8 minut čtení

Google 10 let zjišťoval, jaké jsou hlavní atributy dobrého manažera. Tady je odpověď

Moderní úspěšné společnosti chápou, že získat ty nejtalentovanější zaměstnance je k ničemu, pokud jim má velet neschopný šéf. To pak nestačí žádné benefity a výborní lidé mizí ke konkurenci. Proto na kvalitu svých manažerů kladou mimořádný důraz.

#Google se již od roku 2008 věnuje výzkumu, který má krycí jméno Project Oxygen. Jeho cíl je jasný - zjistit, jaké vlastnosti a typy chování dělají perfektního manažera. Výsledky tohoto výzkumu následně Google aplikuje při tréninku nových manažerů, kde dbá na to, aby si tito osvojovali správné vzorce chování a návyky.

Zatím se zdá, že se tento projekt Googlu vyplácí. Během let totiž společnost zaznamenala zlepšení fluktuace zaměstnanců, jejich spokojenosti i výkonnosti. A dlouhodobě patří k nejžádanějším zaměstnavatelům mezi mladými lidmi.

Je zajímavé, že pokud jde o věci, které mají ti nejlepší nadřízení společné, nenajdete v nich tolik technických dovedností, kolik byste čekali. Místo toho se pro manažery jako výrazně důležitější jeví schopnosti, jež mají co do činění s emoční inteligencí - tedy schopnosti spojené s chápáním a kontrolováním emocí. Nejen vlastních, ale i u druhých lidí.

Jak tedy Google na základě svého mnohaletého výzkumu vidí perfektního šéfa? Prý má těchto 10 atributů:

1. Je dobrým koučem

Dobrý manažér se nesnaží každý problém osobně vyřešit ihned, jakmile se objeví. Umí místo toho vhodné problémy využít jako cenné lekce. A tak raději nechá problém být, aby se s ním jeho tým popral sám, přičemž je připraven v případě potřeby podat pomocnou roku, či nabídnout nástin možného řešení.

Díky tomu takto vedení zaměstnanci mají příležitost pravidelně získávat cenné zkušenosti a neustále růst.

2. Dává podřízeným svobodu a ignoruje mikromanagement

Přehnaná kontrola zaměstnanců je dnes out. Má to jednoduchý důvod - žádný podřízený se nikdy nebude cítit komfortně, pokud mu neustále někdo kouká přes rameno a diriguje doslova každý krok, který při práci udělá.

Výborní manažeři jdou přesně opačným směrem. Jádrem jejich filozofie vedení je nabídnout lidem svobodu, po které všichni tolik touží. Svobodu vyzkoušet si převést do praxe své myšlenky, svobodu (chytře) riskovat či svobodu chybovat. Ale i svobodu v tom, kdy, kde a jak svou práci odvádí. O dva body níže si vysvětlíme hlavní důvod, proč dobrého manažera nikdy nezajímá, jak mají jeho podřízení svou práci rozvrženou.

3. Vytváří "psychologicky bezpečné" pracovní prostředí s důrazem na blahobyt zaměstnanců

Google během svého zkoumání zjistil, že pravděpodobně nejdůležitějším aspektem ovlivňujícím produktivitu pracovního týmu je to, v jak "psychologicky bezpečném" prostředí pracuje. Sám Google to popisuje následovně:

"V týmu s vysokým psychologickým bezpečím se jeho jednotliví členové nebojí pouštět do rizik. Mohou totiž věřit tomu, že je nikdo druhý nebude ponižovat ani trestat, pokud přiznají svou chybu, na něco se zeptají, nebo přijdou s vlastním nápadem."

Gró této myšlenky je, že výborné týmy vždy stojí na vzájemné důvěře a dobří manažeři jsou těmi, kdo pro budování důvěry vytvářejí vhodné podmínky a sami k tomuto procesu aktivně přispívají.

4. Jeho hlavními prioritami jsou produktivita a výsledky

Dobrého manažera si nelze představit podobně jako hvězdu sportovního týmu. Je ještě něco víc, neboť umí kolektivně posouvat výše i všechny ostatní "spoluhráče". Když jde do tuhého, nemá přirozený lídr problém vyhrnout si rukávy a dát se naplno do práce. Na nic si nehraje, jde příkladem.

