3 minuty čtení

Miliardy létají vzduchem. Německo má nový byznys. Dostane se i k nám?

Naši západní sousedé mají nový miliardový byznys. Rozhodnutí o ukončení provozu všech jaderných reaktorů do roku 2022 udělalo z Německa doslova šrotiště jaderných technologií a otevřelo příležitost pro nový byznys.

Aktuálně se v Německu rozebírá 22 reaktorů a na řadu přijde ještě dalších 7 bloků, jež jsou zatím stále v provozu. Jedná se o projekt, který bude trvat desítky let a vyžádá si miliardy eur, nicméně zkušenosti nasbírané během likvidace domácích elektráren se záhy mohou stát velmi cenným artiklem.

Německý deník Süddeutsche Zeitung napsal, že „V Německu probíhá nejsložitější a nejdražší šrotovací program v poválečných dějinách. Přitom to je pouze začátek konce.“ 

Tiskový mluvčí společnosti RWE k demolicím řekl: „Naším cílem je, abychom byli s tématem likvidace jaderných bloků do roku 2035 hotovi.“ Z časového odhadu je patrná časová náročnost celého projektu. Před samotnou demolicí hrubé stavby elektrárny totiž musí proběhnout dlouholetá příprava, během které se elektrárna zbaví radioaktivního materiálů a vnitřního zařízení i stavebních materiálů, které jsou kontaminované. Toto období podle RWE trvá asi 15 let a až pak je možné se pustit do samotné demolice stavby.

Aby miliardové náklady nepadly na zmar, chce Německo své zkušenosti poskytnout i dalším zemím. Kvůli tomu se v Berlíně konala konference, jejímž hlavním tématem byla právě likvidace jaderných zařízení. Zúčastnili se ji experti z 20 zemí.

Německá ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová zdůraznila, že „bezpečnost jaderných elektráren musí být zaručena do posledního dne jejich provozu. Provozovatelé elektráren musí zajistit nejvyšší možné bezpečnostní standardy také po vyřazení z provozu a demontáži.“

I přes to, že Německo už od 70. let zlikvidovalo celkem 31 reaktorů a jako první země na světě dokázalo jadernou elektrárnu přeměnit zpět na „zelenou louku“, se ekologická organizace Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland obává, že by se kontaminovaný odpad mohl dostat na normální skládku. Organizace dokonce soudně napadla likvidaci elektrárny v Hesensku, což nyní pochopitelně přispívá k prodlužování celého procesu demolice.

Nejvíce mediálně propíranou demolicí je rozebírání chladící věže elektrárny Mülheim-Kärlich, protože ta byla v provozu jen 13 měsíců a navíc před více než před 30 lety. Důvodem tak krátkého provozu byla chyba ve stavebním povolení, kvůli které byl po soudním procesu reaktor odstaven. Výstavba stála zhruba 3,6 miliardy eur. Náklady na demolici RWE odhaduje na jednu miliardu eur.

Věž rozebírá speciální demoliční stroj. Ten krouží po vrchním obvodu věže a odlamuje vždy asi 3 výškové metry betonu. Vzhledem k celkové výšce chladící věže, která je 162 metrů, je jasné, že to je proces na velmi dlouhou dobu.

Návrhy na revitalizaci věže a její využití jako lezecké stěny, garáže nebo restaurace neuspěly kvůli údajné malé nosnosti. Není čas založit demoliční společnost specializující se na ekologickou likvidaci elektráren? Pokud budou Německo následovat další státy, bude taková společnost mít dostatek práce na několik desítek let.

Elektrárna Mülheim-Kärlich a demolice její věže speciálním strojem. Foto: Profimedia.cz

#aktuality #nemecko #demolice #byznys #jadernaelektrarna #reaktor #rwe

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.