4 minuty čtení

Warren Buffett sedí na 128 miliardách dolarů, přestal utrácet a analytici nechápou, proč. Já ano

Buffettova Berkshire Hathaway v posledních 3 letech de facto zdvojnásobila svou hotovost z 60 na více než 120 miliard dolarů a neprovedla již 4 roky žádnou větší akvizici. A analytici si lámou hlavu, čím to je. Já bych tipl, že jejich chamtivostí.

Výsledková sezóna za 3. čtvrtletí letošního roku nám pomalu finišuje a jednou ze sledovaných víkendových událostí bylo zveřejnění výsledků hospodaření společnosti #BerkshireHathaway za tři měsíce do konce září. Investoři i spekulanti byli zvědaví, co #Buffett přes léto udělal s těmi 122,4 miliardami dolarů, na kterých v červnu "seděl".

Překvapení - vůbec nic, jen na hromadu dosypal dalších 6 miliard dolarů a řadu analytiků tím zmátl. Společnost oznámila zisk 3,08 dolaru na akcii (Wall Street očekávala 2,84 dolaru), lepší než očekávané příjmy ve výši 65 miliard dolarů (zisk meziročně klesl o 11 %) a taky že zpětně odkoupila akcie v hodnotě 700 milionů dolarů. A to bylo z hlavních informací více méně vše.

Proč nic nedělá? Proč Buffett nenakupuje akcie? Vždyť se burzám daří. Analytici #MorganStanley ohrnuli nos nad slabým odkupem s tím, že investoři "mohou být odrazeni takto minimálním zpětným odkupem akcií za čtvrtletí". Jejich kolegové z #UBS obavy zopakovali a netajili se svým překvapením nad tím, že "společnost nebyla v odkupu akcií agresivnější".

Zatímco akciové indexy Wall Street zrovna včera překonaly svá historická maxima a investoři s radostí z hlav pomalu vytěsňují obavy z čínsko-americké obchodní války, která by mohla směřovat ke svému konci, akcie Berkshire Hathaway letos zatím přidaly jen 7 %, což je směruje k nejslabšímu výsledku za poslední dekádu

Dá se tedy očekávat, že se analytici na Buffettovi svezou a vyčtou mu, že je i v takto skvělé době až příliš konzervativní. Třeba #Barclays označuje akcie společnosti jako "neutrální" a nedoporučuje tak sice jejich prodej, ale ani nákup.

Proč se Buffett neveze na růstové euforii a neutrácí? Možná by v tom mohlo svou roli hrát takzvané "Noemovo pravidlo" a jeho vlastní poučení z minulosti. Že nevíte, o jaké pravidlo jde? Nedivím se, o tomto Buffettově citátu se až tolik nemluví.

Ve své výroční zprávě pro akcionáře z roku 2001 se Buffett snažil vysvětlit strašný rok, který jeho společnost zrovna zažila. Berkshire už tak prožívala špatné období, které ještě prohloubily teroristické útoky z 11. září. A Buffett akcionářům vysvětlil, že při svých analýzách ve skutečnosti předpověděl většinu tržního vývoje, který 11. září předcházel a byl si vědom některých rizik, které trhům hrozily, ale neproměnil svá očekávání v činy, čímž porušil "Noemovo pravidlo". Jinými slovy, déšť přišel, jak očekával, ale on nepostavil archu.

Buffett se během své investorské kariéry proslavil schopností velmi dobře plánovat všemožné scénáře budoucího vývoje i všech možných rizik. Vždy chce mít jasný plán pro všechny myslitelné rizikové vývoje včetně toho nejhoršího možného. A pokud to jde, dopředu se dostatečně pojistit, aby jeho případné ztráty byly co nejmenší a stále více než přijatelné.

Berkshire Hathaway si peníze poctivě ukládá již od poslední krize. V roce 2009 činil volný kapitál společnosti 23 miliard dolarů. Největší růst však nastal až v posledních třech letech. Staví Buffett archu? Chystá se na příchod potopy? 

Pokud ano, není zřejmě jediným. Více než 100 miliard dolarů má v rukou aktuálně i #Apple. A stejně jako v případě Buffetta i Cook začal méně utrácet a výrazněji navyšovat volný kapitál až v posledních 3 letech (v roce 2015 měl Apple "po kapsách" zhruba 40 miliard).

Identický vývoj lze sledovat třeba i u Amazonu, který za poslední 3 roky zvýšil svou hotovost z 15 na aktuálních 43 miliard dolarů.

Náhoda? Nemyslím si. Každý finančně zběhlejší člověk ostatně ví, že není lepší příležitosti pro nákup, než v období krize. A přesně v takové době chcete mít na účtě co nejvíc volného kapitálu.

#investovani

Hodnocení: +19
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Show se blíží! :))
    +6
    • Já doufám, že zůstanu mezi diváky, nikoli že budu v nějakém negativním směru v této "show" účinkovat :D
      +3
    • Lístky do první řady budou určitě jako vždy distribuovány nedobrovolně :D
      0
  • Tak ono do Buffetta se naveze každej trouba. Už několikrát se říkalo že Buffett je za zenitem atd. A stejně se vždycky ukázalo, že měl pravdu. Asi není jedním z nejbohatších lidí na světě protože je blbej...
    +3
  • Buffet je Buffet.. uvidíme, jestli a jak moc se mu časování trhu vyplatí. Pokud jde o Apple, Amazon a spol, tak bych to až tak nepřisuzoval uvědomenosti, ale spíše přebytku kapitálu. Ten je způsoben tím, že tyto společnosti jsou “sexi” a nejeden fond, či ETF je má ve svém portfoliu, tedy sem proudí velké množství prostředků.
    +3
  • Ještě by nám mohli říct, kdy přesně "začne pršet" :)
    +3
  • Hehe, ono je to pořád dokola to samé. Velcí hráči v roce 08-09 po krizi pořádně nakoupili, když bylo všechno trestuhodně levné, svezli se pár let nahoru, začali postupně s obrovskými zisky odprodávat a teď už s pořádnými balíky zase čekají, jestli koronavirus některé části trhu a aktiv srazí na zajímavě levnou cenu, a pokud ano, nakoupí a zase se pár let povezou nahoru. A těmhle lidem pak někdo bude říkat, že mají příliš moc peněz a není to fér. Copak oni můžou za to, že 90 % všech obchodníků jsou čistokrevní a nepoučitelní hlupáci, kteří nakupují na vrcholu a prodávají na dně? V tomhle je burza fér, tam dostane přes prsty každý, kdo dělá kraviny bez ohledu na to, kolik má na účtu.
    +1