4 minuty čtení

Ranní zprávy 12.11.2019: Největší den pro online nakupování, optimistický Boeing a nová Octavia

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno, #Alibaba včera světu ukázala, že nějaký Black Friday nebo Cyber Monday vlastně žádným pořádným nákupním svátkem není. Lidé skrz ni v rámci akce Singles Day za 24 hodin utratili tolik, kolik utratí na Amazonu za dva měsíce. Nešlo ani zdaleka jen o nějaký akční prodej, ale spíš o plnohodnotnou show plnou celebrit, jejímž hlavním cílem bylo donutit zákazníky utrácet. Inspiruje se #Alza nebo #Mall? :). Podrobnosti o nové generaci modelu #Octavia najdete jen v plnohodnotné verzi newsletteru, která chodí na mail uživatelům. Mějte úspěšný den!

-----

Partnerem newsletteru je Zonky a jejich nová investiční služba Rentiér, díky které už nemusíte spořit, ale rovnou vydělávat. Chci vědět víc!

-----

Slova dne

„Iger zřejmě vidí, že večeře u filmu je dnes ekvivalentem Netflixu a Uber Eats. #Disney je proto plně rozhodnut udělat ze streamování v budoucnu jádro své společnosti.“ - Jeffrey Cole, ředitel centra pro digitální budoucnost při univerzitě USC Annenberg

Dnešním dnem startuje v USA a vybraných zemí (nikoli v ČR) streamovací služba Disney+, která je dle některých komentátorů i vzhledem k velké konkurenci (#HBO, #Amazon, #Netflixnejvětším kariérním riskem výkonného ředitele Disney Boba Igera.

-----

Číslo dne

$38.400.000.000

Svět má za sebou největší den v historii e-komerce. Letošní #SinglesDay v režii Alibaby způsobil nákupní šílenství, na jehož konci byly nákupy za rekordních 38,4 miliardy dolarů (887 miliard Kč). Meziročně zákazníci z celého světa v čínském e-shopu utratili o 26 % víc.

-----

Vítěz a poražený

Boeing +4.55 % (366.96 USD)

Společnost #Boeing v pondělí oznámila, že dodávky modelů #737MAX by dle jejich odhadů měly být obnoveny ještě letos v prosinci. V lednu 2020 by pak letouny dle výrobce měly zamířit zpět do vzduchu.

Dropbox -4.72 % (18.86 USD)

#Dropbox je našim poraženým druhý den v řadě. Byť společnosti roste počet uživatelů a příjmy, nedokáže vydělávat. Svůj podíl na nedůvěře investorů může mít i aféra #WeWork, kde nakonec sehrály ztráty na první pohled působivě rostoucí společností hlavní roli.

-----

Burza

Byť hlavní indexy #WallStreet na úvod týdne opět uzavřely okolo nuly, během dne byla situace horší. #Dow díky Boeingu uzavřel na novém rekordu. Investory znepokojila eskalace násilí v Hongkongu, kde byl jeden z protestující zastřelen policistou. 

Pro více informací sledujte Investujeme.czFXstreet.cz či analytika Štěpána Křečka.

-----

Bleskově

#Kofola letos zatím meziročně navýšila tržby o 3,6 % na 4,89 miliardy Kč. Daří se jí zejména v Chorvatsku (růst tržeb v Q3 o 9,7 %), stabilní růst však vykazuje i ČeskoSlovensko (meziroční růst tržeb v Q3 o 1,9 %). EBITDA v Q3 vzrostl o 9,3 %.

▶ Britská #ekonomika začíná doplácet na chaos okolo stále odkládaného brexitu. V Q3 sice oproti Q2 vzrostla o 0,3 %, ale meziročně zpomalila o 1,3 %, což je dle britského statistického úřadu nejpomalejší růst od roku 2010. #brexit

#Instagram na začátku tohoto týdne zahájil testování odstranění lajků ze své platformy vůbec poprvé na svém domácím americkém trhu. Po testech v Australii, Kanadě či Irsku nyní o lajky přijde i první část amerických uživatelů, jejichž přesný počet není znám.

Jaderná elektrárna #Temelin odstavila z provozu svůj první blok. Může za to chvění parní turbíny, které bylo zaznamenáno o víkendu. Reaktor nyní běží na 30 % a společnost #CEZ již v tiskové zprávě oznámila, že nehrozí žádné narušení bezpečnosti.

#SpaceX na úvod týdne vyslalo do vesmíru dalších 60 satelitů, které posílí snahu společnosti vytvořit internetovou síť pojmenovanou #Starlink. Musk by rád na oběžnou dráhu dostal 30,000 těchto satelitů, zatím má povolení na lehce přes 10,000.

Pro více zpráv ze světa byznysu sledujte účty IHNED.czE15.cz či Euro.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.