5 minut čtení

Dvacetiletý kluk vymyslel v pokoji u rodičů, jak na prázdné webové stránce vydělat milion dolarů

Stále si lámete hlavu se svým budoucím milionovým nápadem? Studujete knihy, vzděláváte se, konzultujete všemožné byznys plány? Možná byste se měli vrátit úplně na začátek a přestat věci komplikovat. Jako Alex Tew.

Alex #Tew se snažil byznysově prorazit už jako malý. Nejdříve v 8 letech prodával na škole ručně malované komiksy po pěti dolarech za kus. Aby prodejům trochu pomohl, dával k tomu čokoládovou tyčinku zdarma, což v konečném součtu snížilo jeho marži na absolutní minumum.

V pubertě založil první internetové fórum pro beatboxery. A ačkoli se projektu HumanBeatbox.com relativně dařilo, po pár letech ho za pár stovek dolarů prodal svému kamarádovi, aby se mohl pustit do něčeho zajímavějšího. Jenže dlouho nemohl přijít na to, co by to přesně mělo být…

Milionový nápad

Bylo to na konci srpna roku 2005, když tehdy dvacetiletý Alex ležel na posteli ve svém pokoji v domě rodičů ve městě Wilshire v Anglii. Chystal se na studium na univerzitě v Nottinghamu a přemýšlel, jak vůbec zaplatí školné, když na účtu má posledních pár desítek dolarů. Připadal si zlomený a chudý.

To bylo v době, kdy Facebook teprve opatrně opouštěl brány Harvardu, Twitter ještě neexistoval ani jako skica v diáři Jacka Dorseyho a LinkedIn spamoval jako o život, aby získal prvních pár tisícovek uživatelů. Přesto už bylo mladému Alexovi jasné, že s chytrým nápadem by na internetu mohl rychle zbohatnout.

Ležel na posteli a hlavou se mu honil jeden nápad za druhým. Až se nakonec po pár hodinách zjevil nápad, který konečně vypadal reálně. Sice bláznivě, ale zároveň reálně. Pokud udělá všechno jak je třeba a bude mu přát štěstí, mohlo by se to podařit.

Pixely na prodej

Nápad to byl vskutku jednoduchý. Alex se rozhodl, že vytvoří obyčejnou webovou stránku o rozměrech 1000×1000 pixelů, tedy celkem jeden milion pixelů. A tyto pixely bude prodávat po dolaru za kus. Jednodušší už by to být nemohlo, že? Jenže jak přesvědčit firmy a majitele webů, aby si na této stránce kupovali reklamní prostor? I to Alex dobře promyslel.

Investoval tedy 50 dolarů do domény a hostingu a během dvou dnů měl projekt připravený. Jako první se vydal mezi své přátelé a rodinné příslušníky. Bylo mezi nimi naštěstí několik majitelů webových stránek a tak je Alex po krátkém přemlouvání přesvědčil, aby si koupili inzerci dohromady za 4700 dolarů.

Tyto první vydělané peníze následně použil na zaplacení PR agentury, která se začala starat o celostátní propagaci projektu. A světe div se, Alex byl se svým milionovým nápadem během chvilky na stránkách BBC a Guardianu.

„Ten den stránka vydělala 3 tisíce dolarů. Říkal jsem si ´sakra, tohle jsem fakt vytvořil z ničeho?´ Připadal jsem si jak při hraní Monopoly,“ popsal nečekaný úspěch později Alex.

Do konce září na web chodilo přes 65 tisíc návštěvníků denně a mladý podnikatel prodal reklamy za více než 250 tisíc dolarů. Do konce října už byla prodána rovná polovina plochy v hodnotě půl milionu dolarů.

Když po novém roce zbývalo posledních 1000 pixelů na prodej, Alex se rozhodl uspořádat aukci na portálu eBay. Vítěz nakonec zaplatil rovných 38.100 dolarů a celková částka, kterou stránka vydělala, se tak vyšplhala na neuvěřitelných 1.037.100 dolarů.

„Během 4 měsíců se z chudého studenta bydlícího u rodičů stal milionář. Bylo to prostě ´Jak-Rychle-Vydělat schéma´, které opravdu fungovalo,“ komentoval Alex.

The Million Dollar Homepage

Keep Calm and make a unicorn

Po odečtení daní si Alex z tohoto bláznivého byznysu odnesl solidních 700 tisíc dolarů a mohl se konečně odstěhovat od rodičů. Také odešel z univerzity, kvůli které to všechno vlastně začalo.

Několik dalších let se snažil rozjíždět projekty na podobném principu, jako jeho doposud životní projekt, ale i přes dílčí úspěchy už se mu na Million Dollar Homepage nepodařilo nikdy navázat. Došlo to dokonce tak daleko, že svůj tehdejší úspěch začal brát spíše jako prokletí a propadl do depresí.

Celý příběh má však šťastný konec. Když byl totiž v oněch stavech deprese a smutku, začal přemýšlet nad projektem, který by jemu a nepochybně mnoha dalším lidem pomohl takové stavy překonávat. A padly mu do okna mobilní aplikace.

A tak v roce 2012 spatřila světlo světa aplikace Calm, která se zaměřuje na řízené meditace a relaxační cviky. Alex se svým společníkem se naprosto přesně trefili do potřeb moderní společnosti a aplikace se velmi rychle stala hitem. A daří se jí také obchodně, minimálně tedy z pohledu investic. Jak uvádí jeden z letošních tweetů od Alexe, podařilo se dokončit další kolo investic při valuaci 1 miliardy dolarů.

Z kluka, který byl všem známý jako „ten, co vytvořil milionovou homepage“ se tak rázem stal „kluk, který vytvořil jednorožce“.

#podnikani #inspirace #napad #pribeh #tipy #triky #marketing #pr

Hodnocení: +182
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Nevím, jestli už si toho někdo všiml, ale zhruba uprostřed pravé poloviny stránky je malá česká vlajka :smiley:
    +5
    • A odkaz vede sem: https://www.savespacefurniture.com/ :D
      +1
  • Zajímavé, co dokáže PR agentura :-)
    +2
  • Že tenhle člověk stojí za appkou Calm je pro mě úplně nová informace. Skvělý!
    +1
  • Díky za připomenutí Million Dollar Homepage. Znal jsem, ale rád jsem si o tom přečetl znovu a v širším kontextu :-)
    +1
  • Hohooo, legendární Million Dollar Homapage. Z dnešního pohledu furt neuvěřitelné. A je supr, že to neskončilo jako rich úlet kluka na univerzitě. Appku Calm znám (byť nepoužívám).

    0
  • Neskutečné :D
    0
  • Budu nad tím přemýšlet :D
    0