4 minuty čtení

Předsedkyně akademie věd: Posun času má na člověka negativní vliv. Jak se s ním vyrovnat?

Čeká nás další přechod na zimní čas. A tato změna může přinést více depresí, zhoršení kvality spánku, větší únavu i riziko obezity a vzniku nádorových onemocnění. Odbornice radí, jak se s posunem času vypořádat.

Střídání času na letní a zimní bylo zavedeno kvůli úspoře elektřiny. Ale je to tak i dnes? Podle hlavního ekonoma Czech Fund, Lukáše Kovandy, jde úspora vyčíslit v celosvětovém měřítku číslem 0,34 procenta. Pro Českou republiku je to dokonce jen 0,104 procenta. Po přepočtu to vychází na 50 milionů korun. Kdyby každý z nás odpracoval jednu až dvě minuty denně navíc, byl by teoretický přínos pro ekonomiku úplně stejný. A to nejsou brány v potaz negativní důsledky změny času, jen ty ekonomické.

Jaký vliv na zdraví člověka má změna času zkoumala bývalá předsedkyně Akademie věd České republiky Helena Illnerová. Účastnila se pokusů zkoumajících vliv světla na biologické hodiny potkanů a následně i člověka. Na základě výsledků vysvětlila, že každý máme své vnitřní hodiny, které se s posunem musí vyrovnat. A to někomu může trvat tři dny, někomu týden a někomu i měsíc nebo déle.

Paní Illnerová by doporučila provádět změnu postupně. Jeden den dvacet minut, další den dvacet minut a třetí den by byl posun dokončen, ale sama hned dodává, že si uvědomuje, že to není možné. Radí tedy alespoň co nejvíce využívat slunce, které hodně pomáhá.

Změna času nám přinese dřívější stmívání, což může na někoho působit dost negativně. Psycholog Tomáš Morávek říká, že je potřeba se tím nenechat pohltit a ovlivnit, na tmu si zvykat a dodržovat pravidelný spánek i stravu.

Zvyknout si na tmu

Ačkoli jde o velký zásah do našich běžných činností, psycholog radí, že může pomoci, uvědomit si, že zimní čas je ten původní, přirozený. Letní čas je nový, uměle vytvořený. Většina lidí změny moc nemusí a teď najednou bude dříve tma, oni nebudou mít čas přes den, za světla, jít se svými přáteli ven, ale musejí vyrazit do tmy, což už není tak příjemné. Ale vyrovnat se s tím lze, jen je potřeba vidět pozitiva.

Přijmout fakta

Nadávat na něco, co nemůžeme změnit, nemá smysl. Podle Morávka je nutné přijmout tento fakt a raději věnovat úsilí do plánování aktivit tak, abychom co nejvíce činností stihli za světla.

Fyzická aktivita

Deník US News doporučuje třicetiminutovou procházku. S tím souhlasí i Morávek, který navrhuje procházku po obědě a pokud možno i nějakou další fyzickou aktivitu během dne. A to zvláště pokud svítí slunce, protože jeho paprsky na nás mají velký vliv a pomohou nám posílit a srovnat naše vnitřní tělesné hodiny.

Dostatek odpočinku

Kromě fyzické aktivity je důležitý i odpočinek, který hraje velkou roli při zvykání si na změny. Ideální je, pokud můžete ulehnout v období změny času o něco dříve. Za zmínku také stojí, že změna se týká úplně všech lidí. Pokud tedy máte doma miminko, můžete se připravit na budíček o hodinu dříve.

Vhodná strava

Nezdá se to, ale správná strava má na naši energii a chuť do života velký vliv. Proto je vhodné jídelníček založit na přírodních sacharidech. K pití je vhodná obyčejná voda nebo čaje, například zázvorový čaj s medem a citronem.

Být v klidu

Zásadní věc na závěr. Posun času je poměrně dost diskutované téma, zvláště v době, kdy se řeší, zda změny času nezrušit úplně. Morávek však doporučuje být v klidu a nestresovat se. Změnu přijmout, posunout ručičky na správný čas a poddat se tomu. A za pár dní o změně nebudete ani vědět.

-------------------

V každém případě doporučení uvedená výše jsou více méně rady vhodné i pro běžný život. Správná strava, dostatek odpočinku, fyzická aktivita i psychický klid. To vše je klíčem nejen ke zvládnutí změny času, ale také k pohodovému životu.

A pokud by vám změna přeci jen nedala spát a trápila vás odpolední tma, uvědomte si, že den má pořád 24 hodin, takže je to jen o způsobu, jak danou věc udělat. Neříkat, že to kvůli tmě nejde, ale například vzít čelovku a vyběhnout ven do tmy a vnímat, jak je i večerní svět krásný. A stejně to jde i s jinými činnostmi, stačí najít způsob...

 

#zmena #cas #letni #zimni #psychika

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.