7 minut čtení

5 zbytečných chyb, které mileniálové při zacházení s penězi dělají nejčastěji

Generace přichází a odchází. Požadavky na podnikatele i zaměstnané se postupně mění a průprava pro běžný život se také časem vyvíjí. Výsledkem je těchto 5 chyb, kterých se mileniálové často dopouštějí při nakládání s penězi.

Níže uvedené chyby nemají působit jako dogma, kterých se automaticky každý mileniál musí dopouštět. Text má být spíše přehledem nejčastějších prohřešků a nedokonalostí, které se u této mladé generace vyskytují v souvislosti s nakládáním s penězi, ať už přímo, nebo nepřímo.

1. Nemají finanční rezervu a fond „deštivého dne“

Běžnými a velmi častými cíli mladých lidí (toto označení budu v následujícím textu používat ve stejném významu jako označení mileniálové) je například absolvování vysoké školy a po ní, v lepším případě, nákup bydlení. V horším případě to může být i jen prosté „užívat si“. A to je první častou chybu. I když někteří mají ušlechtilé cíle, jako založení rodiny, cestování nebo stavbu domu, zapomínají na dvě finanční rezervy.

Důležité je poznamenat, že jde o dvě rezervy, ne jednu. První je obyčejná finanční rezerva pro případ, že ztratí zaměstnání nebo dlouhodobě onemocní. Zkrátka situace, které naruší běžný příjem a mohou být rizikové pro financování hypotéky, nájem, nákup potravin, pojištění a další běžné výdaje domácnosti. Druhá rezerva je „fond deštivého dne“. Jde o finance, které je možné využít pro neočekávané nadstandardní výdaje. Situace, které nelze předvídat, ale čas od času nastávají. Může jít o opravu auta, nutný nákup nové pračky nebo chladničky a podobně.

Finanční rezerva by měla být v takové výši, aby pokryla tři až šest měsíců běžných životních nákladů domácnosti. Fond „deštivého dne“ je velmi individuální, protože závisí na tom, co takový člověk vlastní a jaký život vede. Když nebude mít vlastní auto a bude bydlet v nájmu, kde je vybavení součástí bytu, pak takový fond může být reálně velmi malý. Člověk, který naopak má mnoho hmotného majetku, musí mít tento fond logicky podstatně větší.

Možná vás teď napadá, jak si takový fond vytvořit, když se výdaje rovnají příjmům, anebo je dokonce převyšují. A to už jsme u druhé časté chyby.

2. Jejich výdaje vynulují všechny příjmy

Znáte pojem „inflace životního stylu“? Jde o zvyšování výdajů a životního stylu s rostoucími příjmy. Ono na tom není nic špatného, ale musí to mít své meze. Stěhovat se do většího bytu jen proto, že jste dostali přidáno, anebo se vám podařilo navázat nové obchodní partnerství, není to pravé. Stejně tak plánovat drahou dovolenou jen proto, že jste dostali prémie, není ideální postup.

Samozřejmě to neznamená držet se zkrátka a nic si nikdy za odměnu nedopřát, ale část prémií by bylo lepší použít například na splacení dluhu a až druhou část utratit za dovolenou. Nebo v případě navýšení platu přepočítat nejdříve rodinné příjmy a výdaje a až pak zvažovat teoretické stěhování do většího.

I malé uskromnění může v situacích, kdy se váš příjem zvýší, hodně pomoci v ušetření většího množství peněz, které je pak možné utratit za důležitější věci, anebo si z nich udělat finanční rezervy zmíněné v prvním bodě. Odpustit si jedno jídlo v restauraci není tak hrozné, ale v konečném důsledku může být rozdílem mezi existující a neexistující finanční rezervou.

3. Neinvestují do svého zdraví

Na zdůraznění tohoto bodu si propůjčím vyjádření Warrena Buffetta, které by se volně nechalo přeložit jako:

„Na zbytek života máš jen jednu mysl a jedno tělo.“

Sice úplně jasná a jednoduchá myšlenka, ale také hodně hluboká. A když k ní přidáme ještě její pokračování, které zní: „Pokud se o ně (tělo a mysl) nestaráte, když jste mladí, je to jako nechat auto rezivět venku na dešti a krupobití.“

Využijte preventivní prohlídky u lékařů, jezte zdravě a pravidelně cvičte. Ušetříte si tak v budoucnu mnoho výdajů a komplikací. Investovat můžete do vitamínů a doplňků stravy, případně do kvalitního trenéra, který vám pomůže a poradí v začátcích cvičení. Pravidelné návštěvy wellness vám pomohou získat silnější imunitu, díky které tak často neonemocníte a budete se moci více věnovat své práci a rodině.

4. Nešetří na důchod

Spoléháte na státní důchod? Rád bych zůstal politicky neutrální, takže se nebudu vyjadřovat k tomu, zda je toto spolehnutí naivní, nebo ne. V každém případě se asi shodneme na tom, že je dobré si ukládat a šetřit peníze na důchod. A důchodem nutně nemusí být živoření v devadesáti letech. Může jít o dobu, kdy už nemusíte pracovat, protože jste finančně zabezpečení.

Čím dříve začnete šetřit na důchod, tím méně stačí dávat stranou. Čekat na založení firmy, na vydělání prvního milionu nebo první miliardy, je chyba, protože stále budete chtít více a nebude se vám chtít dávat část peněz stranou. Naučit se to ale můžete už teď, ať už vyděláváte hodně, nebo málo. Stačí, když si pravidelně budete z příjmu odkládat nějaké procento, které si stanovíte, stranou.

5. Šetří na důchod

Ano, nadpis říká pravý opak předchozího bodu. Ten vybízel k šetření na důchod, ale jen obecně. Informoval, že je nutné mít peníze bokem na dobu, kdy nebudete pracovat a mít příjem. Ale v tu chvíli hodně lidí začne ukládat peníze na běžném účtu nebo je hromadit v hotovosti a to je také chyba. Šetřit na důchod v hotovosti nebo na účtu je špatně. Proč?

Ze dvou důvodů. Mít větší sumu na účtu či v hotovosti mnoho lidí svede k tomu je utratit. Nemají zkrátka dostatečnou sebekázeň, aby peníze nechali ležet a neutratili je. Ještě větším důvodem, proč je to chyba, je inflace. Takže šetřit, nebo ne? Ano, ale chytře. Šetřit na důchod totiž může znamenat i ukládání peněz do akcií.

Podle průzkumu, který proběhl v Americe v loňském a předloňském roce, uvedlo pouze 37 % mladých, že vlastní nějaké akcie. U lidí ve věku nad 35 let to už bylo 61 % dotázaných. Z toho je vidět, že starší generace se nakonec k akciím uchýlí. Nečekejte na později, poraďte se s někým zkušeným a šetřete chytře už teď.

Tip: Pokud to již neděláte, veďte si alespoň 3 měsíce podrobné přehledy, kolik a za co utrácíte a jaké máte příjmy. Možná zjistíte překvapivé věci.

#milenialove #finance #chyby #penize #investice #duchod #rezerva #akcie #financnigramotnost

Hodnocení: +92
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.