5 minut čtení

Může změna zaměření přinést vašemu byznysu úspěch jako těmto známým společnostem?

Když se původně těžařská společnost dostane k výrobě kancelářských potřeb, je to celkem zajímavá změna. A takových se událo více. Změna zaměření, i když velmi razantní, může znamenat větší zisk. Když si to trh žádá, není třeba se změně bránit.

Původně z toho měl být nový seriál. Sice ne o tolika dílech jako má nekonečná Ulice, ale o 3 až 4 dílech určitě ano. V každém dílu jedna společnost a popis, jak došlo ke změně jejich oboru podnikání. Ale lepší než číst dlouhý článek o jedné společnosti, která vás možná tolik nezajímá, bude udělat jen výtah toho nejzajímavějšího z každého plánovaného dílu a o každé společnosti se zmínit jen v pár větách nebo odstavcích.

Jistě dobře znáte motivační a prodejní texty jako „tradiční výroba“, „společnost s dlouhou tradicí“ a podobné. Jsou firmy, které si na tom zakládají a hodně se tím chlubí. V každé druhé větě slyšíme něco o tradici. Ale pak jsou tu společnosti, které zcela kompletně změnili svůj obor, a pomohlo jim to.

Důvodů pro změnu oboru může být mnoho, ale to není předmětem tohoto článku. Chceme si na názorných příkladech ukázat, že změna není špatná.

3M – z dolů do kanceláří

Jak málokdo ví, název společnosti 3M znamená Minnesota Mining and Manufacturing Company a jak už tento název napovídá, původně šlo o těžařskou společnost. Zakladatelé se chtěli zaměřit na těžbu nerostu korund a ten dále prodávat pro výrobu brusných kotoučů. Jenže korund přestal být tak lukrativním a tak společnost postupně od roku 1925 začala vyrábět například lepicí pásky. Nutno podotknout, že založena byla už v roce 1902, takže tato změna přišla až po 23 letech fungování společnosti. Po lepicích páskách přišly další kancelářské potřeby a pomůcky, které dnes najdeme doslova po celém světě.

Old Spice – od žen k mužům

Nemusíte mít televizi, abyste si při vyslovení názvu Old Spice vybavili svalnatého muže, který používá tyto produkty a je díky nim „úplně úžasný“. Nejde ani tak o úroveň těchto reklam, ale o fakt, že firma takovými reklamami vnutila lidem představu, že se jedná především o produkty pro muže. A také to tak je. V dnešní době se Old Spice zaměřuje především na antiperspiranty pro muže. První produkt, který ale společnost představila, se jmenoval Early American Old Spice for women. A celá společnost se ve svých začátcích zaměřovala pouze na ženy. Jak se později ukázalo, přeorientování na pány přineslo velký úspěch.

National Geographic – od vědeckých publikací k fotografiím

Zde změna nebyla tak razantní, ale přesto se zaměření podstatně změnilo. Dnes si každý vybaví časopis plný úchvatných velkých obrázků a zajímavostí z přírody. Kořeny National Geographic sahají až do roku 1888, kdy vznikla společnost, jež tvořili právníci, vědci, ekonomové, geografové a učitelé. Ti publikovali velmi obsáhlé vědecké publikace určené pro úzký kruh čtenářů.

BMW – přes letadla k autům

Vozy značky BMW zná dnes každý. Společnost vznikla v roce 1916. A víte, co bylo jejím zaměřením? Nápověda: jejich stroje se účastnily 1. světové války a auta to nejsou. Společnost Bavarian Motor Works totiž vyráběla letadla. Po konci války se zaměření změnilo na automobily a motocykly. Postupně se BMW stalo jedním z největších výrobců aut na světě. Dnes už jako Bayerische Motoren Werke AG. Nicméně světoznámý symbol této značky stále připomíná znak výrobce leteckých motorů.

Cosmopolitan – od receptů k bulváru

Historie The Cosmopolitan Magazine začala v roce 1886. V té době šlo o módní časopis, který mimo jiné publikoval recepty nebo tipy na domácí dekorace. Už za dva roky přišel krach a s novým majitelem zaměření na beletrii a knižní recenze. Další změna majitele přišla za pouhý rok a zaměření se opět měnilo. Tentokrát na cestovní eseje a povídky. Popularita byla ale bídná a to až do roku 1965, kdy přišla razantní změna do podoby, která je známá dnes, tedy do bulváru a sexuálních tipů pro ženy.

 

Nebojte se jít vpřed. Změna zaměření může být v mnoha situacích prospěšným progresem a impulzem. Pochopitelně to neznamená, že mají všichni čtenáři teď změnit zaměření svého byznysu. Spíše z toho má plynout informace, že na změně, která není unáhlená, respektive je důkladně promyšlená, není nic špatného.

#3M #BMW #Oldspice #cosmopolitan #nationalgeographic #zmena #byznys #uspech

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.