A za absolutní měřítko jakékoli práce považuje její výsledky. Nezajímá ho, zda lidé pracují ve dne, či v noci, dají si raději home office, nebo sbalí kufry, vyrazí na cesty a pracují na dálku. Jak je libo. Tedy jen do chvíle, kdy plní své závazky a flexibilita nijak negativně neovlivňuje kvalitu výsledků jejich práce.

5. Má zvládnutou komunikaci - umí jak naslouchat, tak se o informace dělit

Výborný manažér často umí druhým naslouchat ještě lépe, než k nim promlouvat. To mu dovoluje pochopit svůj tým i na emoční úrovni, a když je to na místě, ukázat mu zdravé množství empatie.

Stejně aktivně, jako nasloucháním informace sbírají, je následně kvalitní lídři umí efektivně se svým týmem sdílet, aby každý věděl odpověď nejen na otázku "co" se bude dít, ale i "proč" se to bude dít.

6. Podporuje kariérní růst podřízených, hledá maximum jejich potenciálu

Každý ambiciózní manažér se velmi důsledně zajímá o osobnosti a vlohy všech svých podřízených. To mu umožňuje poskytovat každému ve správný okamžik chválu či konstruktivní zpětnou vazbu tak, aby obojí dopadlo na co nejúrodnější půdu.

Je osobně zainvestován do růstu svých podřízených a má zájem na tom, aby dokázali dosáhnout svých profesních snů a naplnili beze zbytku svůj potenciál. Takovou podporu přirozeně jednotliví členové týmu vycítí, což zvyšuje jejich loajalitu a chuť obětovat se ve prospěch společnosti.

7. Má jasnou vizi a strategii pro svůj tým

Výborné povědomí o tom, jaké schopnosti, dovednosti i případné limity má skrz svůj tým k dispozici, dovoluje kompetentnímu manažerovi velmi efektivně plánovat. Díky tomu může skutečně chápat, kde se jeho lidé nacházejí nyní, kam míří a jak se k tomuto cíli reálně mohou dostat.

Velmi si rovněž dává záležet na tom, aby každý jednotlivý člen týmu přesně věděl, jakou konkrétní roli v úspěšném uskutečnění naplánované strategie sehraje a co od něj všichni ostatní očekávají.

8. Disponuje dostatečným povědomím, aby mohl podřízeným efektivně radit

Ti nejlepší manažeři mají více než dobré povědomí o tom, co na denní bázi všichni jejich podřízení v rámci své pozice dělají a jakým výzvám při tom čelí.

Pokud takový manažér přijde na nové oddělení a má se stát lídrem nového týmu, nikdy nezačne hned během prvního dne či týdne provádět drastické změny či rozdávat na potkání své rady. Místo toho si dá zpočátku na čas a bude spíš bedlivě pozorovat, jak vše funguje, jaká je dynamika v týmu, přičemž se zároveň pokusí vybudovat si s podřízenými aspoň základní důvěru.

9. Umí spolupracovat s dalšími týmy

Průměrní a špatní manažeři mají často sklony uchylovat se v rámci společnosti k přílišné soutěživosti. Snaží se skrz své podřízené v první řadě předehnat ostatní týmy a nemají problém dokonce jejich práci pro vlastní prospěch sabotovat. Že de facto šlapou po práci své vlastní společnosti, jim buď nedochází, nebo je jim to jedno.

Manažér na úrovni má nadhled a vždy svou práci v první řadě podřizuje prospěchu společnosti jako celku. Proto je vždy otevřen spolupráci či pomoci ze strany manažerů dalších týmů. Zároveň se tento přístup snaží učit své svěřence.

10. Je rozhodný a má tah na bránu

U dobrého manažera budete impulzivnost hledat marně. Rozhodnost u něj ale najdete vždy. Ano, vezme si čas na to, aby se seznámil se všemi fakty i názory a perspektivami svého týmu. Jakmile ale padne rozhodnutí, na nic nečeká, neváhá a dává plyn až na podlahu, byť s jeho rozhodnutím třeba ne každý souhlasí. Bere jej totiž jakožto plnohodnotný závazek.

-------------------------------

Cílem Google je dnes trénovat a produkovat manažery, kteří všech těchto deset věcí mají ve svém arzenálu a dokáží je každý den dělat. Díky tomu je společnost schopna každého zaměstnance inspirovat a motivovat, aby měl chuť vyždímat ze sebe maximum. Takoví podřízení pak své lídr nenásledují proto, že musí, ale proto, že chtějí.

#osobnirozvoj #vedeni #leadership #management #komunikace #motivace #inspirace

Hodnocení: +19
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.