3 minuty čtení

Stinná stránka Muskovy Tesly: Hasilo ji 50 hasičů 3 dny a pořád se neví, co s ní

Výhody elektromobilů jsou asi všem známé. Přinášejí nesporný pokrok, ale s ním také jistá rizika. O stinných stránkách elektromobilů se ví, ale tolik se o nich nemluví. Nyní jeden větší problém vyplul, respektive prohořel, na povrch.

Během října tohoto roku v Rakousku havaroval řidič Tesly na cestě z Mnichova do Salcburku. Naboural autem do stromu a auto okamžitě začalo hořet. Posádka dvou projíždějících aut muži z Tesly zachránila život. Byl hospitalizován v nemocnici a bude v pořádku.

Jenže Tesla hořela dál a dál a podle velitele hasičského sboru, Bernharda Geislera byla akce mnohem složitější než u aut se spalovacími motory. Důvodem je lithium-iontová baterie složená z velkého množství článků. Při poškození jednoho z nich dojde k sérii elektrických zkratů, které neustále rozšiřují požár.

Výrobce automobilu uvádí, že k uhašení Tesly je potřeba asi 11 tisíc litrů vody. Jedna průměrná hasičská cisterna má kapacitu asi 8000 litrů vody. Další komplikací práce hasičů je fakt, že Tesla, potažmo většina elektromobilů, má baterii ve spodní části vozu.

Akce se celkem účastnilo 50 hasičů. Foto: feuerwehr.tirol

Server deníku Kronen Zeitung uvedl, že do akce bylo povoláno 50 hasičů a několik vozů. K zásahu také musel být použit speciální kontejner, který měl vůz chladit další 3 dny. Důvodem je to, že elektromobil může opět samovolně vzplanout i 3 dny po požáru. Auto tedy muselo být bagrem vloženo do tohoto kontejneru, do nějž byla následně napuštěna voda, aby vrak chladila a zamezila opětovnému vzplanutí.

Kromě komplikací se samotným hašením a kontejnerem s vodou nastává další komplikace po skončení celé akce a uplynutí 72 hodin, kdy byl vůz v kontejneru. Voda totiž musí být ekologicky zlikvidována. A stejně tak i půda z místa nehody, protože hrozí kontaminace kyselinami z baterie, které by se mohly dostat do podzemních vod.

Dalším problémem je likvidace samotného vraku auta. Každý dovozce nebo výrobce je povinen si vozidlo vzít zpět bez ohledu na jeho stav. Tesla problémy s likvidací auta outsourcuje na jinou firmu. Tato firma ale podle svého vyjádření prozatím nemá potřebné osvědčení od ministerstva.

Co bude s vrakem, se stále neví. Foto: feuerwehr.tirol

Na stránkách hasičského sboru z Kitzbühelu si můžete prohlédnout další fotografie ze zásahu..

Podle některých diskuzí je tento problém znám, ale schválně se o něm nemluví a nebude se o něm mluvit až do doby, kdy v jeho důsledku nastane nějaký opravdu velký problém. Například až nějaký elektromobil vzplane v podzemních garážích nebo ještě hůře v tunelu. Podle některých dalších diskutujících to všechno ukazuje na odlišný směr, kterým by se měl automobilový průmysl ve své honbě za ekologií ubírat, totiž na vodíková auta. Co si o tom myslíte vy?

#musk #tesla #pozar #nehoda #hasici

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Je to problém. Ale věřím, že se podaří najít schůdné řešení. On je problém hlavně v tom, že baterie s hořčíkem hoří i bez kyslíku (který si požárem sama vytváří). Takže vlastně požár nejde zadusit. Voda slouží jen k ochlazování. Správná cesta bude asi co neodolnější obal baterií, aby požár pokud možno nepronikal mimo něj a celkově možnost baterii snadno odpojit od vozidla (což už vlastně je) a vyjmout ven z vozidla. Dále snadno rozpojit jednotlivé baterie od sebe a pouze tu hořící vložit do lázně. Je to nové. Hasí se to blbě, ale nebouchne to jako plynová lahev nebo výpary benzínu. Riziko pro lidi je menší.
    +2
  • Při představě, že bude mít elektromobil za pár let mnohonásobně víc lidí, se asi hasičům ježí vlasy.
    +2
    • To asi jo. A až to zjistí ekologičtí aktivisté, tak to také bude zajímavé.
      0
  • Ne nadarmo Musk usiluje o vytvoření naprosto autonomního a "inteligentního" vozu, u kterého se bude riziko nehody limitně blížit nule.
    +2
    • Vím, že se má "blížit nule" a ne se jí rovnat, ale dokázal by takový vůz zabránit srážce se zvířetem, se spadlým stromem, opilým chodcem a podobně? A to vymýšlím takové situace, protože připouštím možnost, že by byly jen takové vozy a ne žádné jiné, které by lidskou chybu připustily, což je asi také velmi vzdálená budoucnost.
      0
    • Zvířata a lidi se asi dají vyřešit nějakým tepelným senzorem, který na základě rychlosti a směru pohybu vyhodnotí situaci, třeba i na vzdálenost vyšších desítek metrů. Ale neznám ty technologie do detailu, třeba se pletu. Zároveň neříkám, že to tak vidím já, ale Musk, který to tak "musí vidět". Takže i vidina toho, že na silnicích budou pouze takové vozy, je pro něj nutností. Holt pokrok si žádá oběti...
      0
    • Tenhle problém bude prakticky nemožné vyřešit, dokud budou na silnicích jezdit společně s autonomními vozy i lidští řidiči. Sama Tesla může být neuvěřitelně bezpečná a prakticky neschopná se nabourat, ale zabránit tomu, že ji sestřelí někdo jiný, koho auto vůbec čekat nebude, zkrátka nelze. Jediným řešením je, aby na cestách jezdili auta stejně jako vlaky po kolejích, neboli aby neřídili lidé.
      0
    • No však jasně, to je přesně to, v co musí Musk doufat
      0
  • Problémy s hašením elektroaut mohou mít i další důsledek: očekávám, že se budou zvyšovat platby hasičům, které všichni platíme s rámci svého povinného ručení, ikdyž majiteli elektroauta nejsme.
    +1