3 minuty čtení

Vzniká nový univerzitní obor: brzy se začnou objevovat první titulování a certifikovaní influenceři

Italská universita otevírá tříletý kurz, který z vás za 300 000 Kč udělá certifikovaného experta na to, jak se stát influencerem.

Zdá se, že být influencerem už dnes není jen o tom fotit #selfie, postovat je na #Instagram a dostávat za to zaplaceno. Italská online univerzita eCampus je toho názoru, že aby z vás mohl být opravdový influence profesionál, potřebujete na to školu.

A tak zájemcům od října nabízí nový titulovaný studijní program, ve kterém se studenti naučí schopnostem, které by dle jejího názoru dnešní #influencer měl ovládat. Univerzita tak údajně reaguje na poptávku společností, které dnes v marketingu stále častěji spoléhají na to, že jejich značku a produkty budou potenciálním zákazníkům propagovat influenceři.

"Byť nejde o oficiálně uznávanou profesi, je postava influencera stále častěji vyhledávána společnostmi, komerčními značkami a reklamními agenturami. Influencer totiž dokáže efektivně předávat zprávy svým sledujícím, kteří jej považují za důvěryhodný a spolehlivý zdroj názorů," píše se v popisu studijního programu na stránkách university.

A je pravda, že jelikož řada jejich fanoušků považuje influencery za "obyčejné lidi", se kterými se mohou snadno identifikovat, je marketing influencerů často mnohonásobně úspěšnější než propagování skrz celebrity.

Tříletý studijní program obsahuje celou řadu kurzů a také školné 100 000 Kč za každý studijní rok. Na oplátku však slibuje, že jeho absolventi obdrží nástroje k tomu, aby se sami mohli stát úspěšnými influencery, nebo aby své získané vědomosti mohli uplatit v marketingových snahách společností.

První ročník studia zahrnuje například kurzy sémiotiky a filozofie jazyka, mezikulturní komunikace a psychologie práce. V druhém ročníku se italští studenti začnou učit španělštinu a #marketing na sociálních sítích, načež je čeká i praxe v podobě tvorby vlastního obsahu pro #Facebook, instagram a další sociální platformy. Přitom se zároveň naučí, jak vyhodnocovat #metriky úspěšnosti jednotlivých postů a jak dále s těmito výsledky pracovat.

#Univerzita do nového programu chce přijmout celkem 500 studentů a nyní, pár dní po jeho oficiálním spuštění, již má několik desítek zájemců.

eCampus funguje jako italská online univerzita již 13 let a nabízí tituly v ekonomii, právu, technických oborech, umění a psychologii. Minulý měsíc rovněž univerzita oznámila nové partnerství s fotbalovou hvězdou Cristianem Ronaldem, který eCampus bude veřejně propagovat a rovněž skrz svůj sponzorský dar zaplatí 36 šťastlivcům studijní stipendium.

Zda se mít takovýto influencerský titul za 300 tisíc korun vyplatí, musí každý zvážit sám. Prozatímní vývoj této branže však ukazuje, že pro získání statisíců následovníků a lukrativních smluv se společnostmi a známými značkami žádnou školu ani titul nepotřebujete. Je tedy otázkou, zda "studovaní influenceři" opravdu budou mít jakkoli větší šanci na úspěch než kdokoli jiný, kdo umí na sociálních sítích přirozeně zaujmout.

 

#aktuality #vzdelavani #studium

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.