6 minut čtení

Brzdí váš byznys podzimní deprese? 3 snadné tipy, jak se opět rozjet naplno

Podzim je tu a energie je pryč. Zima se blíží a dobrá nálada se vzdaluje. Jak s tím bojovat a jak se vypořádat se změnou ročního období, i když jste definitivně bez nálady a chuti něco dělat?

Každý rok je to více méně podobné. Léto uteče jako voda, nenápadně přijde podzim a s ním chladná rána a brzké večery. Mnoho lidí by se nejraději uložilo k zimnímu spánku a ze své nory - vyhřáté postele, vylezlo až s prvními jarními paprsky. Jsme ale lidé, takže to nejde. Nezbývá nic jiného, než se nějak popasovat s výše popsanými stavy.

Zásadní problém je v tom, že se to lehce řekne i napíše, ale těžko už se to udělá. Takže se na to všechno zkusíme podívat z praktické stránky, abyste přesně věděli, co dělat a jak s podzimními stavy bojovat.

Možná si teď říkáte, že podzim už je v plném proudu, tak co je to za objevný článek, když končí říjen. Jenže nutno podotknout, že na únavu, negativní nálady, chuť do práce a další stavy má velký vliv počasí. A letos je podzim zatím krásně teplý a slunečný. Změna na sebe ale prý nenechá dlouho čekat, takže se pojďme připravit na mlhavo, deštivo, pošmourno, únavu a nechuť.

1) Mějme okolo sebe pozitivní lidi

Pokud zrovna není 35°C ve stínu, tak čerpáme energii ze sluníčka. A to ani nemusíte být typ, co by pobyt na slunci vyhledával. Zkrátka slunce nám obecně vzato dělá dobře. Co když se ale slunce dlouhé dny neukáže? Druhým nejlepším zdrojem energie je pozitivní člověk. Mnohdy stačí takového člověka jen vidět a už nám to zvedne náladu. Stačí málo a dokáže nás rozesmát. I když nám není dobře, podpoří nás. Ukáže nám to hezké, připomene nám naše hodnoty a dobré vlastnosti, naše vize a cíle a také důvody, proč za nimi jdeme.

Když máme takového člověka, stačí na sobě poznat náznak blížící se nechuti a hned by to měl být signál k domluvení návštěvy, společné kávy, oběda či jen posezení a popovídání. Když budeme mít s kým sdílet své trápení, ale i své radosti, bude hned všechno snazší. A nemysleme si, i my můžeme, třeba i nevědomky, povzbudit toho druhého.

Shrnutí: mějme dobrého přítele, který je pozitivně naladěný a navzájem se vždy podpořme.

Poznámka: chceme mít pozitivního přítele. Ale pozor na to, aby druzí chtěli mít za přátele nás. Co jim dáme na oplátku? Pokud budeme stále negativní, pak nás pozitivní přítel dlouho nad vodou držet nebude. I on potřebuje pozitivní přátele.

2) Starejme se o sebe

Vhodně se nabízí použít znázornění profesionálního sportovce. Takoví lidé mají období, kdy je sezóna a období, kdy sezóna není. Například atleti mají halovou sezónu, ta je většinou v zimě a letní sezónu, ta je v létě. Mimo tyto sezóny, ve kterých jsou závody je období tzv. mezisezóny, kdy závody nejsou. Co se v tomto období děje? Regenerace, zhodnocení uplynulé sezóny, stanovení cílů na novou sezónu a plánování do budoucna.

Vidíte tu podobnost? Na odpočinku není nic špatného. Pokud neprospím a neproležím celý týden, pak je v pořádku si s čistým svědomím pár hodin přispat, zajít si do sauny na příjemnou procházku nebo na wellness. Užít si stav, kdy toho tolik nemusím, ale jen mohu. Nechat o sebe pečovat. Dopřát si masáž, kadeřníka či jinou proceduru, která na nás má uvolňující účinek. Zkrátka vyčistit si hlavu od zbytečností a udělat místo na nové nápady. A také, stejně jako zmiňovaný atlet, zhodnotit své předchozí úspěchy a věnovat se plánování dalších cílů a postupů jak jich dosáhnout.

Shrnutí: dopřejte si nějaké období klidu, kdy si více odpočinete, zhodnotíte své dosavadní snažení a naplánujete další postup.

Poznámka: toto období by nemělo trvat moc dlouho. Vrátit se do pracovního procesu by pak bylo zbytečně obtížné. Také nesmíme lenost označit za podzimní úbytek energie a vrhnout se na wellness. Cílem je se připravit na další pracovní postup.

3) Jděme do akce

Prokrastinace. Problém mnoha lidí. Čas by byl, ale prostě se nechce. Odkládání důležitých věcí tady vždy bylo a asi i bude, možná pod různými názvy, ale podstata je každému jasná. Důležité je, jak se s tím každý sám za sebe popere. Roztlačit lokomotivu je velmi náročný úkol. Ale když už je v pohybu, tak udržet ji v něm už tak náročné není. Bohužel prokrastinující člověk je jako stojící lokomotiva. Je velmi těžké ho rozpohybovat. Jakmile se to ale povede, tak už je o něco snazší ho udržovat v pohybu. Jak na to?

Nepřemýšlet a udělat první krok. Odložit mobil a vyjít ven. Vstát z postele a jít makat. Soustředit se na úkol, na to co musíme a také na to, co chceme. Někomu pomůže udělat si seznam úkolů a ten pak slavnostně škrtat. S každým splněným úkolem pak může přijít chuť a energie do plnění dalších úkolů. A když už není co škrtat, je prostor pro jakoukoli jinou činnost.

Shrnutí: je potřeba začít. Až tak o tom nepřemýšlet a jít do akce.

Poznámka: člověku samotnému to půjde těžko, ale pokud tento bod spojíme s bodem jedna a budeme se o tom bavit s nějakým důvěrným přítelem, pak budeme mít závazek jednat. Přeci mu příště neřeknu, že jsem zase nic neudělal? Pomoci může seznam úkolů, ale ani s ním se to nesmí přehánět, aby z toho nebylo škrtání úkolů jako „vstát z postele“ a podobně.

------------------

Okolnosti se mění. Stejně tak se mění roční období. Můžeme se jim přizpůsobit, můžeme změnit přístup, jak k věcem přistupovat. Když u sebe budeme mít pozitivně naladěného přítele, budeme o sebe pečovat a dopřejeme si odpočinek, a když se nebudeme bát jít do akce, půjde všechno lépe.

#energie #motivace #cile #akce #posun #cesta #osobnirozvoj

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.