2 minuty čtení

Že se miliardáři rozhodují vždy racionálně na základě tvrdých dat? Marc Benioff vás vyvede z omylu!

Rozhodnout o koupi či nekoupi miliardového podniku nepochybně vyžaduje několikaměsíční studium finančních výkazů a dalších důležitých podkladů, přičemž finální stanovisko se zakládá na zralé úvaze a propočtech. Nebo ne?

O Marcu Benioffovi jsem tu psal už včera v souvislosti s jeho sloupkem pro The New York Times, tento krátký postřeh bych však také rád zmínil. Zakladateli technologického giganta #Salesforce totiž nyní vychází kniha #Trailblazer, ve které se zmiňuje o událostech roku 2016.

V onom zmíněném roce se totiž #Benioff zamiloval do vidiny vlastnictví sociální sítě #Twitter. I když sociální sítě a zejména pak #Facebook často kritizoval za neukázněné nakládání s daty uživatelů a zabezpečení, tweetovací platforma založená v roce 2006 Jackem Dorseyem mu z byznysového hlediska dávala smysl.

Ačkoli většina investorů a kolegů nesdílela jeho nadšení, Benioff byl přesvědčený, že úspěšná integrace Twitteru do Salesforce by umožnila lepší a efektivnější komunikaci s uživateli a zákazníky. A jako správný progresivní šéf ze San Francisca si šel tvrdě za svým.

Celé historické události však nakonec zabránilo něco, co si ve spojitosti s domlouváním miliardového kšeftu člověk většinou nepředstaví. Je to však krásný důkaz toho, že i miliardáři jsou jen obyčejní lidé, kteří se nerozhodují čistě podle čísel a tabulek, ale často dají na svou intuici či znamení. 

Ano, znamení, to je totiž přesně to, co potkalo Marca Benioffa, když běžel na finální schůzku ohledně financování akvizice. Pětapadesátiletý podnikatel totiž po cestě zakopl o obrubník a při pádu na zem si rozřízl nohu a poranil koleno

"Když jsem pak prezentoval svou vizi a celý projekt ratingovým agenturám, po noze mi stékala krev a já si říkal ´Je snad tohle nějaké znamení?," prozradil Benioff proč se nakonec rozhodl z celého kšeftu vycouvat. 

Jeden pád na chodníku tak výrazně promluvil do historie internetu a technologického byznysu celkově, když překazil kšeft v hodnotě několika miliard dolarů.

#byznys #internet #technologie #akvizice

Hodnocení: +33
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.