3 minuty čtení

Miliardář Benioff volá po novém kapitalismu, který přinese vyšší zdanění bohatých a zodpovědné firmy

Starý model kapitalismu nás vede do záhuby, je potřeba přijít s novou verzí, která upřednostní sociální aspekt před ziskem, to si myslí americký miliardář a zakladatel Salesforce Marc Benioff.

Marc Benioff se rozepsal o moderní verzi kapitalismu ve sloupku pro The New York Times, přičemž nezapomněl zmínit, že pro něj konkrétně měla dosavadní podoba kapitalismu ohromný přínos.

"Za uplynulých dvacet let vygenerovala mnou založená firma Salesforce miliardy dolarů zisku, což se mě udělalo velmi bohatého člověka. Poštěstilo se mi žít život daleko přesahující představy mého praděda, který na konci devatenáctého století imigroval do San Francisca z Kyjeva," uvedl Benioff svůj text. "Přesto jako kapitalista, věřím, že je načase říct nahlas to, což už všichni dávno víme: Kapitalismus tak, jak jsme ho doposud znali, je mrtvý."

Americký podnikatel na jedné straně vyzdvihuje výhody, které klasický kapitalismus přináší, jako například mnohé inovace. Ty v posledních letech vedly například k dramatickému zlepšení zdravotní péče po celém světě, což zachránilo životy milionům lidí. Stejně tak mnoho bohatých lidí, podobně jako právě Benioff, věnuje peníze na filantropické účely, což například pomáhá vzdělanosti či v boji proti bezdomovectví.

Přesto podle pětapadesátiletého byznysmena začínají převažovat stinné stránky tradičního kapitalismu, což dokládá například fakt, že 26 nejbohatších lidí světa vlastní dohromady větší majetek, než 3,8 miliardy nejchudších obyvatel planety. Nerovnost ve Spojených státech je údajně nejvyšší za posledních 50 let, přičemž 0,1 % nejbohatších obyvatel vlastní 20 % veškerého bohatství. U mladých lidí tak logicky nastává výrazný odklon od kapitalismu, v některých případech dokonce propuká nenávist. To chce Benioff za pomoci dalších miliardářů změnit.

"Mým přátelům v byznysu a dalším miliardářům říkám, že už nemůžeme déle stát opodál a dělat, že se nás to netýká. Ano, zisky jsou důležité, ale stejně tak společnost. A pokud naše honba za ziskem zanechá planetu v horším stavu, než když jsme ji přebírali od našich předků, jediné, co naše děti naučíme, je moc chamtivosti," doplnil mimo jiné majitel prestižního magazínu TIME. "Je čas na nový kapitalismus - férový, rovnocenný a udržitelný kapitalismus, který funguje pro všechny a kde firmy, zejména pak ty technologické, od společnosti nejen berou, ale také dávají nazpět."

Společnosti se podle Benioffa nemusí rozhodovat mezi tím, zda budou podnikatelsky úspěšné, či zda budou pomáhat společnosti a planetě. Podle něj je nejenom možné, ale přímo nutné, aby společnosti směřovaly k naplnění obou těchto poslání.

Zároveň odmítá teorii některých šéfů firem, kteří tvrdí, že o společnost a planetu by se měla starat zejména vláda a nikoli podnikatelé. Například jeho Salesforce už věnovala více než 300 milionů dolarů na zlepšení školství a boj proti bezdomovectví v San Franciscu. A to samé by měly dělat firmy po celém světe.

Je to poměrně všeobecný text, ale pokud vás k tomu zajímavá více, můžete si ho přečíst zde.

#kapitalismus #podnikani #spolecnost #trendy #miliardari

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Zdá se mi to celkově trochu naivní, i když některé myšlenky jsou šlechetné. Od jak živa šlo určité skupině lidí o nadvládu na jinou skupinou lidí. Ať už byly důvody jakkoli vznešené, vždy nakonec docházelo ke společenským nerovnostem, to asi jen tak nevymizí. Myslím, že ono to dávání zpět, také není zcela nezištné.
    0
    • Já bych za tím vším viděl i tak trochu snahu o upevnění pozice...i Zuckerberg když žádá vyšší regulaci, tak tím chce hlavně vyšachovat potenciální soupeře...
      0