6 minut čtení

Cítíte se při práci unaveně? 22 snadných tipů, které vám okamžitě dodají energii

Sedět jen tak u počítače a myslet na to, jak by bylo skvělé lehnout si do své postele, to není právě ideální cesta k maximálním pracovním výkonům. S těmito jednoduchými a velmi účinnými tipy už se vám to nestane.

Jsou tři odpoledne, vy potřebujete dokončit důležitý projekt, ale vaše oči už pěkných pár minut silně protestují? Není se za co stydět, tento energetický deficit občas potká každého. Je však nanejvýš důležité nepropadat panice, odložit ten půllitrový energetický nápoj a raději se podívat po něčem zdravějším.

Až si příště budete připadat zase moc unavení, zkuste některé z následujících tipů. Jsou snadné a většina z nich se dá provést během pár vteřin. Až se vás pak kolegové budou ptát, kolik energeťáků jste vypili, můžete hrdě prohlásit, že ani jeden, protože to nepotřebujete.

1. Zvedněte se. To nejjednodušší, co můžete udělat, když se přistihnete podřimovat. Je vědecky prokázáno, že samotné zvednutí ze židle zvýší aktivitu vašeho mozku až o 7 % a to opravdu není málo. Kdykoli budete cítit únavu, toto udělejte jako první.

2. Nadechněte se. Další jednoduchý a rychlý tip, v podstatě taková forma meditace. Nemusíte ani zavírat oči, jen se prostě párkrát zhluboka nadechněte a sledujte svůj dech.

3. Zdřímněte si. Pokud vám to situace dovoluje a žádný z ostatních tipů moc nezabírá, prostě si na 20–30 minut zdřímněte. Pokud jste skutečně tak moc unavení, váš mozek zvládne rychle přejít do REM fáze a trochu se zregenerovat.

4. Pijte vodu. Pokud na vašem pracovním stole nestojí po celý den sklenice nebo ideálně lahev vody, nesmíte se divit, že vás přepadá únava. Dehydratace je pro lidské tělo doslova likvidační. Pijte ideálně minerálku s hořčíkem, který snižuje míru únavy.

5. Pijte zelený čaj. Zelený čaj je v Japonsku považován za základ pitného režimu. Ačkoli vy to tak mít nemusíte, přidat jeden až dva hrnky zeleného čaje denně vám může pomoci postavit se na nohy díky kofeinu a antioxidačním účinkům tohoto nápoje.

6. Pijte kávu. Káva bývá vedle energetického nápoje nejčastějším stimulantem, který se v kancelářích využívá. Přesto se důrazně nedoporučuje pít ji celý den. Její pozitivní účinky se nejlépe projeví, když si dáte maximálně jeden až dva hrnky kvalitní kávy denně.

7. Roztáhněte závěsy. Pokud sedíte v šeru, nemůžete se divit, že váš mozek myslí na spánek. Člověk je stále ještě tvor přírody a sluneční paprsky mu jak známo dodávají energii.

8. Rozsviťte. Pokud nelze z nějakých důvodů roztáhnout závěsy nebo je venku tma, za každou cenu se vyhněte sezení potmě. Mějte na stole po ruce alespoň lampičku, ale klasické velké světlo je mnohem lepší.

9. Běžte ven. Pokud na vás padne únava, může být skvělým řešením krátká procházka. Nadýchat se čerstvého vzduchu, nechat mozek restartovat. Stačí 20 minut pomalé chůze a váš mozek bude opět připraven podávat maximální výkon.

10. Změňte teplotu. Někdy může být za únavou teplota v místnosti. Je známo, že když se teplota v místnosti zvyšuje, naše tělesné funkce se zpomalují. Nastavte si teplotu v místnosti tak, aby vám bylo raději trochu chladněji, než tepleji.

11. Dejte si studenou sprchu. Pokud zrovna pracujete z domova nebo máte možnost vysprchovat se v kanceláři, neváhejte toho využít. Studená sprcha probudí antistresové hormony a vy se tak s klidnou myslí můžete opět pustit do práce.

12. Vyřešte hádanku. Pokud je vaše současná činnost příliš monotónní, není se čemu divit, když mozek najede na režim autopilota, který může postupně přecházet do únavy. Vyřešte to tím, že donutíte mozek pracovat na maximum, třeba nějakým rébusem na internetu.

13. Oblékněte červenou. Červená barva vyprovokuje k akci nejen býky, ale i lidský mozek. Jak známo, červená barva značí energii a v lidech probouzí pocit vítězství a sebevědomí. To může hrát v probuzení velkou roli, neváhejte proto sáhnout po červeném oblečení nebo třeba hrnku.

14. Žvýkejte. Potvrzeno studenty, řidiči nákladních vozů i několika vědeckými studiemi – žvýkačka nebo bonbon dokáží udržet člověka při smyslech a zvýšit jeho pozornost. Neváhejte po nich proto sáhnout v případě nutnosti.

15. Zasmějte se. I na vliv smíchu už samozřejmě existují studie a ty několikrát potvrdily, že opravdový smích člověku může dodat energii. Bez výčitek se tak můžete na chvilku podívat na nějaká veselá videa na Youtube.

16. Zazpívejte si. Pokud jste si někdy zkoušeli zpívat v koupelně nebo kdekoli v soukromí, jistě jste si všimli, že se v takových momentech cítíte plni energie. A je to oprávněný pocit, zpívání vás donutí hlouběji dýchat a lépe tak okysličovat mozek. O endorfinech nemluvě.

17. Protáhněte se. Když už zkusíte podle prvního bodu vstát ze své židle a stále to nebude ono, přidejte k tomu trochu protažení nebo podle možností i nějaké dřepy a kliky. Lehké cvičení vyplaví endorfiny a vaše zásoba energie se zase trochu doplní.

18. Zacvičte si. A když ani lehké protažení nepomůže, seberte si věci a běžte rovnou do fitka. Nemusíte se hned ničit na benchpressu, ale trochu zvedání činek vám může pomoci, což už potvrdila nejedna vědecká studie.

19. Hudba nahlas. Pokud se sami stydíte zpívat, vždycky můžete sáhnout k provizornímu řešení. Pusťte si nahlas svou oblíbenou muziku a jakmile začnete poklepávat prsty o stůl a nohami o zemi, máte vyhráno.

20. Přidejte květinu. Klasická městská kancelář neoplývá zrovna ideálním ovzduším, proto není na škodu využít několik živých rostlin, které vám nejen dodají pozitivní náladu, ale zároveň pročistí vzduch od škodlivých látek.

21. Zkuste vůni citronu. Možná trochu překvapivé, ale vědecké studie potvrzují, že vůně citrusů a zejména pak citrónů mají na člověka stimulační účinky. Podle jedné studie se dokonce vlivem vůně citrusových olejů může lidem zlepšit nálada.

22. Čokoláda to jistí. A kdyby náhodou nezabralo nic z předchozích 21 tipů, sáhněte po staré dobré hořké čokoládě. Možná sice nedodržíte svou přísnou dietu, ale okamžitě se vám zlepší nálada a doplní tolik potřebná energie.

#osobnirozvoj #energie #produktivita #vykonnost #prace #zdravi

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.