3 minuty čtení

Jak prožít dlouhý a spokojený život? Nejstarší bývalý prezident USA v dějinách pro vás má radu

Je mu 95 let a stále pomáhá zlepšovat svět kolem sebe. Bývalý americký prezident Jimmy Carter se ani přes vysoký věk nezastavuje, má k tomu totiž velmi dobrý důvod.

Je to pár dní stará historka. Nejstarší bývalý americký prezident v dějinách upadl ve svém domě a nepříjemně si poranil hlavu kolem levého oka. Byl převezen do nemocnice, kde mu museli sešívat ránu a kontrolovat důležité životní funkce. 

Událost, která by mnoho jiných, byť i mladších, lidí na dlouhou dobu paralyzovala, však byla pro Jimmyho Cartera pouze krátkodobým zpomalením. Už za pár dní ho totiž mohli vidět lidé na akci jím a jeho ženou založené nadace v Nashvillu, kde se s viditelnou modřinou kolem oka zapojil do výstavby domů pro chudé. Ano, v 95 letech, chvilku po těžkém úrazu, vzal do ruky kladivo a pomáhal komunitě.

To je impozantní přístup, který neunikl médiím, která se tak na tuto akci vydala, aby věčně se usmívajícího Cartera vyzpovídala. Jedním z těchto médií byl také magazín People, který se téměř stoletého muže zeptal na jeho recept dlouhověkosti.

"Myslím si, že to vysvětlení je jednoduché - vezměte si toho správného partnera. Vezměte si někoho, kdo se o vás bude dobře starat, bavit vás a motivovat v tom, abyste měli stále chuť žít a objevovat," řekl Carter s odkazem na svou ženu Rosalynn, se kterou jsou svoji už od roku 1946. Ušetřím vám počítání, je to 73 let!

Carter už dříve v mnohých rozhovorech řekl, že už od prvního rande, kdy se svou budoucí ženou vyrazili do kina, moc dobře věděl, že si ji jednou vezme. A jak se ukazuje, měl velmi dobrý odhad. I po tři čtvrtě století společného života jsou oba manželé velmi aktivní a kromě své nadace se věnují sportům jako tenis či lyžování.

"Myslím si, že má i Rosina mysl jsou stále svěží, tak jako tomu bylo dříve, jen už nemáme takovou výdrž a sílu. Snažíme se však být stále aktivní a odvádět dobrou práci ve všem, do čeho se pustíme," vysvětlil Carter.

A ačkoli by si slavní manželé mohli dovolit život na vysoké noze, něco takového od nich nečekejte. I nadále bydlí v malém domku v obci Plains v Georgii. Jeho odhadní cena? 167 tisíc dolarů, což je opravdu velmi málo. Carter navíc pravidelně nakupuje oblečení v obchodě Dollar General a létá pouze ekonomickou třídou.

"Jednoduše mou ambicí nikdy nebylo stát se bohatým," řekl Carter médiím.

Pokud máte pocit, že vám svým přístupem Carter někoho připomíná, je to pocit správný. Podobnou filosofii totiž vyznává také legendární Warren Buffett, který taktéž bydlí ve stále stejném domě, snídá v McDonalds a řídí deset let staré auto.

Ba co víc, také Buffett mnohokrát zopakoval, že rozhodujícím krokem v životě každého člověka je to, koho si vezme. On sám vydržel se svou první ženou 52 let, než v roce 2004 zemřela. A také jeho druhé manželství už trvá 13 let. Letos oslavil Věštec z Omahy krásných 89 let a nevypadá, že by se chystal byť jen do důchodu.

#osobnirozvoj #dlouhovekost #psychologie #zivot #manzelstvi #zdravi

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.