4 minuty čtení

Proč Albert Einstein nenosil ponožky a zapomínal jíst? Dokonalá ukázka naprosté oddanosti své vášni

Pokud hledáte opravdovou inspiraci pro svůj pracovní výkon, nemusíte brouzdat pouze ve vodách známých podnikatelů a manažerů, ale můžete se vydat i do sféry na první pohled velmi vzdálené - mezi vědce. Konkrétně pak za tím nejslavnějším ze všech.

Jakmile mu tu zprávu zavolali, okamžitě se vydal na cestu. Ralph Morse byl slavný fotograf magazínu LIFE a tentokrát se jednalo o událost, kterou mohli svěřit pouze jemu – slavný fyzik Albert Einstein zemřel.

Stalo se tak 18. dubna 1955 v nemocnici v Princetonu, kam to měl Morse ze svého domu dlouhých 90 mil, takže raději pořádně šlápl na plyn, aby se do nemocnice dostal dříve, než všechna ostatní média a zvědavci.

Přesto to nakonec nestačilo. Když Morse dorazil na místo, už se to tam hemžilo plno lidmi, kteří se o události dozvěděli ve stejné době. Morse okomentoval tehdejší události takto:

„Einstein zemřel v nemocnici v Princetonu, tak jsem jel nejdříve tam. Jenže tam už byl totální chaos – novináři, fotografové, zvědavci. Tak jsem se raději vydal do Einsteinovy kanceláře v Institutu pro vyšší studia na Princetonské univerzitě. Po cestě jsem se ještě zastavil pro několik lahví whisky, protože znám lidi a i když neradi mluví, když jim dáte menší pozornost, jsou ochotni pomoci. Jakmile jsem dorazil na místo, našel jsem správce a dal mu jednou skotskou. Ihned mi otevřel dveře do Einsteinovy kanceláře.“

V ten moment vznikla slavná fotografie zachycující Einsteinovu pracovnu tak jak ji zanechal při svém odvozu do nemocnice. Na stole plno papírů, knihy, na tabuli několik rozpracovaných matematických úloh…Einstein až do svého posledního dne pracoval naplno.

Tato fotografie se stala ikonickou také díky tomu, že Einsteinova rodina zařídila poměrně rychlou kremaci, takže média a fotografové nestihli vyfotit Einsteina po jeho skonání. Morse se nakonec dokázal dostat také ke kremaci a udělat několik fotografií rodiny, ale po dohodě s vydavatelem tyto fotografie nespatřily světlo světa. Pouze tato jediná, zachycující život geniálního fyzika v jednom jediném okamžiku.

Einsteinova kancelář v den jeho smrti.

Neztrácet čas

Dnes je Albert Einstein po celém světě považován za symbol geniality, ale není to nic, co by přišlo samo od sebe. Einstein je už méně známý pro své maximální pracovní nasazení.

V době kolem 1. světové války, kdy tvořil obecnou teorii relativity, pracoval často tak tvrdě, že zapomínal i celé dny jíst. V této době také vznikla jeho záliba ve zjednodušování šatníku – ponožky nenosil vůbec a třeba i několik dní po sobě neoblékl nic jiného než svůj šedivý oblek. Tak mocně se soustředil na řešení fyzikálních problémů, že nedbal na to, co si o něm myslí okolí.

Ani ve svých posledních okamžicích na tomto světě se svou prací nepřestal. Důkazem budiž nejen jeho neuklizený pracovní stůl, ale také připravený proslov, který měl pronést v izraelské televizi k sedmému výročí založení židovského státu. Aby projev stihl dokončit, vzal si ho dokonce s sebou do nemocnice. Bohužel, z nemocnice už se nikdy nevrátil.

Poslední proslov, který chtěl Einstein ještě v nemocnici dokončit.

Přispět světu

Albert Einstein překonal veškeré hranice všedního vnímání vědecké populace, stal se globálně slavnou značkou a fenoménem, za což vděčil nejen své genialitě, ale zejména oddanosti svému poslání.

Ani poté, co v roce 1921 obdržel Nobelovu cenu, nepřestal se svým bádáním, naopak, pustil se do něj s ještě větším zápalem než kdykoli předtím. Jelikož o sebe příliš nedbal a měl rád samotu, aby se mohl soustředit více na práci, lidé ho ke konci života považovali za trochu šíleného. On se však jen snažil pokročit ve svém díle co nejdál a svými schopnostmi a nadáním posunout vědění lidstva zase o kus dál.

V práci dokonce pokračoval, přestože posledních několik let života mu jeho nemoc způsobovala velké bolesti. Když pak ležel Einstein v nemocnici, pár hodin před jeho smrtí s ním lékaři konzultovali možnost doposud nevyzkoušené operace, která by mu možná mohla pomoci. Einstein na to však odpověděl: „Už jsem své dílo vykonal, je čas odejít, udělám to elegantně.“

#einstein #inspirace #zivot #prace #osobnirozvoj #vasen #produktivita #vykonnost

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.