6 minut čtení

5 každodenních návyků, které z vás udělají mistra vyjednávání

Každý den komunikujeme a každý den vyjednáváme. Pokud se chceme ve společnosti uplatnit, je potřeba umět vyjednávat účinně a efektivně. To je ale schopnost, se kterou se přirozeně nerodíme. Je potřeba si ji osvojit. Pomůže těchto 5 tipů.

V životě se dá vyjednat nespočet věcí. Od úplných banalit, jako co si dáte k obědu nebo zda koupíte čokoládovou nebo vanilkovou zmrzlinu, až k podstatným věcem, které ovlivňují kvalitu vašeho života, finance i kariéru.

Vyjednávat by měl umět člen managementu i ten nejposlednější zaměstnanec. Proč? Zaměstnanec proto, aby si vyjednal pro něj nejlepší podmínky. Pracovní dobu, benefity a především výši platu. A u člověka ve vysokém postavení je to jasné. Jedná s obchodními partnery, investory nebo s budoucími zaměstnanci, takže potřebuje umět prosadit své zájmy.

Se schopností vyjednávat se nikdo nenarodil. Určité typy povah a osobností k tomu mohou mít předpoklady, ale všichni ostatní se to mohou naučit. A to je na umění vyjednávat to nejlepší. Může se ho naučit každý a příležitosti vyjednávat na nás vyskakují v podstatě každý den. Až se příště do snahy prosadit své zájmy a donutit protistranu ke kompromisu pustíte, nezapomínejte na následující pětici doporučení:

1) Nebojte se požádat o slevu

Skvělí vyjednavači umějí bez problémů a komfortně požádat - o více, o méně, o slevu, vlastně o cokoli, co by se jim zrovna hodilo. Jsou lidé, kteří se při žádání o slevu necítí dobře. Nechtějí být považování za šetřílky nebo chamtivce. Ale pamatujte, že to jsou vaše peníze a vy jste zákazník. Když ani nezkusíte požádat o to, co chcete, tak to zcela určitě nedostanete. Když to zkusíte, je tady alespoň šance.

Jestliže si chcete objednat dovolenou a stránky cestovní kanceláře nefungují, takže to s nimi musíte řešit přes telefon, zeptejte se, zda vám nemohou dát slevu. Pokud vám v restauraci donesou dvakrát špatné jídlo, zjistěte, co pro vás mohou udělat jako kompenzaci. Když vám zlobí připojení k internetu, kontaktujte svého poskytovatele a požádejte ho o slevu. Zeptat se můžete na členské slevy nebo klubové výhody. Slušná žádost o slevu nebo o něco navíc není něčím špatným.

Naučte se ve svém každodenním životě žádat o více. Mělo by to pro vás být komfortní a pohodlné. Čím příjemnější to pro vás bude, tím snáze následně podobné dotazy aplikujete v práci nebo byznysu.

2) Promluvte si s manažerem

Člověk s dobrou vyjednávací schopností umí přirozeně a sebevědomě mluvit i s někým, kdo má vyšší postavení. Můžete mít na srdci chválu i kritiku, na tom nezáleží. Požádejte o rozhovor s manažerem a sdělte mu svou pozitivní nebo negativní zkušenost. Může to být váš ošetřující lékař, majitel kadeřnického salónu, manažer restaurace či obchodu nebo majitel posilovny, kterou navštěvujete.

Když se naučíte bez stresu a komfortně mluvit s lidmi ve vedoucím postavení a u moci, bude to pro vás pak snazší v práci. Ať už půjde o rozhovor zaměstnance se šéfem nebo majitele s investorem, jistota při vyjednávání se vám bude hodit.

3) Říkejte „Ne“

Úspěšný vyjednavač zná své priority a řídí se jimi. K tomu patří umění říci "ne". Jsou situace, kdy je potřeba říkat "ne". Například telefonický průzkum, na který zrovna nemáte čas, podomní prodejci nebo třeba i kamarád, který pořádá párty v době, kdy máte v plánu návštěvu vaší rodiny.

Umět vyjádřit nesouhlas patří k základní dovednost například při vyjednání optimální výplaty. Zaměstnanec si může díky znalosti své hodnoty a umění říci "ne" vyjednat vyšší plat či zkrácenou pracovní dobu. Naopak zaměstnavatel dokáže říci "ne" na přehnané požadavky zaměstnanců, ale i na nabídky obchodních partnerů, které jsou pro jeho byznys nevýhodné.

Líbí se mi vyjádření, které říká, že pokud lidem říkáte "ne", učíte je, jak s vámi mají zacházet.

4) Sportujte

Při vyjednávání je dobré mít v záloze plán B. Ačkoli je sebevědomé mít jen plán A, bez záložního postupu se z hrdinství rychle může stát trapas. Nikdy nevíte, jaké okolnosti vás při vyjednávání potkají.

Pokud není vaším oblíbeným sportem zrovna běh, tak při něm pravděpodobně musíte spolupracovat s druhými (i když i běhání ve dvou má něco do sebe). Musíte mít na paměti různé způsoby a postupy, jak dosáhnout svého cíle. Pokud budete hrát například hokej, musíte se přizpůsobit reakcím soupeře. Můžete chtít poslat do úniku spoluhráče křížnou přihrávkou na modrou čáru, ale pokud přesně v té cestě stojí protihráč, nebude to moudré řešení a váš plán se stane neúčinným. Dobrý hráč ale bude mít v záloze další plán. Například průchod okolo mantinelu. Ten ale musíte provést rychle.

Sport vás naučí rychle se rozhodovat a umět přejít v případě potřeby svižně od hlavního plánu k druhé nejlepší možnosti. Naučí vás přemýšlet o alternativách a bez zaváhání mezi nimi měnit. I na pracovišti nemusí vše jít podle plánu. To ale neznamená, že svého cíle nemůžete dosáhnout záložním plánem.

5) Cestujte

Neznámé situace dobrého vyjednavače nezaskočí. Poradí si a dokonce se při řešení nezvyklých situací cítí dobře. Cestujte... ideálně nejen po své zemi, kde se jednoduše dorozumíte, ale po celém světě. Nevyužívejte poznávací zájezdy, ale cestujte a poznávejte na vlastní pěst. Tím získáte zkušenosti s jinými kulturami, v jiném prostředí, s jinými lidmi. Budete se muset přizpůsobit, řešit problémy, možná připustit kompromisy. A to vás posléze v pracovních záležitostech posune o velký kus dopředu.

Schopnost dojít k řešení, zatímco se musíte přizpůsobit mnoha dalším okolnostem, je v práci a byznysu zásadní. Umožní vám to kariérní i byznysový postup. Pro trénink schopnosti řešit problémy a dosáhnout kompromisů můžete (stejně jako u všech předchozích bodů) využít každodenní situace ve vašem okolí. Pomůže vám to být v důležitých chvílích v té nejlepší možné "vyjednávací formě" a zase se o kousek blíž posunout vaší představě úspěchu.

Doporučená četba:

  • Jak dosáhnout souhlasu (William Ury)
  • Jak překonat nesouhlas (William Ury)

#osobnirozvoj #vyjednavani #komunikace #ovlivnovani #kompromis #odvaha #sportovani #cestovani

Hodnocení: +20
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.