4 minuty čtení

Ranní zprávy 21.10.2019: Čína nejslabší od roku 1992, 20 hodin ve vzduchu a dětský pudr s azbestem

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za pátek a uplynulý víkend.

Dobré ráno v novém týdnu, vydrželi byste 20 hodin v letadle? Prvních 49 šťastlivců si to zkusilo a další podobné testy se chystají. Už abychom zase měli nějaký pořádný nadzvukový stroj, který bude důstojným nástupcem Concorde. Byť rekordní let zvládl letoun Boeing, akciím společnosti to nijak nepomohlo, spíš naopak. Jo a od včerejška má český aukční svět nového rekordmana. Tady ho bohužel neuvidíte, ale pokud se stanete registrovaným členem Warengo, budete mít newsletter v plné podobě každé ráno na mailu a příště už vám nic podobného neunikne. Úspěšný den všem!

-----

Partnerem newsletteru je ČAF, nezisková organizace sdružující poskytovatele franchisingu. Chci vědět víc!

-----

Slova dne

„Let byl velmi úspěšný. Zaprvé kvůli výzkumu, zadruhé kvůli výkonu a překonání vzdálenosti. Byli jsme ve vzduchu 19 hodin a 16 minut, a přistáli jsme v Sydney dokonce s rezervou.“

Pilot společnosti #Qantas a kapitán nového historicky nejdelšího letu bez mezipřistání z New Yorku do Sydney Sean Golding popsal, jak pohodově a bez problémů celý let za kniplem letounu #Boeing787 probíhal. Aby stroj 16 200 km ulétl, bylo na palubě jen 49 cestujících. Po přistání měl však Boeing v nádržích stále ještě palivo na 70 minut letu.  

-----

Číslo dne

6 %

Hrubý domácí produkt Číny v letošním 3. kvartálu rostl jen o 6 %. Zpomalil tak z 6,2 % v Q2 a zároveň zaostal za očekáváním analytiků, jež bylo 6,1 %. #HDP tak mezi červencem a zářím rostlo nejpomaleji od roku 1992. Obchodní válka s USA však není jediný viník.

-----

Vítěz a poražený

Intuitive Surgical +6.96 % (566.25 USD)

Americký výrobce robotů specializujících se na minimálně invazivní chirurgické zákroky #IntuitiveSurgical s přehledem překonal #Q3 očekávání. Příjmy společnosti dosáhly 1,13 bilionu Kč, což je meziroční nárůst o 21,2 %. A počet procedur využívající nejúspěšnější produkt společnosti, robota #daVinci, meziročně vzrostl o 20 %.

Boeing -6.79 % (344.00 USD)

Agentura #Reuters v pátek přinesla zprávu o interní komunikaci Boeingu z roku 2016, která naznačuje, že společnost poskytla Federálnímu úřadu pro letectví (FAA) zavádějící informace o systému MCAS, který stál za oběma haváriemi letounů #737MAX

-----

Burza

Páteční seance na #WallStreet se nesla zejména v červených odstínech. Mimo #Boeing klesal i #JohnsonJohnson, #Netflix (viz. níže), #Alibaba či #Slack. Nejlepší letošní týden naopak završila Pražská burza. Index #PX rostl každý den a celkem přidal 2,9 %.

Pro více informací sledujte Investujeme.czFXstreet.cz či analytika Štěpána Křečka.

-----

Bleskově

Finančním úřadům se opět podařilo vybrat více na daních. Za tři čtvrtletí letošního roku přinesla daň z přidané hodnoty (#DPH) do státní kasy 307,1 miliardy korun, tedy o 14 miliard více než v loňském roce. Výběr stoupl meziročně i u dalších daní.

Mimořádné zasedání dolní komory britského parlamentu nedokázalo odsouhlasit smlouvu o brexitu vyjednanou s EU. Premiér #BorisJohnson nyní Brusel žádá o odložení vystoupení z Unie na konec ledna, ale dodává, že by podle něj šlo o chybu. #Brexit

Akcie Netflixu (-6.15 %) ztrácí optimismus, který jim do žil vlily výsledky z Q3 a miliony nových uživatelů. Investoři zřejmě považují následný růst za poslední na dlouhou dobu, a tak vybírají zisky před tím, než na trh streamingu dorazí #Apple a #Disney.

Farmaceutický gigant Johnson & Johnson čelí skandálu. V dětském pudru tohoto výrobce určeném pro americký trh byly nalezeny stopy azbestu. Společnost nyní z oběhu stahuje 33 tisíc láhví produktu.

#Softbank se údajně snaží stát majoritním vlastníkem startupu #WeWork, kterému po zpackaném IPO velmi rychle docházejí peníze. Společnost, která již do WeWork vložila 10,6 miliardy dolarů, jí nyní nabízí záchranu v podobě dalších 5 miliard.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.