3 minuty čtení

Jednoduchý návod Warrena Buffetta na šťastný a spokojený život

Warrenu Buffettovi se právem přezdívá Věštec z Omahy. Každoročně se tisíce investorů sjíždějí do Nebrasky, aby si poslechli jeho projev na výročním zasedání Berkshire Hathaway. Miliony lidí po celém světě sledují jeho výroky. A není to náhoda.

Rady pro život a úspěch

Buffettovy rady nejsou jen o finančních záležitostech. Často se zabývá i obecnějšími otázkami o životě a jeho smyslu. V poslední době, zejména po odchodu jeho dlouholetého přítele a obchodního partnera Charlieho Mungera, se Buffett stále více zaměřuje na téma smrtelnosti a životního odkazu.

Představte si svůj nekrolog a postupujte zpětně

Buffett přisuzuje svůj úspěch tomu, že se vyhýbal velkým chybám. Na setkání akcionářů v roce 2023 poskytl radu: "Napište si nekrolog a zkuste vymyslet, jak ho naplnit." Tento přístup znamená, že si člověk musí představit svůj odkaz a pracovat zpětně, aby dosáhl svých cílů.

Buffett tento koncept zmínil znovu na schůzi v roce 2024. Podle něj je důležité vybrat si správné vzdělávací a společenské cesty, které vás dovedou tam, kam chcete. Život v současné Americe podle Buffetta dává každému nejlepší šanci v dějinách světa dosáhnout svých snů.

3. Najděte si práci, kterou milujete

Buffett často studentům říká, aby si našli práci, kterou by chtěli dělat, i kdyby ji nepotřebovali. To může vyžadovat určité pokusy a omyly, ale je důležité nezapomínat na to, co se snažíte dosáhnout.

Buffett také klade velký důraz na to, aby se člověk obklopil těmi správnými lidmi. Na letošním setkání odpověděl na otázku, co by dělal, kdyby měl ještě jeden den s Mungerem, že by ho trávil stejně jako dosud – prací, která je uspokojovala. Doporučuje najít si svého vlastního "Mungera" – člověka, se kterým chcete trávit čas a který vás bude podporovat.

5. Měřte úspěch podle počtu lidí, kteří vás mají rádi

Buffett zdůrazňuje, že skutečným měřítkem úspěchu je počet lidí, kteří vás mají rádi. Na setkání v roce 2023 řekl: "Neznám nikoho, kdo by byl v podstatě laskavý a zemřel bez přátel." Podle něj je jediný způsob, jak získat lásku, být milující. "Čím víc lásky rozdáte, tím víc jí dostanete," dodal Buffett.

Buffettovy rady a filozofie nejsou jen o investování, ale také o tom, jak žít naplněný a úspěšný život. Jeho přístup k životu a práci je inspirací pro mnohé a jeho moudrost zůstane cenná i pro budoucí generace.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.