neshodnu. Dvaapadesátiletý podnikatel například tvrdí, že byste hned od začátku měli do firmy nabírat hlavně lidi na fulltime, protože pouze tak máte šanci vytvořit jedinečnou kulturu a opravdový vztah zaměstnanců k firmě. Upřímně si však myslím, že snaha mít co nejvíc fulltime zaměstnanců už potopila nejednu firmu, protože tím vám neúnosně rostou finanční i časové náklady.

Můj pohled je však subjektivní a navzdory tomu není nejmenších pochyb o tom, že kniha "Od nuly k jedničce" by měla být součástí knihovny každého podnikatele.

Hodnocení: 8/10

Od nuly k jedničce: Úvahy o startupech aneb jak tvořit budoucnost

Autor: Peter Thiel

Vydává: Jan Melvil

Čas čtení: 4 hodiny

#osobnirozvoj #kniha #recenze #thiel #startupy #podnikani #rady #tipy #navody

Hodnocení: +19
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.