4 minuty čtení

100 Američanů nejodpovědnějších za klimatickou změnu? Buffett je 4. i před americkou vládou

Uspět v podnikání a vydělat miliardy už brzy pravděpodobně nebude stačit pro to, aby vás lidé uznávali a respektovali. Veřejnost i konkurence bude velmi pečlivě sledovat, jak se váš byznys chová k životnímu prostředí a zda jej příliš neznečišťuje.

Faktem je, že na otázku: "Kdo dneska nejvíc znečišťuje planetu?" vám většina lidí dokáže říct jen "Čína a Spojené státy". Lidé s všeobecným přehledem možná řeknou ještě nějaké ropné společnosti či mezinárodní dopravce využívající letadla a nákladní lodě. Málokdo si však dokáže při představě největších znečišťovatelů životního prostředí vybavit nějaké konkrétní tváře.

Ve Spojených státech se nyní iniciativa Climate Culprits (doslova přeloženo "Klimatičtí pachatelé") za pomoci seznamu, který vytvořil Political Economy Research Institute, jež spadá pod University of Massachusetts Amherst, pokusila dosadit k největším viníkům klimatických změn tváře.

Říká vám něco jméno Curtis Morgan? Nebo Vistra Energy, což je společnost, kterou Morgan jako CEO vede? Mně také ne. Nejde totiž o známou osobnost ani společnost. Možná vás tak překvapí, že právě Curtis Morgan žebříček 100 amerických osob, které nesou největší odpovědnost za klimatickou změnu, vede. Jeho společnost totiž v roce 2017 do ovzduší vypustila více než 153 tun CO2, což představuje 2,2 % veškerých skleníkových plynů, které v tomto roce z USA vzešly.

Data pro Climate Culprits byla získána z veřejných zdrojů již zmíněného institutu University of Massachusetts a nutno podotknout, že jde o kvalitní přehled.

 

Každou jednotlivou společnost si totiž můžete rozkliknout, načež se objeví nová tabulka, ve které jsou rozepsány i jednotlivé provozy dané společnosti včetně jejich emisí.

 

Tvůrci projektu, kteří nezveřejnili svou totožnost, z těchto dat vytvořili kartičky připomínající ty se sportovci. V tomto případě ale chtějí místo slavných atletů a jejich sportovních výsledků propagovat osoby, jež řídí velké americké znečišťovatele a uhlíkovou stopu, za niž nesou odpovědnost.

"Velká část veřejné debaty o klimatické změně ji bere jako něco, za co jsme všichni odpovědní stejnou měrou - je to naše vina, že používáme špatné žárovky a jíme špatné burgery," říká člen anonymního týmu, který projekt z veřejně dostupných dat vytvořil.

Individuální chování má samozřejmě také ve větším měřítku velký dopad, ale tým za projektem Climate Culprits chtěl upozornit především na to, že někteří lidé mají v otázce vlivu na životní prostředí nesrovnatelně větší moc. "Někteří lidé dělají zcela zásadní rozhodnutí - doslova o životě a smrti - a společnost by měla vědět, kdo tito lidé jsou a měla by mít možnost se jich ptát a hodnotit jejich rozhodnutí," zní jeden z argumentů vzniku celého projektu. Ten jako svou hlavní premisu mimo jiné cituje tvrzení, že za 71 % globálních emisí nese zodpovědnost jen 100 společností.

V seznamu se poměrně vysoko umístil Donald #Trump, jelikož sama americká vláda patří v USA k jednomu z největších znečišťovatelů. A už na 4. příčce je CEO #Berkshire Hathaway Warren #Buffett. Spousta dalších jmen je ale o poznání méně známá. "Tito lidé jsou v podstatě neznámí. Přitom konají více než vědomá rozhodnutí, jejichž následky se dotýkají nás všech. Z naší perspektivy by to tak mělo být obráceně a měli by je naopak znát všichni," dodal člen týmu.

Každá ze stovky osob má svou kartičku

 

Seznam je to za mě vcelku zajímavý, ale určitě bych nesouhlasil s nějakým honem na osobnosti, které jej tvoří. Už jen proto, že vznikl na základě dat z roku 2017 a například společnost Xcel Energy, která je na seznamu osmá, se letos na jaře zavázala, že do roku 2050 bude její uhlíková stopa nulová. A není jediná, letos se s podobnými sliby ze strany korporací nejen díky fenoménu Greta roztrhl pytel. Plus je dobré mít na mysli skutečnost, že emise fosilních paliv Číny jsou oproti USA více než dvojnásobné. A taky že bez těchto emisí bychom na svůj současný životní styl mohli zapomenout.

#aktuality #ekologie #zivotniprostredi #usa #znecisteni #klimatickazmena

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Etika roste na hodnotě a je to jedině dobře!
    +3
  • Tenhle projekt mi je sympatický, určitě je fajn mít takový přehled. Ale na druhou stranu, jak bylo zmíněno v článku, také úplně nesouhlasím s nějakými hony na tyto osobnosti. Věci bývají často složitější, než může tabulka na první pohled ukázat :)
    +2