5 minut čtení

3 chytré důvody, proč LeBron James navzdory chudobě na střední odmítl svůj první šek na 10 milionů dolarů

Že je LeBron James talent, který se rodí jednou za generaci, bylo jasné, už když zářil na středoškolských palubovkách. Proto mu Reebok už tehdy nabídl šek na 10 milionů dolarů. I když byl mladý James na mizině, odmítl. A bylo to geniální rozhodnutí.

Dnes je basketbalovou legendou. A hvězdou byl už od samého začátku. Když #LeBronJames ještě zářil v dresu své střední St. Vincent-St. Mary High School ve městě Akron ve státě Ohio, mohl se už jako středoškolák díky svému výjimečnému talentu stát milionářem.

Mladého klučinu tehdy vychovávala jen matka (otec si odpykával trest ve vězení) a byl finančně na mizině. Sportovní značka #Reebok jej již delší dobu sledovala a rozhodla se, že by bylo dobré pojistit si Jamese jako svou tvář pro budoucí spolupráci (už v té době se šuškalo o tom, že LeBrona čeká zářná basketbalová budoucnost). Nabídla mu proto šek na 10 milionů dolarů za to, že se značkou podepíše exkluzivní smlouvu a nebude vůbec jednat se značkami #Nike a #Adidas.

Zakladatel společnosti Paul Fireman během jednání na místě šek vypsal a nabídl jej chudému středoškolákovi. Ten však s díky možnost stát se v okamžiku milionářem odmítl a smlouvu nepodepsal. Během loňského interview se svým dobrým kamarádem a byznysovým partnerem Maverickem Carterem LeBron James vysvětlil, proč tehdy nabízené miliony odmítl a co se mu honilo hlavou, když šek na astronomickou částku viděl:

"Pokud mi [je Reebok] ochoten teď hned dát šek na 10 milionů dolarů, proč by mi Nike nebo Adidas nebyli ochotni dát dopředu 20 nebo 30 milionů? Nebo to možná o těch penězích dopředu vůbec není. Možná bych měl spíš myslet na zadní kolečka... nikdy nesázej vše na jednu kartu."

Druhý den ráno po odmítnutí šeku byl James zpět doma v Akronu ve svém pokoji a stále na mizině. Už zanedlouho se ale mělo ukázat, že rozhodnutí odmítnout Reebok mu nakonec vydělá stovky milionů dolarů. Proč?

1. Svobodná volba

Byť byl James v té době obyčejný teenager, už tehdy zřejmě chápal, že volí mezi penězi a vlastnictvím své značky. Chápal, že práce přináší peníze a byznys vlastnictví. A došlo mu, že Reebok mu platí za to, aby už sám sebe a svou osobní značku de facto vlastnit nemohl. Kdyby se James tehdy značce upsal, zavřel by si jakožto vycházející hvězda dveře, o kterých možná ještě ani netušil, že existují.

Místo toho nakonec vytvořil vlastní byznys, vlastní značku a vytvořil si v branži kontakty a vztahy, které z něj udělaly někoho, kdo s podobnými značkami jedná jako rovný s rovným, nikoli jako kontraktem zavázaný zaměstnanec se svým zaměstnavatelem, jež ho platí. LeBron se neuchýlil ke snadné volbě... místo toho se přiklonil k chytré volbě.

2. Není vaše hodnota mnohonásobně vyšší?

Možná to bude znít zvláštně, ale i když James v té době neměl v podstatě ani vindru, přišlo mu, že když je mu takto velká značka ochotná na místě dát za jeho brand 10 milionů dolarů, musí to znamenat, že jeho skutečná hodnota je mnohem vyšší. V první řadě jim přece jde o to na jeho jméně vydělat - ideálně mnohonásobně víc, než kolik mu zaplatí.

Jde o jednu ze základních vyjednávacích pouček. Pokud vám zčistajasna někdo nabízí velkou sumu peněz, myslete na to, že se nesnaží být přehnaně štědrý, ale předpokládá, že v budoucnu vydělá mnohonásobek nabízených peněz. Jakmile odmítnete, je váš úkol jasný - získat tyto peníze (a ještě mnohem víc) vlastní cestou. Zrovna jste se totiž velmi příhodně dozvěděli, jaká je vaše skutečná cena.

3. Vše je o partnerství

Jednou z nejzajímavějších lekcí z celého rozhovoru je tato:

"Myslím si, že když jsme začali na nabídky reklamních spoluprací nahlížet jako na partnerství, došlo mi: 'Moment, nejsme tady jenom od toho, abychom v ruce drželi váš produkt, nebo abychom jen mluvili o vašem produktu. Jsme tady, abychom spolupracovali'... a jak jsme se stávali zkušenějšími, uvědomil jsem si: 'Neexistuje přece žádný důvod, proč bychom nemohli začít náš vlastní byznys.'"

Rozhodl se James tehdy na střední správně? Místo Reeboku nakonec v 18 navázal spolupráci se značkou Nike, která mu dnes platí zhruba 20 milionů dolarů ročně za spolupráci a ve formě licenčních plateb za jeho vlastní řadu sportovní obuvi. Zároveň má partnerské dohody s celou řadou dalších věhlasných značek jako McDonalds, Microsoft, State Farm, Beats by Dre, Coca-Cola či Dunkin-Donuts. Výsledek? Jmění LeBrona Jamese je dnes odhadováno na 440-480 milionů dolarů.

#podnikani #partnerstvi #vyjednavani #znacka #prodej #sport 

Hodnocení: +47
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.