4 minuty čtení

Je možné uspět a zůstat u toho v komfortní zóně? Ano i ne

Jsou situace, kdy je nejlepší být v komfortní zóně, cítit se dobře. Ale jsou také situace, kdy to výhodné není, kdy vás to brzdí a doslova zabíjí váš potenciál. Jste pánem své komfortní zóny a umíte ji cíleně opustit? A jste vůbec ochotní to udělat?

Pravděpodobně víte, že komfortní zóna je takový váš svět. Jsou to činnosti a rituály, které máte pod kontrolou, jsou vám příjemné a děláte je rádi. Ale víte, že při stavu, ve kterém jste takzvaně v komfortní zóně, většinou nerozvíjíte mozek

Je tomu tak proto, že mu v tomto rozpoložení nepřinášíte nic nového ani jej nenutíte ke kreativitě. Samozřejmě, někdo teď může namítnout, že rád hraje šachy, je při nich v komfortní zóně a rozvíjí tím svůj mozek. Ano, to je pravda, ale my se na to chceme dívat více z profesního úhlu pohledu.

Je k něčemu dobrá?

Rozhodně ano. Komfortní zóna vám pomáhá odpočinout si, nebýt neustále ve stresu, zbavovat se úzkosti. Chrání vás a zajišťuje vám klid.

Proč ji opustit?

Odpovědět si pokusíme citátem slavného vynálezce Thomase Edisona který řekl:

„Lepší podmínky v budoucnosti nezískáme tak, že budeme spokojeni s těmi, které máme v současnosti.“

Důvodem k opouštění komfortní zóny a našeho pohodlí by tedy měla být nespokojenost s aktuálními podmínkami, které máme k životu. Připadá vám, že máte málo peněz? Vystupte ze své komfortní zóny a změňte to.

O pár řádek výše jsme si definovali, k čemu je komfortní zóna dobrá. Mimo ni budete pravděpodobně zažívat přesný opak toho, co má navozovat. Bude to stres a dřina. Možná bude potřeba, abyste vstávali dříve, pracovali déle, potkávali nové lidi nebo se více vzdělávali. Zkrátka něco, co jste dosud nedělali, anebo jen z donucení či v malé míře.

Když opustíte komfortní zónu, budete růst, zdokonalovat se, zlepšovat se. Nejlépe je to vidět na příkladu sportovce. Každý trénink je pro něj výstup z komfortní zóny. Ale je to cesta k tomu, aby se neustále zlepšoval. Jen díky tréninku posunuje svůj výkon. Díky stresu a náročnosti tréninku je jeho tělo a mysl přinucena zlepšit se.

Všeho s mírou

Teď jste možná nabuzení skočit po hlavě do činností, které vám nejsou příjemné, ale pozor na to. Je nutné stále jednat s rozvahou, protože neustálý stres a tlak ze všech stran byste dlouho nevydrželi. Cílem by totiž nemělo být se neustále překonávat a dělat každý den něco, co je vám proti srsti. Cílem by mělo být vaši komfortní zónu rozšířit.

Rozšíření komfortní zóny

To znamená nebránit se novým podnětům, vyhledávat je. Ale zároveň se snažit je zahrnout do vašeho každodenního života a to tak, aby se z nich staly věci běžné a důvěrně známé, které jsou pro vás absolutní samozřejmostí. Tím je přijmete za své a vaše komfortní zóna o ně bude rozšířena.

Na chvíli se vrátíme k již zmiňovanému sportovci. Pokud půjde o běžce, který má osobní rekord 10 kilometrů za jednu hodinu, běžet stejnou vzdálenost za dvě hodiny pro něj bude komfortní. Když bude hodně trénovat a zlepší si osobní rekord na třicet minut, následně se pro něj původní hodina stane lehce zvládnutelnou i v rámci komfortní zóny. Toto je princip rozšiřování komfortní zóny, který lze bez problémů aplikovat i na vstávání, cvičení nebo objem práce, který za dne zvládnete.

Mezi oblíbenými tipy, které naleznete na internetu, je například čištění zubů druhou rukou než obvykle a k tomu možná i poslepu. Bude to asi zajímavé, ale užitečnější bude, když se konečně přihlásíte na ten kurz angličtiny, o kterém dlouho uvažujete, nebo když se cíleně budete snažit překonávat stud z mluvení před větší skupinou lidí. Když u toho vydržíte delší dobu, přijde zlepšení a především vám daná činnost přestane dělat obtíže. Stane se součástí vaší komfortní zóny.

 

#progres #posun #uspech #pokrok #komfortnizona #motivace

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.