4 minuty čtení

Ranní zprávy 23.10.2019: WeWork zachráněn, mor prasat míří z Číny do EU a Nike po 13 letech mění CEO

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího za předešlý den.

Dobré ráno, japonským investorům ze SoftBank došla s WeWork trpělivost. A tak si startup za 6,5 miliardy de facto koupí (respektive ho zachrání před bankrotem) a udělají si konečně vlastní pořádek. Snad jde o poslední kapitolu bizarního příběhu, kterým letos společnost prošla. Výsledková sezóna je v plném proudu a nejsledovanější společností dnes bude nepochybně #Boeing, který odkryje své hospodaření za Q3. Mějte úspěšný den!

-----

Partnerem newsletteru je Energy financial group, která investuje do lepší energetické budoucnosti naší planety. Chci vědět víc!

-----

Slova dne

„Už mě vážně nebaví, že nás má Evropa za chudé příbuzné. Vás ano? Opravdu je nutné stále dokolečka vysvětlovat, že Češi si zaslouží lepší výplatu? Makají stejně jako jinde, kolikrát i víc!“

Ministryně práce a sociálních věcí #JanaMalacova už má dost naší nízké minimální mzdy a pověsti země s levnou prací. Chce ji proto zvýšit o dalších 1350 Kč na celkem 14 700 korun. Česká republika má letos 6. nejnižší minimální mzdu v celé EU. #minimalnimzda 

-----

Číslo dne

$6,500,000,000

Japonská investiční skupina #SoftBank místo JP Morgan pomůže startupu #WeWork částkou 6,5 miliardy dolarů a převezme nad ním kontrolu. 185 milionů dolarů dostane i bývalý CEO a spoluzakladatel #AdamNeumann, který za to odstoupí i ze správní rady.

-----

Vítěz a poražený

Biogen +26.11 % (281.87 USD)

Akcie biotechnologické společnosti #Biogen včera vzrostly o více než 26 %. Raketový pohon jim dalo vyjádření firmy, která se prý chystá požádat Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, aby schválil její nadějný lék proti Alzheimerově chorobě.

Hasbro -16.76 % (100.02 USD)

Americký výrobce hraček #Hasbro v Q3 krutě doplatil na americko-čínskou obchodní válku. Kvůli hrozbě zavedení cel, jež by se vztahovala i na hračky, a tak řada maloobchodníků zrušila své objednávky u společnosti. Toto se výrazně podepsalo na poklesu prodejů

-----

Burza

S #WallStreet včera cloumala výsledková sezóna. Do červených čísel je nakonec poslalo rozhodnutí britských poslanců, kteří sice zákon o brexitu odsouhlasili, ale následně zamítli plán Borise Johnsona, jež by umožnil jeho finální schválení před 30. říjnem. #brexitPro více informací sledujte Investujeme.czFXstreet.cz či analytika Štěpána Křečka.

-----

Bleskově

▶ Evropský trh s vepřovým masem ohrožuje #mor prasat, který již zdevastoval čínské chovy a nyní se šíří dále do světa. Píše to ve svém prohlášení Evropský výbor regionů, který varuje před tím, že by choroba mohla napáchat vážné ekonomické škody.

Americký ropný gigant #ExxonMobil čelí žalobě. Společnost měla údajně poskytovat svým investorům zavádějící informace o dopadech klimatických regulací na svůj byznys. Exxon obvinění odmítá a tvrdí, že poskytl všechny podstatné informace.

Výkonný ředitel společnosti #Nike #MarkParker po 13 letech opouští svou pozici. Ve společnosti je zaměstnancem od roku 1979 a z designera se vypracoval až na pozici #CEO. Otěže známého výrobce obuvi po něm převezme John Donahoe.

Pražské letiště v zimě přidá linky do 15 nových destinací. Přibude například islandský Keflavík, Malta, Lvov, Florencie či Bejrút. Celkový "zásah" #LetisteVaclavaHavla tak stoupne na 121 destinací v celkem 46 zemích.

#Evropskákomise je toho názoru, že Chorvatsko je dostatečně připraveno pro vstup do schengenského prostoru. Pokud to jednomyslně posvětí všechny členské státy, mohli by Češi na oblíbený Jadran poprvé vyrazit bez kontrol na hranicích.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.